Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

DIE LINKE: Nα μην υποταχτείτε στους δανειστές. Η Έξοδος από το ευρώ θα είναι Καλύτερα...

Σαν μία «παρτίδα πόκερ χωρίς προηγούμενο», χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού κόμματος «Die Linke» σε συνέντευξή της τονίζοντας πως οι δανειστές τηρούν μία στάση «όλα ή τίποτα».


Συμφωνία με περικοπή χρέους
Η κυρία Zάρα Βάγκενκνεχτ, θεωρεί πως «με τα έως τώρα δεδομένα η Αθήνα δεν μπορεί να δεχθεί το πρόγραμμα των δανειστών».  Και αυτό γιατί οι Έλληνες όχι μόνο δεν μπορούν να κάνουν περισσότερες θυσίες αλλά και γιατί οι περισσότερες περικοπές θα σήμαιναν για την χώρα μια βουτιά στην ύφεση.  Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα είχε ανάγκη από επιπλέον δάνεια για τα οποία θα πρέπει να εγγυηθούν οι χώρες της ευρωζώνης.

Δεδομένου ότι το «Die Linke» εκπροσωπεί τους Γερμανούς πολίτες δεν μπορεί να συμφωνήσει με προτάσεις που «συνιστούν κατάχρηση των χρημάτων των φορολογούμενων».

Σύμφωνα με την γερμανική Deutsche Welle η  κυρία Βάγκενκνεχτ παραδέχεται πως δεν μπορεί να εκτιμήσει την σκληρή στάση των πιστωτών της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις: Αν επιθυμούν δηλαδή να οδηγήσουν σε αποτυχία την αριστερή κυβέρνηση ή αν επιθυμούν να επιβάλλουν πολιτική λιτότητας ανεξάρτητα από το κόμμα που κυβέρνα την Ελλάδα.

«Μια υποταγή θα ήταν το χειρότερο δυνατό μήνυμα»

Η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού κόμματος «Die Linke» ωστόσο  συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση να μην συμβιβαστεί αν δεν δείξουν και οι δανειστές διάθεση για συναίνεση.

«Μια υποταγή θα ήταν το χειρότερο δυνατό μήνυμα», λέει ενώ εξηγεί παράλληλα ότι, κατά την άποψή της, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχτεί το πρόγραμμα των δανειστών με τη σημερινή του μορφή.

Όπως αναφέρει μία έντιμη λύση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει περικοπή του χρέους, καμία μείωση στις συντάξεις και ένα επενδυτικό πρόγραμμα. Η χρηματοδότηση του θα πρέπει να εξασφαλιστεί με έκτακτη εισφορά των 600 πιο πλουσίων οικογενειών της χώρας. Ως πρότυπο ανέφερε το γερμανικό παράδειγμα μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τον ειδικό νόμο για τον «επιμερισμό των βαρών» (Lastenausgleichsgesetz) οι πιο εύποροι Γερμανοί έπρεπε να εισφέρουν το 50% της περιουσίας τους.

Υπέρ μιας συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Το ηγετικό στέλεχος του κόμματος «Η Αριστερά» πιστεύει ότι οι πιστωτές δεν επιθυμούν ένα Grexit κι αυτό γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις επιπτώσεις της Ελλάδας από το ευρώ.

Το βέβαιο είναι όμως ότι σε περίπτωση πτώχευσης η Ελλάδα θα επιστρέψει μόνο ένα κλάσμα του χρέους της.

Για τη Γερμανία το Grexit θα σήμαινε σε μια πρώτη φάση απώλειες της τάξεως των 60 δισ. ευρώ. Η καγκελάριος θα έπρεπε να εξηγήσει στους Γερμανούς την αποτυχία της πολιτικής της. Πέραν αυτού υπάρχει και κάτι άλλο που εξηγεί τη στάση της καγκελαρίου: η Άγκελα Μέρκελ έχει κατά νου και την υστεροφημία της.

Με κανένα τρόπο δεν θα ήθελε να μείνει στην ιστορία ως η πολιτικός που διέλυσε την ευρωζώνη. Αυτοί είναι, κατά την κυρία Βάγκενκνεχτ, οι βασικοί λόγοι για τις προσπάθειες που καταβάλει η καγκελάριος ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και όχι κάποια «συμπάθεια με τον ΣΥΡΙΖΑ». Σε ότι αφορά τη σχέση Μέρκελ-Σόιμπλε, η πολιτικός του κόμματος «Η Αριστερά» πιστεύει ότι «πράγματι υπάρχουν διαφορές» και ότι οι δύο δεν παίζουν το παιχνίδι «καλός μπάτσος, κακός μπάτσος». Ο υπουργός Οικονομικών όντος ακολουθεί μια σκληρή πολιτική σε ό,τι αφορά την τήρηση αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων.

Η ίδια πάντως, είναι της άποψης ότι για την Ελλάδα «η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ θα ήταν μια λογική λύση». Προϋπόθεση όμως αυτής της εναλλακτικής είναι η στήριξη ενός νέου ελληνικού νομίσματος από την ΕΚΤ ώστε να μην υποτιμηθεί περισσότερο από 30%. Μεγαλύτερη υποτίμηση θα το καθιστούσε ασθενές νόμισμα, κάτι που θα ήταν ολότελα καταστροφικό για την ελληνική οικονομία. Στο ερώτημα κατά πόσο η ΕΚΤ θα θελήσει να συμβάλει στην επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, η Ζάρα Βάγκενκνεχτ παραδέχεται ότι «αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο».

Η κυρία Βάγκενκνεχτ που στην τελευταία ψηφοφορία για την παράταση του ελληνικού προγράμματος είχε ψηφίσει λευκό, σε αντίθεση με τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής της ομάδας αφήνει ανοιχτό ποια θα είναι η στάση της όταν κατατεθεί μια συμφωνία Ελλάδας-Θεσμών στο κοινοβούλιο. Δεν αποκλείει όμως να την υπερψηφίσει όπως και ένα τρίτο δανειακό πακέτο σε περίπτωση που «πρόκειται πράγματι για βοήθεια».

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version