Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης υπέγραψε στο ισραηλινό κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υπέγραψε την Κοινή Διακοινοβουλευτική Διακήρυξη-Δήλωση για την καταπολέμηση

του αντισημιτισμού και άλλων εγκλημάτων μίσους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης υπέγραψε στο ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνέσσετ), κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, την Κοινή Διακήρυξη-Δήλωση για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και άλλων εγκλημάτων μίσους, η οποία έχει ως εξής:

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για την αύξηση των λεκτικών, ψηφιακών και φυσικών εκδηλώσεων αντισημιτισμού και εγκλημάτων μίσους, που σημειώνονται κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη και στρέφονται κατά των Εβραίων σε ατομικό επίπεδο, αλλά και κατά των εβραϊκών κοινοτήτων, θεσμών και θρησκευτικών φορέων.

Η ρητορική του αντισημιτισμού συχνά κατηγορεί τους Εβραίους για συνομωσίες κατά της ανθρωπότητας και τους θεωρεί υπαίτιους ‘‘για τα πράγματα που δεν εξελίσσονται καλά’’. Ο αντισημιτισμός βρίσκει έκφραση λεκτική, γραπτή, αλλά και με οπτικά μέσα, με χρήση των κοινωνικών δικτύων, όπως και με πραγματοποίηση διαδηλώσεων και δράσεων. Ο αντισημιτισμός χρησιμοποιεί στρεβλά στερεότυπα και αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Σύγχρονα παραδείγματα του αντισημιτισμού στον δημόσιο βίο περιλαμβάνουν τη διαστρέβλωση ή την πλήρη άρνηση του Ολοκαυτώματος με σκοπό τη βλάβη του εβραϊκού λαού και του Εβραϊκού Κράτους του Ισραήλ.

Πράγματι, πολλοί Εβραίοι αδυνατούν να εκφραστούν δημόσια ως Εβραίοι χωρίς τον φόβο να υποστούν λεκτική ή φυσική βία. Οι εμπειρίες αυτές υποστηρίζονται από τα ευρήματα ερευνών, που πρόσφατα διεξήχθησαν από αξιόπιστες ΜΚΟ και διακοινοβουλευτικά όργανα, όπως ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA, 2013).

Ως Πρόεδροι Κοινοβουλίων επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές το ότι ο αντισημιτισμός, καθώς και άλλα εγκλήματα μίσους, αποτελούν προβλήματα για κάθε κοινωνία όπου τους επιτρέπεται να εμφανίζονται. Η ιστορία μας διδάσκει ότι για τον θρίαμβο του κακού έναντι της αρετής είναι αρκετή η αδιαφορία, η σιωπή και ο εφησυχασμός των εντίμων, ενόσω οι ολίγοι ανήθικοι και απεχθείς αποκτούν εξουσία. Επιβάλλεται, συνεπώς, τα Κοινοβούλια, οι Κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί και οι κοινωνίες των πολιτών ανά την υφήλιο να υιοθετήσουν μια πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι τέτοιων φαινομένων.

Πιστεύουμε ότι αυτό δύναται να επιτευχθεί με μια τριμερή προσέγγιση: παιδεία, νομοθεσία και επιβολή του νόμου κατά των εγκλημάτων μίσους.

Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των Κοινοβουλίων στην καταπολέμηση αυτής της σύγχρονης μορφής αντισημιτισμού, δηλώνουμε τη βούλησή μας να ενθαρρύνουμε τη σύσταση μιας μικρής ομάδας εργασίας σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων, που θα συνεδριάζει σε τακτή βάση και θα διαβουλεύεται επί του θέματος, ώστε να καταρτίσει ένα συναινετικό χάρτη πορείας, καθώς και τα απαραίτητα κριτήρια και σημεία αναφοράς για την εφαρμογή του. Οι τρεις κύριοι άξονες στους οποίους θα επικεντρώνεται ο χάρτης είναι η νομοθεσία, η εφαρμογή της και η παιδεία».

 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version