Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Η ΕΕ απειλεί το Facebook με πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων

Με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 1% του κύκλου εργασιών του απειλείται το Facebook από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αιτία στάθηκε η κατηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η αμερικανική εταιρεία παρείχε παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την εξαγορά του WhatsApp συνολικού ύψους 22 δισ. δολαρίων το 2014.

Η υπόθεση αφορά την αλλαγή της πολιτικής απορρήτου του WhatsApp τον περασμένο Αύγουστο, επιτρέποντας τη μεταφορά τηλεφωνικών αριθμών των χρηστών στη μητρική εταιρεία, δηλαδή το Facebook. Κίνηση η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Κομισιόν για θέματα που αφορούν την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Η Κομισιόν είπε ότι το Facebook είχε αφήσει να εννοηθεί στην έκθεση για την εξαγορά ότι πιθανότατα να μην ήταν ικανό να ταιριάξει τους λογαριασμούς των χρηστών στις δύο υπηρεσίες. «Το προκαταρκτικό πόρισμα της Κομισιόν θεωρεί ότι το Facebook παρείχε αναληθείς ή παραπλανητικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της αξαγοράς του WhatsApp», ανέφερε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Το Facebook έχει περιθώριο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου για να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις ανησυχίες που εξέφρασε, και απειλείται με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει ως και το 1% του κύκλου εργασιών του. Επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα για παρόμοιους λόγους μπορούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν και συνήθως χάνουν αυτές τις υποθέσεις.

«Σεβόμαστε τη διαδικασία της Κομισιόν και είμαστε βέβαιοι ότι μια πλήρης διερεύνηση των στοιχείων θα αποδείξει πως ενεργήσαμε καλή τη πίστει», ανέφερε μια εκπρόσωπος του Facebook.

«Παρείχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες και το πλάνο, συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων σχετικά με την εξαγορά του WhatsApp καθώς και μέσω εθελοντικών ενημερώσεων πριν την ανανέωση των όρων ιδιωτικότητας του WhatsAppl νωρίτερα φέτος», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του Facebook, προσθέτοντας πως η εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές αρχές και να τους παρέχει όσες πληροφορίες ζητηθούν.

Ως απάντηση στο προκαταρκτικό πόρισμα της Κομισιόν, το Facebook αποφάσισε να διακόψει προσωρινά τη συλλογή πληροφοριών των χρηστών του WhatsApp οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την βελτιστοποίηση του Facebook και για διαφημιστικούς σκοπούς.

Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει πάντως πως δεν κινδυνεύει η ίδια η απόκτηση της εταιρείας ανταλλαγής μηνυμάτων.

Το Facebook αποτελεί την τελευταία αμερικανική τεχνολογική εταιρεία η οποία μπαίνει στο στόχαστρο της Επιτρόπου για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, έπειτα από την πολύκροτη υπόθεση της Apple και το πρόστιμο ύψους 13 δισ. ευρώ για φοροαποφυγή μέσω συμφωνιών με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας.

Πηγή: Fortunegreece.com

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version