Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ολομέτωπη του πρωθυπουργού στο νέο πρόεδρο της ΝΔ

Σφοδρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα προς τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

«Σήμερα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται ως μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής, αλλά πριν από λίγους μήνες κατείχε καίρια θέση στην κυβέρνηση Σαμαρά. 
Είχε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει αυτό τον τίτλο ακόμη κι αν δεν κάνει μεταρρυθμίσεις. Στη θητεία του στο υπουργείο ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 
Ο Αλέξης Τσίπας έφερε ως παράδειγμα την καθαίρεση του συνόλου των προϊσταμένων προκειμένου, όπως είπε, να διορίσει με διαδικασίες μη ανοιχτές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε. «Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και όχι από τα λόγια. Και εμείς στο τέλος της 4ετίας θα κριθούμε από τις πράξεις μας. Αν θα καταφέρουμε να αλλάξουμε πέντε πράγματα σε αυτόν τον έρημο τόπο. Κι αυτό για να γίνει θέλει σύγκρουση ακόμη και με τις δικές μας εσωτερικές αντιστάσεις, νοοτροπίες και λειτουργίες».

Οι πράξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν πολύ συγκεκριμένες, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Και σημείωσε: «Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή, δεν δίστασε ακόμα και κριμένους γενικούς διευθυντές να υποβαθμίσει σε απλούς υπαλλήλους προκειμένου να αναβαθμίσει δικούς του ανθρώπους». 

«Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν δίστασαν να ονομάσουν τις απολύσεις, διοικητική μεταρρύθμιση, σε αγαστή συνεργασία με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους των δανειστών» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Η Δημόσια Διοίκηση ο μεγάλος “ασθενής” του τόπου

«Θα έλεγα ότι είναι τιμή και χαρά, αλλά και ευτυχής συγκυρία, καθώς αυτή η εκδήλωση συμπίπτει με την έναρξη μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με στόχο να υλοποιήσει μια εξαγγελία, την οποία οι πολίτες αλλά και οι λειτουργοί της Δημόσιας Διοίκησης έχουν ακούσει πολλές φορές να εξαγγέλλεται, αλλά δυστυχώς να μην υλοποιείται: Μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη δομή, τη διάρθρωση και την αξιοκρατική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και την ανάδειξη των στελεχών της» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη δημόσια διοίκηση "μεγάλο ασθενή" του τόπου, τονίζοντας ότι «πρέπει συλλογικά να βρούμε τον τρόπο που θα τον θεραπεύσουμε και θα άρουμε τις παθογένειες. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει έχουμε στόχο, σχέδιο και όραμα».Αναφέρθηκε στη μεγάλη συζήτηση περί «αποπολιτικοποίησης» της Δημόσιας Διοίκησης, επισημαίνοντας πως «είναι μια λάθος λέξη. Αυτό που πράγματι χρειάζεται είναι η αποκομματικοποίηση, είναι το να σταματήσει ένα καθεστώς εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων, ημετέρων και διαπλοκής».

«Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει όμως να είναι πολιτικοποιημένη, με την έννοια ότι πρέπει να έχει όραμα, στόχο, κοινωνικό προσανατολισμό και κοινωνική συνείδηση. Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες, τα μέλη του κοινωνικού συνόλου, να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και να προάγει την κοινωνική αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Τα τελευταία χρόνια, σημείωσε, έλαβε χώρα μια πρωτοφανής προσπάθεια απαξίωσης της δημόσιας διοίκησης και των λειτουργών της από τις ίδιες εκείνες δυνάμεις που για 40 χρόνια πρωταγωνίστησαν στην οικοδόμηση του πελατειακού κράτους, ακόμη και αυτοί που μιλούσαν για την ανάγκη επανίδρυσης του κράτους. Σήμερα, πρόσθεσε, κάποιοι επιτίθενται κατά θεσμών που οι ίδιοι εξέθρεψαν και συγκάλυψαν και αντί να επικεντρώσουν στα πραγματικά προβλήματα, στο ρουσφέτι, στα προβλήματα της διαφθοράς, την χαοτική νομοθεσία, στην κατάρρευση ελεγκτικών μηχανισμών, επέλεξαν την εύκολη λύση να τα βάζουν με τον δημόσιο τομέα και τους υπαλλήλους.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως «μεγάλη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στις δομές, την διάρθρωση και την ανάδειξη στελεχών της δημόσιας διοίκησης. 

Με το νομοσχέδιο, επισήμανε, εισάγεται νέο σύστημα αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση, γιατί, όπως πρόσθεσε, το κρίσιμο είναι να αξιολογούνται και οι αξιολογητές και αυτό βρίσκεται στον αντίποδα του τιμωρητικού συστήματος που ισχύει τώρα, ενώ βελτιώνει την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα, εισάγεται αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων σε όλες τις βαθμίδες, με βάση τα αντικειμενικά προσόντα και αλλάζουν ριζικά τα οργανογράμματα των υπουργείων. 

Επίσης, εισάγεται η πενταετής θητεία των γενικών γραμματέων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια του κράτους και η θεσμική μνήμη, αναβαθμίζεται το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, κυρίως στην υγεία και την παιδεία, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη οι προσλήψεις της επόμενης πενταετίας να γίνουν πιο νωρίς.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version