Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Στρασβούργο : Μήνυμα της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο - Σεπτέμβριος 2016

Ενημέρωση από τον Ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο εκ μέρους της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 


Τα βασικά θέματα του μηνύματος:
-Διάγγελμα Γιούνκερ, 
-Συμπεράσματα συνάντησης G20,
-Φορολόγηση Apple στην Ιρλανδία,
-Πρόσφυγικό & Πολιτική Ασύλου 
-Πολωνική Κυβέρνηση, Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα 
-Δημιουργία συνθηκών στην αγορά εργασίας που ευνοούν την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής  

 

Είμαι ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος και αυτό είναι το μήνυμα της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ για την Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου:

-Διάγγελμα Γιούνκερ, G20 & Πρόσφυγικό

Παρ’ ότι η ομιλία του Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ δεν δεσμεύει το Συμβούλιο της Ένωσης και ειδικά τις ισχυρές χώρες, θα συμφωνήσω με τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος υπογράμμισε πως η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπή ότι η Ένωση δεν είναι αρκούντως κοινωνική και πρέπει να αλλάξει αποτελεί «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Μια και μιλήσαμε για ισχυρούς όμως, στη συζήτηση που έγινε για τα αποτελέσματα της συνάντησης των G20 στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης παρενέβη υποστηρίζοντας ότι ήταν σωστή η απόφαση της Κομισιόν για τη φορολόγηση της Apple και για την εκτεταμένη της φοροδιαφυγή στην Ιρλανδία. Ο Στέλιος Κούλογλου μάλιστα κατέθεσε ερώτηση για αυτό το θέμα. Όμως πέρα απ’ αυτό και ο Δημήτρης ο Παπαδημούλης και εγώ τονίσαμε πως έχουμε κράτη-μέλη που αρνούνται να δεχθούν τις αποφάσεις για αναλογική κατανομή των προσφύγων και μάλιστα, από τους 400 ειδικούς που χρειάζονται και έχουν συμφωνηθεί, έχουν σταλεί λιγότεροι από 40 στην Ελλάδα. Η ισχύουσα απόφαση του Συμβουλίου προβλέπει 50.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα στο έδαφος των άλλων κρατών-μελών της Ένωσης αλλά έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 3.000, επειδή τα κράτη προορισμού προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες και προσκόμματα. Και βέβαια, ούτε λόγος δεν γίνεται στο Συμβούλιο για να ισχύσουν χρηματικές ποινές για όσα κράτη μέλη δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις. Αν όμως η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει να υπάρχει χρειάζεται αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της.

-Πολωνία & Δημοκρατία

οι Εξελίξεις στην Βαρσοβία είναι πολύ ανησυχητικές, καθώς η υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Μπεάτα Σίντλο όλο και περισσότερορέπει προς τον αυταρχισμό, μετά μάλιστα από τους δύο νόμους που ψήφισε για να δέσει τα χέρια του συνταγματικού δικαστηρίου της Πολωνίας την περασμένη άνοιξη. 

Οι Ευρωβουλευτές κάλεσαν την πολωνική κυβέρνηση να επιλύσει τη συνταγματική κρίση στη χώρα εντός της προθεσμίας των τριών μηνών που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Ιουλίου. Με το ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο υπενθυμίζει στην κυβέρνηση της Πολωνίας ότι η ΕΕ "βασίζεται σε αξίες που επικυρώθηκαν από τον πολωνικό λαό με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος του 2003" και ότι "λειτουργεί στη βάση της αμοιβαίας πίστης πως τα κράτη μέλη σέβονται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα". Η παράλυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και η άρνηση της πολωνικής κυβέρνησης να δημοσιεύσει όλες τις αποφάσεις του "θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

-Δημιουργία συνθηκών στην αγορά εργασίας που ευνοούν την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Με μεγάλη πλειοψηφία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια ψήφισμα για την δημιουργία συνθηκών που βοηθούν την εξισορρόπηση επαγγελματικής-προσωπικής ζωής. Από την πλευρά μας, η Κωνσταντίνα Κούνεβα ήταν η σκιώδης εισηγήτρια του ψηφίσματος. Είναι γνωστό πως η ΕΕ αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου δημογραφικές προκλήσεις και οι κοινωνίες μας αλλάζουν. Για αυτό είναι σημαντικό ότι το ψήφισμα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, προτάσεις σχετικές με τη βελτίωση διαφόρων τύπων άδειας, στην παροχή επαρκούς αναπλήρωσης του εισοδήματος και την κοινωνική προστασία κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τύπου οικογενειακής άδειας.

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την παραπάνω έκθεση, συμμεριζόμενη την ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Κομισιόν για εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης κοινοτικής νομοθεσίας για τη μητρική και τις γονικές άδειες, καθώς και την ανάγκη να εκδοθούν νέες οδηγίες που θα εναρμονίζουν κοινοτικά την άδεια πατρότητας και θα κατοχυρώνουν την άδεια όσων παρέχουν φροντίδα σε παιδιά και εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας.

Ο πρόεδρος Γιουνκέρ, μίλησε για την Ευρώπη που προστατεύει.

Καιρός να το αποδείξει έμπρακτα η Επιτροπή, προχωρώντας σε ουσιαστική προστασία των γονέων-εργαζομένων και των παιδιών που γεννά – σε σχετικά μικρούς αριθμούς - αυτή η ήπειρος.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version