Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 200.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ

Πρωτοβουλία ώστε όλοι οι φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να εξετάσουν από κοινού τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν με βάση τις εξελίξεις που εκδηλώνονται ραγδαία, όπως οι αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Κεντρική Μακεδονία 

και ο ολοένα μειούμενος αριθμός προσφύγων που έχουν τη δυνατότητα διέλευσης από την Ειδομένη, ανέλαβε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό.

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας που φιλοξενούν στα όριά τους κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων, με 200.000 ευρώ από τα κονδύλια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών, αφού ήδη εμφανίζονται ελλείψεις ακόμη και σε στοιχειώδες υγειονομικό υλικό και τρόφιμα.

Στην εισήγησή του ο κ. Τζιτζικώστας προέβλεψε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, πολλές περιοχές, ακόμα και ολόκληρες Περιφερειακές Ενότητες, που ως σήμερα δεν επηρεάζονται από το προσφυγικό, θα βρεθούν μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα και θα κληθούν να διαχειριστούν τα ζητήματα που θα προκύψουν. Σήμερα, στην Κεντρική Μακεδονία και κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, βρίσκονται περισσότεροι από 15.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, πολύ σύντομα όμως, εφόσον κλείσουν οριστικά τα σύνορα, ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί κατακόρυφα».

Ο κ. Τζιτζικώστας κατέθεσε τρεις νέες προτάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που διογκώνεται διαρκώς, οι οποίες μάλιστα έγιναν αποδεκτές:

*Πρώτη Πρόταση: Δημιουργία άτυπου Συντονιστικού Οργάνου για την Κεντρική Μακεδονία στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΥΜΑΘ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΛΑΣ).

*Δεύτερη Πρόταση: Προληπτικός σχεδιασμός και προτάσεις από τους Δήμους για την εύρεση πιθανών κατάλληλων χώρων δημιουργίας Κέντρων Μετεγκατάστασης Προσφύγων, που θα κατατεθούν στην Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο και θα ενεργοποιηθούν εφόσον προκύψουν νέες ανάγκες.

*Τρίτη Πρόταση: Αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου από κάθε δυνατή πηγή για τη χρηματοδότηση συνοδών αναγκών των προσφύγων, από τον α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης.

Κάθε πηγή σημαίνει: ευρωπαϊκοί πόροι, έκτακτη χρηματοδότηση που θα ζητήσουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και αξιοποίηση πόρων από τους τακτικούς προϋπολογισμούς μας, με το άρθρο 14 του Ν.4332/2015, δηλαδή την τροποποίηση του Ν.4521/2014, που ρυθμίζει τα ζητήματα δαπανών των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού για τις ανάγκες των προσφύγων.

 

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε τη σημερινή κρίση, ως «τη μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο μεταπολεμική προσφυγική κρίση» και είπε ότι «σε εθνικό επίπεδο βιώνουμε τη χειρότερη διαχείριση κρίσης από μεταπολεμική κυβέρνηση».

Ο κ. Τζιτζικώστας άσκησε σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς εστιάζοντας σε δέκα σημεία:

-Εξ’ αρχής δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν το μέγεθος του προβλήματος.

-Ακόμα όμως και όταν είδαν τις διαστάσεις του, αντί για την απαιτούμενη διεθνή κινητικότητα, παρακολούθησαν αμήχανα τις εξελίξεις.

-Δεν απευθύνθηκαν έγκαιρα στους διεθνείς οργανισμούς, δεν έδειξαν προς τη μεριά της Τουρκίας, για τη δημιουργία hot spots στην πηγή του προβλήματος, τα τουρκοσυριακά σύνορα.

-Εγκατέλειψαν την αποτελεσματική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης με τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας κλειστού τύπου.

-Ακόμα και τώρα που το πρόβλημα διογκώνεται αντί να βρίσκονται στο αεροπλάνο και να επισκέπτονται τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αντί να επενδύσουν δηλαδή στην καλύτερη, την περισσότερη, την αποτελεσματικότερη διπλωματία, επέλεξαν την εσωστρέφεια και την επικοινωνιακή διαχείριση, ανακαλώντας την Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία.

