Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Economist: Πώς ο Τσίπρας αποδέχτηκε τα σκληρά μέτρα

Σύμφωνα με τους ψυχιάτρους υπάρχουν πολλά στάδια από την άρνηση μέχρι την αποδοχή και η Ελλάδα τα πέρασε όλα,

 επισημαίνει σε δημοσίευμά του ο Economist αναλύοντας τα όσα έχουν συμβεί στη χώρα, έπειτα από το δημοψήφισμα.

Ο αρθρογράφος του κειμένου σχολιάζει το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, αναφέροντας πως αντί οι Έλληνες να κλαίνε χαρακτηρίζοντας ως «προδοσία» την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, στην πραγματικότητα επτά στους δέκα Έλληνες υπέκυψαν στο τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρώντας ότι αυτό είναι το σωστό που έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Ανάλογος είναι και ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν πως ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός παρά το γεγονός πως ανακοίνωσε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να συμφωνήσει σε τόσο σκληρά μέτρα, ενώ λίγες ημέρες αργότερα δέχτηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία.

Οι ψηφοφόροι της ελληνικής κυβέρνησης που ζητάνε σταθερότητα, περιμένουν με αγωνία πολλά περισσότερα πράγματα, όπως η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και η έγκριση της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Ελπίζουν επίσης, πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ταράξει ακόμα περισσότερα τα νερά με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τον Economist, η ευφορία που έφερε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου έχει δώσει τη θέση της στην κούραση. Μετά από μία παραλίγο σύγκρουση, οι Έλληνες μοιάζουν να έχουν παραιτηθεί, ενώ και ο Τσίπρας είναι πια πιο συγκαταβατικός και προσφωνεί πλέον τους πιστωτές, «εταίρους» ενώ παραδέχτηκε ότι ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκανε για πολιτικός.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι πως τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά. Φαρμακοποιοί, δημοτικοί υπάλληλοι συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι μεταρρυθμίσεις για την επιβίωσή τους. Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα από την πλευρά τους φοβούνται μην χάσουν τις θέσεις τους.

Στα νησιά η αύξηση των φόρων μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη σε σχέση με την ενδοχώρα. Αλλά ο Ξενοφών Πετρόπουλος από τον ΕΟΤ υποστηρίζει ότι αυτή η ψηφοφορία της συμφωνίας θα φέρει περισσότερη σταθερότητα. Παραδέχεται ότι οι φορολογικές αυξήσεις στον τομέα του τουρισμού θα είναι «πολύ δύσκολες» καθώς η Ελλάδα παλεύει να παραμείνει ένας ανταγωνιστικός προορισμός σε σχέση με την Τουρκία και άλλους.

Ο κ. Τσίπρας καλείται να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο, σχολιάζει ο Economist. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται υπό κατάρρευση, η ανεργία αυξάνεται και η ύφεση σίγουρα θα βαθύνει και κανείς δεν είναι βέβαιος ότι το φάντασμα του Grexit έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Το δημοσίευμα καταλήγει, λέγοντας πως ακόμα και αν ο ίδιος συμπεριφερθεί άψογα και ένα Grexit πάψει να υπάρχει στον ορίζοντα, φαίνεται δύσκολο να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των (βόρειο) Ευρωπαίων γειτόνων της.

Πηγή: newmoney.gr

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version