Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Αγροτική «Βαβέλ» τώρα για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα!

Ποιοι θεωρούν ότι είναι «λάθος κίνηση». Η οδύσσεια των οδηγών στις εθνικές οδούς. Που συνεχίζονται τα μπλόκα

Διχασμένοι εξακολουθούν να είναι οι αγρότες. Πολλά μπλόκα ετοιμάζονται να κατέβουν στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο, άλλα να συναντήσουν τον πρωθυπουργό και άλλα είναι αμετακίνητα στην απόφασή τους να μη συμμετέχουν σε καμία κάθοδο.
Ετσι, οι αγρότες των Τεμπών κατεβαίνουν στην Αθήνα για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό και να συζητήσουν μαζί του, όπως δήλωσε στο πρακτορείο 104,9 FM ο εκπρόσωπός τους Τριαντάφυλλος Τσινούλης. «Στην Αθήνα θα πάμε να κάνουμε διαπραγμάτευση και να τελειώσουμε τη διαδικασία αυτή. Θα καθίσουμε να μιλήσουμε με τον πρωθυπουργό» είπε.

Η σύσκεψη

Οι αγρότες που συμμετείχαν στην τελευταία σύσκεψη στη Νίκαια έχουν αποφασίσει να κατέβουν με λεωφορεία και τρακτέρ στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή και να στήσουν... κατασκήνωση στο Σύνταγμα. Σε αυτήν την κάθοδο θα συμμετάσχουν και δύο λεωφορεία με αγρότες από τον Προμαχώνα, αν και αρκετοί αγρότες από το συγκεκριμένο μπλόκο έχουν πει ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν. «Ο Προμαχώνας θα κατεβεί με δύο λεωφορεία, θα πάμε περίπου 100 άτομα, γιατί -όπως καταλαβαίνετε- για να μετακινηθούμε και να μείνουμε δύο - τρεις μέρες στην Αθήνα είναι και πολλά τα έξοδα» είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Παναγιώτης Αραμπατζής.

Κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε κάθοδο στην Αθήνα είναι όσοι συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Συντονιστικό, που περιμένουν -όπως λένε- κάποια κίνηση ουσίας από τον πρωθυπουργό.
«Δεν πάμε Αθήνα, το έχουμε ξεκαθαρίσει. Θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση είναι λάθος. Είχαμε αποφασίσει ότι αυτή η εβδομάδα ήταν εβδομάδα κορύφωσης των κινητοποιήσεων. Η κάθοδος σημαίνει ξεφούσκωμα. Αφήστε που είναι λάθος η μέρα καθόδου. Δηλαδή, τι κάνουμε Παρασκευή απόγευμα στην Αθήνα με τη Βουλή και τα υπουργεία κλειστά; Αυτό είναι πανηγύρι» είπε ο επικεφαλής του Πανελλήνιου Συντονιστικού, Γιάννης Παναγής.

Χθες στη Θεσσαλονίκη τα μπλόκα της αερογέφυρας Θέρμης και των Πράσινων Φαναριών απέκλεισαν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το βράδυ το αεροδρόμιο, ωστόσο οι επιβάτες μπορούσαν να προσεγγίσουν μέσω του πάρκινγκ του καζίνου.

Στην Ξάνθη

Επίσης, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών από τους αγρότες σε Ξάνθη και Ροδόπη. Το μπλόκο των αγροτικών συλλόγων της Ξάνθης παραμένει στη γέφυρα του Νέστου, επί της Εγνατίας Οδού, με καθημερινούς αποκλεισμούς από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ.

Στη Ροδόπη οι αγρότες έχουν μετακινηθεί στον κόμβο του Ιάσμου, επί της Εγνατίας Οδού, λίγο πριν από τα διόδια των Αμαξάδων. Οι αγρότες του Εβρου προχώρησαν από χθες στον επ' αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η σε 24ωρη βάση διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών στο τελωνείο των Κήπων. Ωστόσο χθες επέτρεψαν για λίγες ώρες τη διέλευση φορτηγών.