-Δεν ζήτησαν μέχρι και σήμερα, από τον ΟΗΕ να διοργανώσει διεθνή διάσκεψη για το προσφυγικό, που κυρίως επηρεάζει τη χώρα μας.

-Δεν ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων στις χώρες – μέλη και τις υπό ένταξη χώρες που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες.

-Ακόμα και σήμερα, δεν οργανώνουν διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς για μια σειρά από ζητήματα που ανακύπτουν.

-Δεν έχουν ενεργοποιήσει ούτε τη διαδικασία άντλησης πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

-Δεν είχαν και δεν έχουν κανένα σχέδιο. Προχωρούν με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας», με σπασμωδικές και αναποτελεσματικές ενέργειες. Όπως όταν, χωρίς καν ενημερώσουν την Περιφέρεια και τους οικείους δήμους, ανακοίνωσαν τη δημιουργία πέντε νέων Κέντρων Μετεγκατάστασης Προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία, τέσσερα στο Κιλκίς, εκ των οποίων ειδικά τα δύο είναι απολύτως ακατάλληλα και ένα στη Πέλλα, στα Γιαννιτσά συγκεκριμένα, που βρίσκεται δίπλα σε σχολεία.

 

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επανέλαβε την πρότασή του να δημιουργηθούν περισσότερα και μικρότερα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων κατά μήκος της εθνικής οδού από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα και σημείωσε: «Τελικά, δεν ‘λιάζονταν οι πρόσφυγες’ όπως έλεγε η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, η κυβέρνηση λιαζότανε, όταν έπρεπε να προετοιμάζεται και να σχεδιάζει. Και τώρα που καλείται να δράσει, τρέχει και δεν φτάνει. Δεν υπήρχε καμία ιδεολογική προσέγγιση στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, όπως αρχικά ισχυρίστηκαν. Όλα όσα έγιναν και εδώ που οδηγηθήκαμε είναι το αποτέλεσμα ανικανότητας και αναξιοπιστίας».

 

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις επτά πρωτοβουλίες που έλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για να προλάβουν τις εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν καμιά αρμοδιότητα επί του προσφυγικού:

1.Διενεργήσαμε έγκαιρα συσκέψεις θέτοντας σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τις Διευθύνσεις Υγείας στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

2.Επικοινωνήσαμε με το σύνολο των Ιατρικών Συλλόγων για τη διασφάλιση ιατρικής υποστήριξης στα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων.

3.Δημιουργήσαμε το Υγειονομείο στο χώρο του Λιμένα Θεσσαλονίκης για τον ταχύτατο εντοπισμό κρουσμάτων και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

4.Ολοκληρώσαμε τη μετεξέλιξη των Διευθύνσεων Υγείας σε Υπηρεσίες 24ωρης λειτουργίας.

5.Συγκεντρώσαμε επανειλημμένα -και μάλιστα αυτή τη στιγμή με δράση που υλοποιούμε, συγκεντρώνουμε ξανά- τρόφιμα που διαθέσαμε στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και φυσικά στα παιδιά.

6.Διαθέσαμε στις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά 2.558 σκηνές δυνατότητας φιλοξενίας έξι και τεσσάρων ατόμων.

7.Υποδείξαμε χώρους που ομόφωνα προτάθηκαν για τη δημιουργία Κέντρων Μετεγκατάστασης Προσφύγων.

 

«Η κρίση αυτή, είναι πάνω από όλα ανθρωπιστική. Συνάνθρωποί μας, ηλικιωμένοι, έγκυες, παιδιά και βρέφη, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Πολλοί δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στον προορισμό τους, τις χώρες στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων θα εγκλωβιστεί στη χώρα μας. Το ζήτημα από προσωρινό, με αυξητικές τάσεις στις ροές που αργότερα θα σταθεροποιηθούν, θα μετατραπεί σε μόνιμο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι μαζί οι φορείς να συντονίσουμε τις δράσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Στην αποψινή σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσωπήθηκαν το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης,

η ΠΕΔΚΜ και σχεδόν στο σύνολό τους οι 38 Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας,

το Γ’ Σώμα Στρατού, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης,

εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις (Γιατροί του Κόσμου, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΑΡΣΙΣ, Μετάδραση, Πράξις).

Τη σύσκεψη συντόνισε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Αντώνης Γυφτόπουλος.


 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version