Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

15 Ιουλίου 1965: Πενήντα χρόνια από την αποστασία

Η ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου από το παλάτι και των έσω, ο ξένος παράγοντας και η Αθήνα στις φλόγες. Τα "Ιουλιανά" που αγγίζουν και την σημερινή επικαιρότητα

Είναι βράδυ της Πέμπτης 8 Ιουλίου. Ο Γέρος της Δημοκρατίας δειπνεί στο Καστρί μαζί με τον γιο του Ανδρέα και την σύζυγο του τελευταίου Μαργαρίτα. Το δείπνο διακόπτει η έλευση του αγγελιοφόρου του νεαρού βασιλιά Κωνσταντίνου ο οποίος θα έφερνε την απάντηση στον καθορισμό ημερομηνίας για συνάντηση που είχε ζητήσει ο Γεώργιος Παπανδρέου ώστε να συζητήσουν για το πως θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ παλατιού με τον πρωθυπουργός. Ο νεαρός Ανδρέας ακούγοντας τον θόρυβο της μηχανής του αγγελιοφόρου βγαίνει και παραλαμβάνει τον φάκελο. Το περιεχόμενο του φακέλου σοκάρει τον παραλήπτη. Μέσα από μία μακροσκελή επιστολή κατηγορεί τον πρωθυπουργό και επεμβαίνει στο έργο του. Μεταξύ των άλλων αναφέρει:

" Εν Κερκύρα τη 8η Ιουλίου 1965

Κύριε πρωθυπουργέ

...Η κατάσταση της χώρας είναι ανώμαλος και ανησυχητική, καθιστώσα επείγουσαν, κατά την γνώμην μου, την λήψιν ριζικών και  αδιαβλήτων από πάσης πλευράς μέτρων αποκαταστάσεως του σοβαρώς κλονισθέντος κράτους δικαίου, εδραιώσεως της νομικότητος και επαναφοράς του αισθήματος της ασφάλειας και της τάξης. Ανώμαλος κατέστη η κατάστασις, αφ'ης στιγμής εκ της ΚΥΠ, η οποία υπάγεται προσωπικώς εις υμάς και διοικείται υπό  προσώπων  της απολύτου εμπιστοσύνης σας, εξεπορεύθη  συνωμοτική οργάνωσις εις τας ενόπλους δυνάμεις (σ.σ. εννοεί τον ΑΣΠΙΔΑ), μοναδικόν σκοπόν έχουσα την ανατροπήν του Συντάγματος της χώρας  και την επιβολήν δικτατορίας ελεεινής μορφής...

...Σας καλώ να καταδικάσετε δημόσια την εναντίον μου συκοφαντικήν εκστρατείαν και να λάβετε σύντομα και αποδόσεως μέτρα διαλύσεως πάσης οργάνωσεως ή προπαρασκευής λαοκρατικών εκδηλώσεων ή προπαρασκευής λαοκρατικών εκδηλώσεων ή στάσεων, προπαρασκευαζόμενων ύφ' οιονδήποτε πρόσχημα προς υποδούλωσιν του ελληνικού λαού και κατάλυσιν της λαϊκής κυριαρχίας και των ατομικών ελευθεριών...

...Θεωρώ ότι αποτελεί υποχρέωσιν σας η άμεσος και άνευ δισταγμού πραγματοποίησις των όσων σας ζητώ. Η προειδοποίησίς μου αυτή είναι η τελευταία."

 

Είναι προφανές ότι ο Κωνσταντίνος είναι αποφασισμένος  πλέον να ανατρέψει την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, εξαναγκάζοντας τον σε παραίτηση. Αυτό που ζητούσε ουσιαστικά  ήταν η απομάκρυνση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Γαρουφαλιά. Η επόμενη πράξη παίχθηκε δύο μέρες αργότερα στην Κέρκυρα καθώς ο βασιλιάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την γέννηση του πρώτου παιδιού του, της Αλεξίας. Στο νησί των Φαιάκων ο πρωθυπουργός παίρνει μαζί του και τον πρόεδρο της Βουλής Γ. Αθανασιάδη - Νόβα πιστεύοντας σε ένα καλύτερο κλίμα. Αντίθετα το κλίμα δεν άλλαξε ενώ μετά την αποχώρηση της συνάντησης ο ο πρόεδρος της Βουλής παρέμεινε αρκετή ώρα με τον βασιλιά ετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα.

Η συνάντηση, το απόγευμα της 15ης Ιουλίου στα ανάκτορα της  Ηρώδου του Αττικού κράτησε ελάχιστα. Μετά από ένα τέταρτο ο Γεώργιος Παπανδρέου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν απ' έξω ότι "επήλθε διαφωνία. Αύριο θα υποβάλω παραίτησιν και θα προβώ εις ανακοινώσεις". Πριν όμως φθάσει στο Καστρί ο πρόεδρος της Βουλης και ηγετικό στέλεχος της Ένωσης Κέντρου  Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας, ο οποίος περίμενε ήδη σε κάποιο δωμάτιο των ανακτόρων κατά την διάρκεια της συνάντησης Κωνσταντίνου - Παπανδρέου, λαμβάνει από τον βασιλιά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Μία κυβέρνηση η οποία έδειχνε ότι δεν θα μπορούσε να έχει μέλλον και κάπου εκεί μπαίνει ο αμερικανικός δάκτυλος ο οποίος παρεμβαίνοντας για να πείσουν τους να ορκισθούν ως υπουργοί της ως οι Κ. Μητσοτάκης και Δ. Παπασπύρου.

Τις επόμενες ημέρες η Αθήνα γνώρισε πρωτοφανείς διαδηλώσεις, στήριξης στο πρόσωπο του Γέρου της Δημοκρατίας, τόσο μαζικές όσο αυτές του Δεκεμβρίου του 1944. Στις διαδηλώσεις της 21 Ιουλίου, η αστυνομία δολοφονεί τον αριστερό φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα. Η κυβέρνηση Νόβα καταψηφίζεται και η Ελλάδα μπαίνει σε μία περίοδο που το παλάτι σε συνεργασία με την CIA δοκιμάζουν εναλλακτικές μέχρι να πετύχουν την ολοκλήρωση της αποστασίας, όπως πέρασε στην ιστορία η ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου.

 

Τελικά η ανατροπή επιτυγχάνεται στις 24 Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση Στ. Στεφανόπουλου αποσπά ψήφο εμπιστοσύνης με 152 ψήφους. Πλέον η δημοκρατία είχε πληγωθεί αρκετά και είχε στρωθεί το χαλί με την βοήθεια των Αμερικάνων για την έλευση της χούντας.

- Με στοιχεία από το Ιστορικό Λεύκωμα του 1965 της Καθημερινής

Κωστής Χριστοδούλου

News247.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version