Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Τι διακυβεύεται στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας

Την κρισιμότητα των όσων διακυβεύονται μέσα στα επόμενα 24ωρα, επεσήμανε  και ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Την ερχόμενη Δευτέρα Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθουν στη Σύνοδο Κορυφής ο πρώτος, στο Eurogroup ο δεύτερος.

Από τις δύο συνεδριάσεις θα κριθούν τόσο η τύχη της αξιολόγησης - καθώς η κυβέρνηση αναμένει να ανακοινωθεί η ημερομηνία έλευσης των θεσμών στην Αθήνα- όσο και οι εξελίξεις στο προσφυγικό, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί στο κείμενο συμπερασμάτων να υπάρξει ρητή δέσμευση κάθε κράτους χωριστά για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν για το μέλλον της ελληνικής αξιολόγησης, δεδομένων των δυσκολιών που θέτει η διαφωνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ύψος του δημοσιονομικού κενού.
Η Ελλάδα και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι σε πλήρη συμφωνία για το ύψος του κενού έως το 2018, ωστόσο το Ταμείο το τοποθετεί σε υπερδιπλάσια επίπεδα.

Από την αλλη στη Σύνοδο Κορυφής, το πρόβλημα για την ελληνική αντιπροσωπεία θα εμφανιστεί σε πιθανή περίπτωση που κάποιες χώρες, όπως π.χ. Αυστρία, επιμείνουν στη σκληρή τους στάση. Σε αυτήν την περίπτωση όπως τόνισε και προ ημερών η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίληθα ασκηθεί βέτο από την Ελλάδα το οποίο θα αφορά μελλοντικές αποφάσεις για οικονομικά κυρίως θέματα.

Την κρισιμότητα των όσων διακυβεύονται στη Σύνοδο Κορυφής επεσήμανε σήμερα Σάββατο και ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί.  

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής σε συνέντευξη της στην κυριακάτικη Bild ζητά την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας για στέγαση 50.000 προσφύγων τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα σε αυτό.

«Αρχικά, η Ελλάδα έπρεπε να έχει δημιουργήσει καταλύματα για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015» αναφέρει η Merkel.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζητεί να ξεπεραστεί τάχιστα η καθυστέρηση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί για την αξιοπρεπή στέγασή τους.

«Ξέρω από τις συνομιλίες μου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να το κάνει αυτό, αλλά ότι χρειάζεται τη βοήθειά μας, και γι΄αυτό η ΕΕ πρέπει και θα βοηθήσει την Ελλάδα», σημειώνει.

Ασφυκτική η κατάσταση στην Ειδομένη

Tην ίδια στιγμή ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προσφυγικές ροές.

Στη Σύνοδο Κορυφής, παρατήρησε, ότι «θα δοκιμαστεί η ηγεσία της Ευρώπης σε κεντρικό και εθνικό επίπεδο για το κατά πόσο αντιλαμβάνονται όλοι το ίδιο τη διαχείριση αυτού του προβλήματος». Από τις αποφάσεις που θα παρθούν «θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης».

Περίπου 3.350 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους στεγασμένους χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την πρωϊνή καταμέτρηση από στελέχη του λιμενικού σώματος.

Το πρωί κατέπλευσαν δύο επιβατηγά πλοία το blue star 1 και το καταμαράν tera jet με 975 άτομα από Χίο και Μυτιλήνη,ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 54 από την Κω και 4 από την Κάλυμνο.

Επίσης, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» που αναμένεται το βράδυ να καταπλεύσει κι αυτό στο λιμάνι του Πειραιά, παρέλαβε 325 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και κατευθύνεται προς τη Χίο από όπου θα παραλάβει και από εκεί άτομα.

Το πρωί με πρωτοβουλία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά έγινε διανομή 5 τόνων γάλακτος στους σταθμούς που φιλοξενούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, ενώ σήμερα Σάββατο στην πύλη Ε2 εγκαταστάθηκαν προκάτ οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν ως συντονιστικό κέντρο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,αλλά και πολυιατρείο υπό την εποπτεία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά,αλλά και γραφεία για το συντονισμό και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο νομός Κιλκίς

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σήμερα Σάββατο ο νομός Κιλκίς, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι στην Ειδομένη βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένοι περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο σύνολο του νομού Κιλκίς ο αριθμός φτάνει στους 20.000, με τις νομαρχιακές υπηρεσίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τόσων πολλών ανθρώπων.

