Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Γιατί άλλαξε η στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία για τη «13η σύνταξη»

Ένα πλούσιο παρασκήνιο έλαβε χώρα στο εσωτερικό της ΝΔ για την αλλαγή της δημοσιοποιημένης, από την Τρίτη, στάσης της στο θέμα της ονομαστικής ψηφοφορίας για την ενίσχυση των συνταξιούχων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Η «ντρίπλα» του πρωθυπουργού σε συνδυασμό με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να παγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει εντολή για αλλαγή πλεύσης.

Έτσι, το «ναι» που είχε ανακοινωθεί μέσω ενημερωτικού σημειώματος στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Τρίτης έγινε «παρών» στην σημερινή ψηφοφορία.

 

Τι συνέβη, όμως, και άλλαξαν τα σχέδια της ΝΔ; H αστραπιαία ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι εξελίξεις στο θέμα της «13ης σύνταξης», ήταν η βασική αιτία για να αναθεωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπρόσθετα, οι διαφορετικές απόψεις που υπήρχαν στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας οδήγησαν σε μία πιο σκληρή στάση, την οποία βοήθησε η εμπλοκή με το θέμα του χρέους. Τα πράγματα έφτασαν ως εκεί με χρονικά σειρά. Μετά την ανακοίνωση της ονομαστικής ψηφοφορίας, η κυβέρνηση κάλεσε σε έντονο ύφος τη ΝΔ να πάρει θέση για το «αν θα ψηφίσει να πάρουν τα χρήματα οι συνταξιούχοι ή αν θα συνταχθεί με τον σκληρό πυρήνα εκείνων που εκβιάζουν την Αθήνα».

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την Πειραιώς.

 Μία σύντομη ανίχνευση των προθέσεων των βουλευτών κατάδειξε οτι υπήρχαν δύο απόψεις: Η πρώτη ήταν υπέρ του «όχι» και την σκληρής επίθεσης στην κυβέρνηση, η άλλη υπέρ της υπερψήφισης με ταυτόχρονη επίθεση γιά την πολιτική εξαπάτηση των συνταξιούχων. Ωστόσο, έντονες διαφωνίες δεν υπήρχαν και το γενικότερο κλίμα συνέτεινε στην καταδίκη του «επικίνδυνου τακτικισμού» του πρωθυπουργού. Στις 5.00 το απόγευμα της Τρίτης, η ΝΔ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι θα υπερψηφίσει καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για όσα κάνει. Σχεδόν ταυτόχρονα, από τις Βρυξέλλες όπου συνεδρίαζε το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ήρθαν τα νέα για το πάγωμα των μέτρων για το χρέος ώσπου να εξεταστεί η συμβατότητα του «δώρου Τσίπρα» με την πορεία του προγράμματος. Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης στην Πειραιώς συνέλεγαν πληροφορίες.

Την Τετάρτη, πριν αναχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιά τις Βρυξέλλες οι πληροφορίες που είχε η ΝΔ έλεγαν οτι στην συνεδρίαση του ESM, τα μέλη του ΔΣ διαπίστωσαν ότι δεν είχαν «λογιστικό χαρτί» που να αποδείκνυε οτι η εξαγγελία Τσίπρα δεν επηρρεάζει το πρόγραμμα.

Νομικά, τα μέλη του ΔΣ που λογοδοτούν στο Eurogroup δεν μπορούσαν να δώσουν το πράσινο φως. Εκλήθη στην συνεδρίαση ο κ. Κοστέλλο, ο οποίος ενημέρωσε οτι δεν είχε πληροφόρηση και έτσι εξουσιοδοτήθηκε να τους φέρει, όταν το ετοιμάσει, αυτό το «λογιστικό χαρτί» γιά τις εξαγγελίες Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ συζητώντας με τους συνεργάτες του συμφώνησαν οτι η απόφαση του κ. Τσίπρα χωρίς να έχει προηγουμένως συνεννοηθεί κατέστη επικίνδυνη, αφού οι δανειστές μπλοκάρισαν και το μόνο καλό που έχει γίνει όπως η βραχυπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους. Επίσης, εκτιμήθηκε οτι είναι πιθανό οι θεσμοί να ζητήσουν την ακύρωση ή το πάγωμα του νόμου έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα με το ύψος των παροχών. Γι’ αυτό και η ΝΔ άλλαξε στάση προς το «παρών», καθώς το «όχι» θα δημιουργούσε άλλες εντυπώσεις την ώρα που οι συνταξιούχοι διαδήλωναν έξω από τη Βουλή κατά της κυβέρνησης.

Του Γιάννη Χρηστάκου

www.dikaiologitika.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version