Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε το Άγιο Όρος

Τη σημασία ύπαρξης του Άγιου Όρους στην ελληνική επικράτεια επεσήμανε κατά την επίσκεψή του στη Μοναστική Πολιτεία του Άθω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας πως είναι υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας η προστασία της περιοχής και των ιδιαιτεροτήτων της.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Χριστός Ανέστη!
Θερμώς σας ευχαριστώ για την πρόφρονα υποδοχή που μου επιφυλάξατε και για τη συγκινητική παρουσία και συμμετοχή σας σε αυτή. Όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί στην Πατρίδα μας περιλαμβάνεται η ευλογημένη Χερσόνησος του Άθω.

Η τεράστια και ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική κληρονομιά του μοναδικού αυτού πνευματικού κέντρου σε ολόκληρη την Οικουμένη, η οποία αποδεικνύεται και εκ του γεγονότος ότι από το 1988 το 'Αγιον Όρος συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, συνεχίζεται και επεκτείνεται χάρις στην δική σας παροχή και προσφορά. Είσθε άξιοι επαίνου και συγχαρητηρίων. Υπενθυμίζω ότι ο Μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, σε ομιλία του στον ιερό ναό του Πρωτάτου, το 1963, κατά τον εορτασμό της πρώτης Χρυσής Χιλιετηρίδας του Αγιορείτικου Μοναχισμού, είχε τονίσει: «Οι κατοικούντες σήμερον εις το 'Αγιον Όρος είναι οι συνεχισταί της γνησίας ορθοδόξου θρησκευτικής ζωής».

Η Ελληνική Δημοκρατία, στους κόλπους της οποίας περιλαμβάνεται το 'Αγιον Όρος, έχει υποχρέωση προστασίας του Ιερού Τόπου για τη διατήρηση αναλλοίωτου του χαρακτήρα και της πορείας του στο μέλλον.

Η παρουσία μας εδώ, σε έναν χώρο τον οποίο αγιάζει η ασίγαστη διακονία λαμπρών Αδελφοτήτων και Οικιστών, μας γεμίζει χαρά και προσδοκία ότι η σημερινή συνάντηση και συναναστροφή θα συμβάλει, ακόμη περισσότερο, στην καλλιέργεια πνεύματος εγγύτητας και αμεσότητας. Ευχαριστώ, άγιε Πρώτε, για την προσφώνησή Σας. Καλώς Σας βρήκα. Χριστός Ανέστη!».

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο Πρωτοεπιστάτης του Αγίου Όρους, ο γέροντας Παύλος από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, ο οποίος δήλωσε:

«Η Ιερά Κοινότης και σύνολος η αθωνική πολιτεία υποδέχεται σήμερον με χαράν και τα προσηκούσας τιμάς και επισήμους εκδηλώσεις την Υμετέραν Εξοχότητα, όπερ περιποιεί ιδιαιτέραν τιμήν δια τον Ιερόν Τόπον. Χαίροντες υποδεχόμενοι Υμάς χαιρετίζομεν εν τω προσώπω Υμών την ελληνική πολιτείαν και τον ορθόδοξον ελληνικόν λαόν.
Εξοχώτατε,

Το Άγιον Όρος, ακρόπολις της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού, υπήρξεν εξαρχής κέντρον μοναστικόν, εκκλησιαστικόν με πλουσίαν διακονίαν εν τη Εκκλησία, θεολογικόν, κυρίως εις περιόδους θεολογικών κρίσεων, ως ή περίοδος του ησυχασμού, πολιτιστικόν, όλον το Αγιον Ορος με το πλήθος των αθωνικών καθιδρυμάτων, αποτελεί ένα απέραντον βυζαντινόν μουσείον, του οποίου κορωνίς τυγχάνει το Πρωτάτο, αλλά και τόπος κατ΄εξοχήν προσευχής και αδιαλείπτου λατρείας και δοξολογίας του αγίου Θεού.

Ευχή και ελπίδα μας είναι, η ελληνική πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος να αφουγκρασθή την αγωνίαν και τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού, να σταθή δίπλα αρωγός, να σηκώση τα βάρη του και να αποδείξη έμπρακτα το ενδιαφέρον του προς αυτόν.

Εξοχώτατε!

Χαιρετίζομεν την επίσκεψιν Υμών εις το Αγιον Ορος Σας καλωσορίζομεν εις της αγίαν ταύτην γην εν τιμή και ευχόμεθα δι Υμάς τα κρείττοντα παρά Θεού».

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version