Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Η Κομισιόν απέρριψε την προσφυγή των καναλαρχών για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο λόγος τώρα στο ΣτΕ, που στις 4 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία λήγει και η προθεσμία υποβολής των φακέλων για τις υποψηφιότητες στο διαγωνισμό, θα εξετάσει την προσφυγή των ιδιοκτητών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.Την προσφυγή της ΕΙΤΗΣΕΕ για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες απέρριψε η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε ειδικότερα το επιχείρημα της Ένωσης Ιδιοκτητών ότι τέθηκε ζήτημα παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας λόγω της παράκαμψης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στη διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου.

Οι εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στις Βρυξέλλες έγιναν αποδεκτές.

Η Κομισιόν εκφράζει ωστόσο προβληματισμό σχετικά με τις διατάξεις που υποχρεώνουν την ΕΕΤΤ να αναφέρεται στον αρμόδιο υπουργό και ζητά την ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φακέλων για τις υποψηφιότητες και ως τις αρχές Αυγούστου αναμένεται  ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων, ενώ τον έλεγχο των φακέλων έχει αναλάβει εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών που επιλέχθηκε με διαγωνισμό.

Την ίδια ημέρα που λήγει ο διαγωνισμός προσδιορίστηκε η συζήτηση για τη χορήγηση 4 τηλεοπτικών αδειών από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

Στις 4 Ιουλίου θα συζητηθούν ειδικότερα οι αιτήσεις ακυρώσεως των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού για τη χορήγηση 4 τηλεοπτικών αδειών από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η εμβόλιμη συζήτηση, καθώς θα έχει ήδη λήξει μέχρι τότε το δικαστικό έτος, θα γίνει από τη μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας που αποτελείται από 28 μέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερομηνία συζήτηση συμπίπτει με εκείνη της λήξης υποβολής αιτήσεων για τις τηλεοπτικές άδειες και αυτό παρά το γεγονός ότι ένας εκ των συνηγόρων των τηλεοπτικών σταθμών είχε αποστείλει επιστολή στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για επίσπευση εκδικάσεως των υποθέσεων αυτών.

Μεταξύ άλλων, αναζητούσε για την προστασία των Θεσμών αλλά κυρίως της αξιοπιστίας του ίδιου του διαγωνισμού, να υποβληθεί αίτηση από τον υπουργό ως διάδικο, για  προτίμηση εκδίκασης της υπόθεσης. "Η έκδοση δικαστικής αποφάσεως μετά το πέρας της διαγωνιστικής διαδικασίας θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου στο σύνολό του" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 17 Ιουνίου έχει προσδιοριστεί η κεκλεισμένων των θυρών, συζήτηση για την αίτηση αναστολής του  Mega  Channel για το ζήτημα των αδειών.

Ο σταθμός ζητά να «παγώσουν» προσωρινά οι επίμαχες αποφάσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ενώ στρέφεται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρωεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας.

 Όλοι υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Επικρατείας αναρμοδίως και πρανόμως εξέδωσε τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις, καθώς ο νόμος 4339/2015 προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθιστά αποκλειστικά αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών στα κανάλια  το ΕΣΡ, υποστηρίζουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Προσθέτουν ότι ο κ. Παππάς παραβιάζει και το άρθρο 14 του Συντάγματος που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων ενημέρωσης, όπως και την ΕΣΔΑ.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version