Φανή Χαρίση

Οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος σε απόγνωση λόγω των αποκλεισμών

Τα πρώτα τηλεφωνήματα γκρίνιας προς τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας άρχισαν να πέφτουν από μεγάλους πελάτες του εξωτερικού, που βλέπουν με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση των αγροτικών μπλόκων στην Ελλάδα.
Μάλιστα, ο βασικός φόβος των επιχειρήσεων είναι μήπως η γκρίνια οδηγήσει σε κυρώσεις, που μπορεί, στο καλύτερο σενάριο, να μεταφραστούν σε εκπτώσεις στην τιμή και, στη χειρότερη, σε ακυρώσεις παραγγελιών. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) χτύπησε το καμπανάκι με επιστολή του στους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Οι πρώτες δυσκολίες, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΣΕΠΕΕ Θεόφιλο Ασλανίδη, άρχισαν να διαπιστώνονται στην εισαγωγή πρώτων υλών, αλλά και στα σύνορα με Βουλγαρία και ΠΓΔΜ για τα προϊόντα φασόν που επιστρέφουν για επανεξαγωγή. Σημειώνεται ότι οι ετήσιες εξαγωγές του κλάδου φτάνουν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 850.000.000 ευρώ πραγματοποιούνται από τη βόρεια Ελλάδα.

Την έντονη ανησυχία του, όμως, εξέφρασε χθες με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), που έκανε, μάλιστα, έκκληση στην κυβέρνηση να κατανοήσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η βιομηχανία.
«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα ανεφοδιασμού με πρώτες ύλες, ενώ οι εξαγωγές δυσχεραίνονται σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αν συνεχιστεί η οδύσσεια της μεταφοράς των προϊόντων εξαιτίας των μπλόκων, είναι προφανές ότι απειλούνται ευθέως η βιωσιμότητα πολλών εγχώριων βιομηχανιών και η απώλεια ξένων αγορών και πελατών» ανέφερε ο ΣΒΒΕ.

Μαρία Μαθιοπούλου

Στην πλατεία δικηγόροι- μηχανικοί

Οι επιστημονικοί φορείς (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κ.λπ.), οι οποίοι συνεχίζουν απτόητοι τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο Σύνταγμα την Παρασκευή μαζί με τους αγρότες. Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του κατά του προσχεδίου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-μουσική διαμαρτυρία με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και των χορωδιών του συλλόγου. Ο ΔΣΑ καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση, απαιτώντας την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς φορείς.

«Stop»  της Τροχαίας στην «εισβολή» των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας!

Μπλόκο στα μπλόκα των αγροτών σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση, η οποία προσανατολίζεται σε ανώδυνη καταστολή της μεγάλης κινητοποίησης που προγραμματίζεται για την προσεχή Παρασκευή, με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του Μαξίμου, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Αστυνομίας ήδη συντάσσουν σχέδιο για τη «φύλαξη» της πρωτεύουσας, το οποίο προβλέπει τρεις ζώνες ελέγχων σε κάθε έξοδο των εθνικών οδών, μέχρι και το κέντρο της πόλης. Για να μην οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπ. Προστασίας του Πολίτη έχουν αποφασίσει να βάλουν ως «μπροστάρισσα» την Τροχαία και όχι άλλες υπηρεσίες όπως η ΥΑΤ (ΜΑΤ), που όμως θα βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή για την περίπτωση που σπάσει κάποιο «μπλόκο» της ΕΛ.ΑΣ.

Τον εν λόγω σχεδιασμό επιβεβαίωσε ουσιαστικά σε χθεσινές δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, τονίζοντας -σχετικά με την προγραμματισμένη κινητοποίηση- ότι «υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Είναι δουλειά της Τροχαίας να δει τι θα κάνει σε αυτό το ζήτημα».
Η χρήση της Αστυνομίας για την καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων προκαλεί πλέον έντονες αντιδράσεις στους κύκλους συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ., με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΑΣΥ να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι πρόβλημα για τους αστυνομικούς να βρεθούν αντιμέτωποι με λαϊκές μάζες οι οποίες έχουν δίκιο».

Dimokratia.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version