Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Κοινή δήλωση των Προέδρων των κοινοβουλίων των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στο Στρασβούργο

Η βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η μεταναστευτική-προσφυγική κρίση, αλλά και το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την άτυπη συνάντηση των προέδρων των κοινοβουλίων των χωρών της Νότιας Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Στρασβούργο.

Στη συνάντηση που διεξήχθη στο περιθώριο της Διάσκεψης Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και έπειτα από κοινή πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικολάου Βούτση, και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, κ. Laura Boldrini, συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Πορτογαλίας.

Η ευρωμεσογειακή συνάντηση των προέδρων των κοινοβουλίων έρχεται ως συνέχεια της συνόδου των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στην Αθήνα, που είχε ως αποτέλεσμα τη Διακήρυξη της Αθήνας που συνυπογράφηκε από τις 7 χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Ακολουθεί η κοινή δήλωση των Προέδρων μετά τη συνάντηση ενώ επισυνάπτεται και το αγγλικό κείμενο.

Δήλωση στον Τύπο

Οι Πρόεδροι της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Δημήτρης  Συλλούρης, της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, κ. Claude Bartolone, της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Laura Boldrini, της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας, κ. Angelo Farrugia, του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας, κ. Eduardo Ferro Rodrigues, της Ισπανικής Γερουσίας, κ. Pío García-Escudero Márquez, συνήλθαν ατύπως στο Στρασβούργο στις 15 Σεπτεμβρίου και συζήτησαν τις πολυάριθμες κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους, συμπεριλαμβανομένων της μετανάστευσης και οικονομικών ζητημάτων, καθώς και την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμφώνησαν να αναπτύξουν περαιτέρω τις προτεραιότητες που ορίστηκαν πρόσφατα σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης κοινής ατζέντας.

Εκ παραλλήλου, στηρίζουν κοινές πρωτοβουλίες για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όπως αυτές που ελήφθησαν πρόσφατα στην Μπρατισλάβα από τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας.

Οι Πρόεδροι συμφώνησαν να συνδέσουν όλα τα παραπάνω και με την ευρύτερη προσπάθεια της Διακήρυξης για «Μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Ο δρόμος προς τα εμπρός» που υπέγραψαν οι Πρόεδροι 15 Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων 13 κρατών μελών της Ε.Ε.

Συμφώνησαν να συνεδριάσουν εκ νέου στο άμεσο μέλλον.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version