Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ο χάρτης των 38 διαφωνούντων του ΣΥΡΙΖΑ

Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο 32 βουλευτές, έξι δήλωσαν παρών ενώ καταγράφηκε και μία απουσία. Ποιοι είναι οι "αντάρτες"

 της κυβέρνησης που δεν συμφωνούν με το μνημόνιο

Ολοκληρώθηκε το νομοσχέδιο "Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη συμφωνίας με τον ΕΜΣ" τα ξημερώματα της Πέμπτης στο ελληνικό κοινοβούλιο και ενώ όλα δείχνουν πως οδεύουμε για ανασχηματισμό τις επόμενες ώρες.

Ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 229 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Αν.Ελ., την ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Όχι ψήφισαν 64 βουλευτές από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ (οι 32 από τους οποίους ήταν από τον ΣΥΡΙΖΑ) ενώ 6 βουλευτές ψήφισαν παρών (από τον ΣΥΡΙΖΑ).

Ανάμεσα στα "όχι" κι αυτά της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και των για την ώρα, υπουργών Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ήσυχου.

Η ψηφοφορία έγινε λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης της Νάντιας Βαλαβάνη και επί της ουσίας επιβεβαίωσε αυτό που όλοι περίμεναν. Το "αντάρτικο" των διαφωνούντων εντός της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας τα "όχι", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, είπε σχετικά:

"Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα. 32 Βουλευτές (σ.σ. δεν μετράει τα "παρών") αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα".

Από τη δική του μεριά, ο επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προέβη σε μια αινιγματική δήλωση:

"Στηρίζουμε την κυβέρνηση και αυτοί που είπαμε ‘όχι', στηρίζουμε την προσπάθεια να βγούμε από την κρίση με την Ελλάδα ψηλά, κοινωνικά δίκαιη. Στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά διαφωνούμε με τα μνημόνια, με μέτρα λιτότητας, είναι σαφές, στηρίζουμε απολύτως. Συνεχίζουμε με έναν ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο και κορμό μιας κυβέρνησης που πρέπει να ακολουθήσει και θα ακολουθήσει μια προοδευτική πορεία για να βγει η χώρα από την κρίση. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας, αυτή θα ακολουθήσουμε".

Ερωτηθείς τι θα κάνει αν του ζητηθεί παραίτηση, είπε ότι το θέμα της κυβέρνησης είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, ότι εκείνος καθορίζει το κυβερνητικό σχήμα και πως οποιαδήποτε στιγμή του ζητήσει την παραίτησή του, είναι στη διάθεσή του, "είναι σαφές αυτό". Πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρωθυπουργός με τη θέληση του ελληνικού λαού, "τον στηρίζουμε όλοι".

Στο ερώτημα τι θα έκανε εάν ήταν στη θέση του κ. Τσίπρα και είχε απέναντι "έναν Λαφαζάνη", ο υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είπε ότι θα συνέχιζε να κυβερνούσε και θα προσπαθούσε όσο το δυνατό να ασκήσει μια πολιτική συμβατή με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Στο ερώτημα εάν θέλει εκλογές, τόνισε ότι "όχι δεν θέλουμε εκλογές, έχουμε μια κυβέρνηση εκλεγμένη, δυνατή, που στηρίζεται από όλους μας".

Τα παραπάνω, σε επίπεδο δηλώσεων.

Πάμε να δούμε όμως ποιοι είναι εκείνοι που διαφώνησαν:

Οι περισσότεροι βουλευτές που καταψήφισαν ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα. Πρόκειται για τους:

Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η κυρία Νάντια Βαλαβάνη, η οποία είχε απομακρυνθεί από την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά δεν είχε διακόψει τους δεσμούς.

Στην Αριστερή Πλατφόρμα εντάσσονται και οι προερχόμενοι από την ΚΟΕ, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Βασίλειος Κυριακάκης. Το ίδιο ισχύει και για τους Ιωάννα Γαϊτάνη, Ελένη Ψαρέα που προέρχονται από την ΔΕΑ.

"Όχι" ψήφισαν και οι δύο βουλευτές Βοιωτίας που είναι κοντά στον κ. Μανώλη Γλέζο και στους Ενεργούς Πολίτες, οι κ.κ Ιωάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας.

Αποστάσεις πήραν και βουλευτές που ανήκουν στην προεδρική κίνηση των "53". Πρόκειται για τους Κώστα Ζαχαριά, Βασιλικη Κατριβάνου, Ηρώ Διώτη και Χρήστο Καραγιαννίδη.

Αποστάσεις πήραν επίσης και βουλευτές που δεν ανήκουν σε κάποια τάση (δεν υπάρχουν πλέον συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τάσεις) και μέχρι τώρα ήταν πιο κοντά στις επιλογές του πρωθυπουργού:

Συγκεκριμένα οι:

κ.κ. Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Νικόλας Μιχαλάκης, Δημήτριος Μπαξεβανάκης, Βασιλική Λέβα, Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Η Ραχήλ Μακρή δεν εντάσσεται σε κάποια τάση.

Συγκεκριμένα λοιπόν, "Όχι" ψήφισαν:

1. Αγλαΐα Κυρίτση (Επικρατείας)

2. Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α΄Αθηνών)

3. Γιάνης Βαρουφάκης (Β΄Αθηνών)

4. Νάντια Βαλαβάνη (Β΄Αθηνών)

5. Δημήτρης Στρατούλης (Β΄Αθηνών)

6. Κώστας Ησυχος (Β΄Αθηνών)

7. Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδος)

8. Κων/νος Ζαχαρίας (Αρκαδίας)

9. Ελένη Σωτηρίου (Αττικής)

10. Βασίλειος Χατζηλάμπρου (Αχαΐας)

11. Ιωάννης Σταθάς (Βοιωτίας)

12. Αθανάσιος Σκούμας (Βοιωτίας)

13. Θωμάς Κώτσιας (Ευρυτανίας)

14. Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθίας)

15. Μιχαήλ Κριτσωτάκης (Ηρακλείου)

16. Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Α΄Θεσσαλονίκης)

17. Ιωάννα Γαϊτάνη (Α΄Θεσσαλονίκης)

18. Ευαγγελία Αμμανατίδου (Β΄Θεσσαλονίκης)

19. Ηλίας Ιωαννίδης (Καβάλας)

20. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (Καστοριάς)

21. Στέφανος Σαμοΐλης (Κέρκυρας)

22. Ραχήλ Μακρή (Κοζάνης)

23. Ευγενία Ουζουνίδου (Κοζάνης)

24. Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης (Λασιθίου)

25. Ιωάννης Ζερδελής (Λέσβου)

26. Κωνσταντίνος Δελημήτρος (Μαγνησίας)

27. Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας)

28. Ελένη Ψαρέα (Μεσσηνίας)

29. Στάθης Λεουτσάκος (Α΄Πειραιώς)

30. Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β΄Πειραιώς)

31. Ζήσης Ζάννας (Πιερίας)

32. Βασίλειος Κυριακάκης (Φθιώτιδος)

"Παρών":

Βασιλική Κατριβάνου (Β΄Αθήνων)

Χρήστος Καραγιαννίδης (Δράμας)

Δημήτριος Μπαξεβανάκης (Ηλείας)

Νικόλας Μιχαλάκης (Καρδίτσης)

Ηρώ Διώτη (Λαρίσης)

Βασιλική Λέβα (Φθιώτιδας)

Απούσα ήταν η Αλ. Τσανάκα, βουλευτής Καβάλας.

Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί σε 149 βουλευτές.

 

 

Χρήστος Δεμέτης

News247.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version