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος μόνοι μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης, τη στιγμή που περίπου 1.600 άτομα μόνο στην Ειδομένη υπολογίζεται ότι δεν έχουν καν κάποιο αντίσκηνο για να μη διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο.

Τα περιστατικά παιδιών και ενηλίκων που με κρούσματα γρίπης ή άλλων ασθενειών αυξάνονται, λόγω της κακουχίας, και παρά τις προσπάθειες μη κυβερνητικών οργανώσεων υπάρχει κίνδυνος επιδημιών στους καταυλισμούς.

Οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές, καθώς οι υποδομές στο κέντρο φιλοξενίας στην Ειδομένη είχαν σχεδιαστεί για την υποδοχή λιγότερων από 2.000 ανθρώπων.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα είναι δυνατό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τροφοδοσίας της Ειδομένης με αντίσκηνα, τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης.

Σε επαναλειτουργία της Αμυγδαλέζας προχωρά η κυβέρνηση

Στην επαναλειτουργία της Αμυγδαλέζας και τη δημιουργία άλλων τριών -σε Κόρινθο, Δράμα και Ξάνθη- προχωρά η Κυβέρνηση για τη φιλοξενία των προσφύγων που κατακλύζουν την ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά», το σχέδιο μπαίνει σε άμεση εφαρμογή υπό την ασφυκτική πίεση που δημιουργούν οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σε κλειστό κέντρο κράτησης μεταναστών, με ισχυρή αστυνομική φρούρηση θα μετατραπεί το παλαιό κτίριο της Σχολής της Αστυνομίας στην Ξάνθη, το οποίο έως 800 άτομα και θα επαναλειτουργήσουν με την ίδια λογική τα στρατόπεδα στο Παρανέστι Δράμας με δυνατότητα κράτησης 1.200 ατόμων και στην Κόρινθο με δυνατότητα κράτησης έως 1.800 ατόμων.

Παράλληλα, ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά και στις πλατείες της Αθήνας οδηγεί την Κυβέρνηση σε επιπλέον μέτρα. Συγκεκριμένα δημιουργούνται δύο ακόμη χώροι στην Αττική, πέραν του Σχιστού, με τον πρώτο να εντοπίζεται πίσω από τις αποθήκες “Σαρακάκη” στη Λεωφόρο Αθηνών, με δυνατότητα φιλοξενίας 1.600 προσφύγων σε σκηνές και ο δεύτερος στη Μαλακάσα στις παλιές αποθήκες πυρομαχικών του στρατού με δυνατότητα εγκατάστασης 3.000 ατόμων.

Στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργείται κέντρο στον Νομό Πέλλας στην περιοχή Αθυρα Γιαννιτσών, ενώ αναζητείται ένας ακόμη χώρος στην Ήπειρο.

Αυστηρά διαβήματα της Αθήνας σε Σερβία - ΠΓΔΜ 

Κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική «σκακιέρα»  λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρει «Το Βήμα», ζήτησε , μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου σχετικά με το αν η πρόσφατη απόφαση της Βιέννης για την επιβολή πλαφόν στους μετανάστες που θα δέχεται είναι σύννομη με το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα, με  εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά επιδόθηκαν  την Παρασκευή 4 Μαρτίου αυστηρά διαβήματα τόσο προς τη Σερβία όσο και προς την ΠΓΔΜ για τη στάση που έχουν τηρήσει στο Προσφυγικό. Η Αθήνα προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις αν οι δύο χώρες δεν μεταβάλλουν τη στάση τους. Η κίνηση του ΥΠΕΞ απευθύνεται, κυρίως, προς την ηγεσία των Σκοπίων η οποία, ουσιαστικά, έκλεισε τα σύνορα επιτρέποντας τη διέλευση προσφύγων με το «σταγονόμετρο».

Ως προς το αίτημα για την ενέργεια της Βιέννης , κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων που πραγματοποιήθηκε στις  4 Μαρτίου ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι η το πλαφόν στις αιτήσεις ασύλου που επέβαλε η αυστριακή κυβέρνηση  δεν αντιβαίνει, κατ’ αρχήν, στο Διεθνές Δίκαιο.

Η γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου της ΕΕ διατυπώθηκε,  πάντως, προφορικώς και όχι γραπτώς όπως έγραψε, την Παρασκευή, η ιστοσελίδα Politico.

Insider.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version