Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Συνέπειες για Ελλάδα & ΕΕ από το «βατερλό» της Μέρκελ

Καμπανάκι για την πολιτική...επιβίωση της Μέρκελ, για το το «αύριο» της Γερμανίας και της Ε.Ε αλλά και τα «ανοιχτά μέτωπα» της Ελλάδας σήμαναν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου - Πομερανίας.

 Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα όλων των εποχών για το CDUστο συγκεκριμένο κρατίδιο στην εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ στην πρώην ανατολική Γερμανία.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) εξασφαλίζει την πρώτη θέση με περίπου 30% αν και έχει υποστεί μια σημαντική μείωση 5% σε σχέση με το 2011.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το AfD με το 21% των ψήφων και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ με το 19%-20% των ψήφων.

Το AfD προαναγγέλλει την «αρχή του τέλους της καγκελαρίου»

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη ήττα της καγκελαρίου στο μικρό αυτό κρατίδιο της πρώην ανατολικής Γερμανίας θα  διεγείρει τα αντανακλαστικά της πολιτικής επιβίωσης που αναμφισβήτητα διαθέτει.

Αυτό προϋποθέτει όμως αλλαγή της στάσης της πρωτίστως στο προσφυγικό που αποδείχθηκε  η «αχίλειος πτέρνα» της σ αυτή την εκλογική αναμέτρηση και μπορεί να αποδειχθεί πολιτικά μοιραία στις επικείμενες εκλογές .

«Ζητούμε αποφασιστικά βήματα από την Άγκελα Μέρκελ για την προστασία των πολιτών. Και αυτό σημαίνει πρωτίστως: κλείσιμο συνόρων!» κραύγαζε ο Χόλμς στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο κρατίδιο που τον επιδοκίμασε με την δεύτερη θέση.

Η σκλήρυνση της στάσης της Μέρκελ στο προσφυγικό κρίνεται από πολλούς πλέον ως όρος πολιτικής επιβίωσης.Με παρενέργειες που ξεπερνούν το εσωτερικό της Γερμανίας και αφορούν πρωτίστως και την Ελλάδα.

 

Ηδη ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ με συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt έδωσε στίγμα για το ποια θα ήταν μια πρώτη πιθανή «παρενέργεια» για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Μεζιέρ είναι ώρα όσοι πρόσφυγες δεν λαμβάνουν άσυλο στη Γερμανία να αποστέλλονται πίσω στην Ελλάδα.    

«Κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου», σημείωσε προκαλώντας και ανησυχία και αντιδράσεις στην Αθήνα.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας διατηρώντας μια επιφύλαξη «εάν έχουν αναπαραχθεί ορθά» σημείωσε πως οι δηλώσεις Μεζιέρ, δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της Ευρώπης».

«Δηλώσεις σαν αυτές που έγιναν σήμερα δεν μπορούν να γίνονται δεκτές όταν από το Relocation (μετεγκατάσταση) που αποφάσισε η Ε.Ε. για φέτος και αφορά 33.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000, την ίδια ώρα μάλιστα που 7.000 είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση και δεν έχουν ανοίξει θέσεις» ανέφερε ο κ. Μουζάλας και κατέληξε  « Κάθε συζήτηση που αναφέρεται σε ευθύνες της Ελλάδας για καθυστέρηση επιστροφών θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της ότι η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) από πολλές εκατοντάδες μέλη που είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω δικής της αδυναμίας, στην χώρα μας αυτή την στιγμή -αντί των πολλών εκατοντάδων- έχουμε μόλις 29.»

«Θύμα» του AfD και η συζήτηση για το χρέος

 

Οδηγούμενη στις εκλογές  του 2017 με τους χειρότερους οιωνούς η Α. Μέρκελ υπό την απειλή της επέλασης των λαϊκιστών αλλά και την πίεση του Β. Σοίμπλε, η καγκελάριος δύσκολα θα μπορεί να διατηρήσει την χαλαρή στάση που έχει επιλέξει εδώ και πολλούς μήνες έναντι της Αθήνας σε ότι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος.  

Το Βερολίνο κινείται με το βλέμμα στις εκλογές του 2017 και σε ότι αφορά στο θέμα του ελληνικού χρέους και των «βραχυπρόθεσμων» μέτρων που έχει σε θεωρητικό επίπεδο συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Θεσμών.

 

Τι γράφει ο γερμανικός τύπος  

'Ισως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου -Δυτικής Πομερανίας. 

«Εχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα», γράφει η Tagesschau αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα .

«Σοκ για τους Χριστιανοδημοκράτες στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την εκλογική περιφέρεια της Ανγελα Μέρκελ», γράφει η DW στην ηλεκτρονική της έκδοση 

«Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία. Σε δυο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό κοινοβούλιο ενώ την ερχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία», σημειώνει η Deutsche Welle.

H Die Welt εκτιμά από την πλευρά της ότι «εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με την Μέρκελ κάποια στιγμή, είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα». 

«Στην οργή των πολιτών σχεδόν για όλα» αποδίδει η Frankfurter Allgemeine Zeitung το αποτέλεσμα των εκλογών στο Μεκλεμβούργο -Δυτική Πομερανία.

«Πολλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική για τους πρόσφυγες, πέφτοντας έτσι στην αγκαλιά του AfD».


 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version