Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ερντογάν: Έγιναν οι πλέον δημοκρατικές εκλογές - Μιλήστε στο χέρι που ψήφισε

Σε αναβρασμό παραμένει η Τουρκία έπειτα από το δημοψήφισμα της Κυριακής. 

"Εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας", λέει ο Ερντογάν. Επανακαταμέτρηση ψήφων ζητάει η αντιπολίτευση. Διεθνής ανησυχία από τα μεγάλα ΜΜΕ της Ευρώπης.

"Να μιλήσετε στο χέρι που ψήφισε και να μάθετε τα όριά σας. Σε αυτή τη χώρα έγιναν οι πλέον δημοκρατικές εκλογές, τέτοιες που κανείς δεν θα πουθενά στη Δύση. η νοοτροπία του σταυροφόρου της Δύσης και των εδώ υπηρετών της μάς έχουν επιτεθεί. Αλλά εμείς ούτε βλέπουμε, ούτε ακούμε, ούτε αναγνωρίζουμε τις πολιτικές αναφορές που ετοιμάζετε. Εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας".

 

Με αυτές τις κουβέντες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντά στην αντιπολίτευση, η οποία ζητάει να επαναληφθεί το δημοψήφισμα, καταγγέλοντας νοθεία του αποτελέσματος.

 

Σκληραίνοντας τη στάση του απέναντι στην Ευρώπη, ο Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να αποκρούσει τις κατηγορίες, κυρίως εκ μέρους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), παρατηρητές του οποίου έκαναν λόγο για «απουσία ίσων ευκαιριών, μονομερή κάλυψη από τα ΜΜΕ και περιορισμούς σε θεμελιώδεις ελευθερίες». Όλα αυτά κατά τον ΟΑΣΕ συνέθεσαν ένα πεδίο όπου «το παιχνίδι δεν παίχτηκε επί ίσοις όροις» στο τουρκικό δημοψήφισμα. «Γενικώς το δημοψήφισμα δεν διενεργήθηκε με συνθήκες που συνάδουν με τις προϋποθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης» αποφάνθηκαν οι παρατηρητές. «Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για να στηρίξει μια πραγματικά δημοκρατική διαδικασία» δήλωσε ο Cezar Florin Preda, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που έστειλε στην Τουρκία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

 

Αλλά και η επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, Tana de Zulueta, είπε ότι το «Ναι» κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία. «Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στα ΜΜΕ, οι συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο διαφόρων μέσων, ελάττωσαν τις δυνατότητες που είχαν οι ψηφοφόροι ώστε να έχουν πρόσβαση σε ποικιλία απόψεων».
Σε αυτές τις αιτιάσεις το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε αμέσως ότι πρόκειται για «προκατειλημμένα και απαράδεκτα συμπεράσματα». Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους «οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ήρθαν στην Τουρκία με προκαταλήψεις και παραβίασαν τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας. Το γεγονός ότι οι Τούρκοι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες σε ποσοστό 85% θα πρέπει να λειτουργήσει σαν παράδειγμα για τις χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ».

 

Επανακαταμέτρηση ζητά η αντιπολίτευση

 

Μερική επανακαταμέτρηση ψήφων πιθανολογείται ότι θα αιτηθεί ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

 

«Σέβομαι τη βούληση του εκλογικού σώματος, αλλά η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να προσμετρήσει τις ψήφους που δόθηκαν σε ανοιχτούς φακέλους ήταν εσφαλμένη» είπε ο Τούρκος πολιτικός. Και τόνισε πως «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν την ώρα που παίζεται το παιχνίδι. Αυτός είναι ένας απαράβατος νόμος».

 

Κατηγόρησε, δε, το Εκλογικό Συμβούλιο ότι αποφάσισε να θεωρήσει ως έγκυρες τις αμφισβητούμενες ψήφους αφού είχε ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα και πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Το οποίο δίνει μια ισχνή πλειοψηφία (μόλις 51,4%) στο «Ναι» και συνεπώς εγκρίνει την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Τουρκίας έναντι των κοινοβουλευτικών διαδικασιών από το 2019 και εξής.

 

Για το μέλλον της Τουρκίας και την πολιτειακή κατεύθυνση που παίρνει μετά από το δημοψήφισμα ήταν χαρακτηριστικός ο τίτλος άρθρου μεγάλου διεθνούς ΜΜΕ: «Αιωνία σου η μνήμη, Τουρκία. Έζησες από το 1921 έως το 2017» εννοώντας ότι το σύνταγμα του νεωτεριστή Κεμάλ Ατατούρκ καταργείται από τον συγκεντρωτισμό του Ερντογάν, ο οποίος φέρεται πλέον απροκάλυπτα να επιδιώκει μια, τρόπον τινά, παλινόρθωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με τον ίδιον, φυσικά, στο ρόλο του απόλυτου, ελέω Αλλάχ, κυρίαρχου Σουλτάνου.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version