Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουν απομονώσει το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα EurActiv.com,αιτία είναι η στάση του Κινήματος όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, καθώς οι ηγέτες των κυριότερων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΔΝΤ

Το ΠΑΣΟΚ είναι “εντελώς απομονωμένο” από τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, που θεωρούν “ντροπιαστική” τη στάση του όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, σύμφωνα με πηγές της σοσιαλδημοκρατικής ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας, υποστηρίζει το EurActiv.com.

Η ιστοσελίδα εξηγεί ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, τρεις χώρες με κεντροαριστερές κυβερνήσεις, μαζί με την Κομισιόν, υποστηρίζουν την Ελλάδα στη διαμάχη της με το ΔΝΤ όσον αφορά στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ ευρώ στην περίπτωση που το 2018 δεν επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%.

Το EurActiv.com υπενθυμίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ότι “Δε χρειαζόμαστε ένα λεπτομερές και ακριβές πακέτο, αλλά ένα μηχανισμό που θα προβλέπει με ακρίβεια πως θα ληφθούν τέτοια μέτρα εάν παραστεί ανάγκη”.

Υπενθυμίζει επίσης συνέντευξη του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλλα, ο οποίος δήλωσε ότι το ΔΝΤ και “τα γερμανικά γεράκια τύπου Σόιμπλε... προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ανάρμοστα όπλα για να καταστρέψουν μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες”.

Ο Πιτέλλα είχε επίσης δηλώσει ότι ο Τσίπρας εκπροσωπεί μία προοδευτική δύναμη και είχε παραδεχθεί ότι συνομιλεί μαζί του, αλλά χωρίς να έχει υπάρξει αίτημα από την πλευρά του Ελληνα πρωθυπουργού να συμμετάσχει στο Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Παρά όμως την ισχυρή υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατών της ΕΕ για την κυβέρνηση Τσίπρα, τα δύο αδελφά κόμματα στην Ελλάδα και ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ έχουν αποκλίνει από τη γραμμή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σημειώνει η ιστοσελίδα.

Το ΠΑΣΟΚ ειδικότερα κατηγορεί τον Τσίπρα για το τωρινό αδιέξοδο και απαιτεί την παραίτηση του. Το EurActiv.com υπενθυμίζει την πρόσφατη ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά στο twitter, όπου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει την ιδέα μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας: “Είναι ανίκανοι. Πρέπει να παραιτηθούν. Δεν χρειαζόμαστε εκλογές και λύση μπορεί να δοθεί από το τωρινό κοινοβούλιο.”

Το δημοσίευμα μάλιστα υπενθυμίζει πως ήταν μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που υπέγραψε το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ το Φεβρουάριο του 2010.

Το EurActiv αναφέρεται και στη στάση του Ποταμιού, το οποίο χαρακτηρίζει κεντρώο και κεντροαριστερό, επισημαίνοντας ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης πρόσφατα είπε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει πως οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίσσονται προς όφελος της χώρας και πως είναι ένα ακόμη σόου της κυβέρνησης.

Σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, υψηλόβαθμος σοσιαλδημοκράτης είπε στο EurActiv ότι το ΠΑΣΟΚ είναι “φυσικά απολύτως απομονωμένο στην ομάδα”.

“Είναι οι μοναδικοί που υποστηρίζουν μία στάση υπέρ της παραίτησης της ελληνικής κυβέρνησης. Φέρνουν την ομάδα μας σε δύσκολη θέση, σε καμία περίπτωση δε συμβαδίζουν με τη γραμμή της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών. Είναι κάπως ντροπιαστική στάση”, σημείωσε η συγκεκριμένη πηγή, προσθέτοντας ότι σε μία πρόσφατη συνάντηση της ομάδας εργασίας για τα δημοσιονομικά η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή “ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε λογική λύση... μας έφερε σε πολύ δύσκολη θέση”.

Το EurActiv επικοινώνησε με την κ.Καϊλη, η οποία επέμεινε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της. “Πέρυσι έφταιγε ο Βαρουφάκης. Εφέτος θα βρουν κάποιον άλλο, όπως το ΔΝΤ” σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία δικαιολογία προκειμένου να μην εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι είναι στήριξη στον ελληνικό λαό και όχι στην κυβέρνηση.

Όσο για την υποστήριξη των σοσιαλιστών ηγετών στον Τσίπρα, τόνισε ότι καθένας από αυτούς απευθύνεται στο δικό του ακροατήριο. “Για παράδειγμα η γαλλική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι προώθησε ένα πακέτο εργασιακών μεταρρυθμίσεων που δεν ήταν τόσο αριστερό και για αυτό αποσύρθηκε και μετά προσπάθησε να υψώσει αριστερή σημαία υποστηρίζοντας μία ρητορική τύπου Τσίπρα- Καμμένου”, είπε, δηλώνοντας ότι η ίδια δε νιώθει απομονωμένη στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version