Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Νέο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα - Τι σημαίνει η νίκη Μητσοτάκη, ποιες ανατροπές φέρνει

Ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό βρίσκει την επόμενη ημέρα των εκλογών. Όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για όλο το πολιτικό φάσμα και δεν είναι υπερβολικό να ειπωθεί ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη λαμβάνει χαρακτηριστικά μιας μεγάλης ανατροπής στη Μεταπολίτευση.

Ο βασικός λόγος είναι ότι ο νέος αρχηγός της ΝΔ μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα και να αντιπαρατεθεί ως ίσος προς ίσον σε πολλά από τα χαρακτηριστικά που έκαναν κυρίαρχο τον νυν πρωθυπουργό.

Κατ’ αρχάς στο νεαρό της ηλικίας και στην τάση που επικρατεί παντού για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Ο κ. Μητσοτάκης είναι νέος, άνθρωπος της εποχής του, με υψηλή μόρφωση και ταυτόχρονα με εμπειρία και κυβερνητική αφού θήτευσε σε υπουργείο «φωτιά» σε μια κρίσιμη πολιτικά και οικονομικά περίοδο.

 

Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι με τη νίκη Μητσοτάκη το λεγόμενο «σύστημα Μαξίμου» δεν αισθάνθηκε και τόσο ευχάριστα. Το επιτελείο του κ. Τσίπρα ανέμενε να νικήσει ο Ευ. Μεϊμαράκης και το λεγόμενο «σύστημα Καραμανλή» με το οποίο είχε βρει κώδικες επικοινωνίας και ανθρώπους που μπορούσαν να παίξουν το ρόλο του γεφυροποιού. Όπως π.χ. τον Προκόπη Παυλόπουλο, ακραιφνή Καραμανλικό ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Στο Μαξίμου περίμεναν μια πιο «χαλαρή» αντιπολίτευση, με συνεννοήσεις σε κρίσιμα ζητήματα και χωρίς πολλές σκληρές αντιπαραθέσεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης είναι μεν μετριοπαθής πολιτικός, ωστόσο, θα θελήσει να δώσει το δικό του ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και να διαφοροποιηθεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνουν πολλές κοινοβουλευτικές μάχες, αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό.

Η επόμενη ημέρα σίγουρα δεν βρίσκει ευχαριστημένα κι άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ τα οποία δεν κινούνται μεν στον δεξιό χώρο, ωστόσο, είναι κεντρώα κόμματα τα οποία θα πιεστούν έτι περαιτέρω από την πολιτική που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμη πιο δυσαρεστημένοι είναι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες που ήθελαν μια αποδυναμωμένη δεξιά παράταξη ώστε να παίζουν αυτοί το ρόλο της «φωνής της Δεξιάς». Η ανακοίνωσή τους, στην οποία δεν έδωσαν ούτε συγχαρητήρια στο νέο αρχηγό της ΝΔ, δείχνει ότι φοβούνται τάσεις αποσυσπείρωσης του κόμματός τους και επιστροφής στο παραδοσιακό κόμμα της Δεξιάς το οποίο εμφανίζεται να έχει περισσότερες πλέον πιθανότητες να κυβερνήσει.

 

Κόντρα σε όλους

Η νίκη του επίσης λαμβάνει ιστορικές διαστάσεις διότι κατάφερε να πάει κόντρα στο ρεύμα που επικρατούσε, να σαρώσει πολιτικά συστήματα που προωθούσαν συγκεκριμένες λύσεις και να νικήσει παρά το γεγονός ότι ήταν στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, τρίτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Ολοι θεωρούσαν σίγουρο ότι το δίδυμο θα ήταν Μεϊμαράκης – Τζιτζικώστας. Ο δεύτερος δε εμφανιζόταν ως ανανεωτής της παράταξης και αρχικά είχε κλέψει τις εντυπώσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε κόντρα στο ρεύμα, πολιτεύτηκε με εξαιρετική μετριοπάθεια, αντιμετώπισε με ψυχραιμία τις επιθέσεις εναντίον του, έδωσε το προσωπικό του στίγμα θέλοντας να απογαλακτιστεί από την οικογένεια Μητσοτάκη, εκμεταλλεύτηκε την μακρά προεκλογική περίοδο και έφτασε μέχρι το δεύτερο γύρο.

Εκανε την μεγάλη ανατροπή καθώς στον πρώτο γύρο ήταν 11 μονάδες πίσω από τον κ. Μεϊμαράκη, κατάφερε να πάρει μαζί του όλα τα στελέχη που ήθελαν ανανέωση, συσπείρωσε διαφορετικές τάσεις και κέρδισε ένα πολύ ισχυρό πολιτικό «κατεστημένο» εντός της ΝΔ.

Κυρίως έπεισε τον κόσμο ότι μπορεί να ενώσει όλες τις «συνιστώσες» του κόμματος και να απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο διάσπασης. Και βεβαίως να δώσει στους ψηφοφόρους της ΝΔ την ελπίδα ότι μπορεί να ξαναγίνει σύντομα πρωθυπουργός ένας Νεοδημοκράτης.

Η γραμμή του

Επίσης μπορεί να γίνει καταλύτης πολιτικών εξελίξεων μέσω της πιεστικής αντιπολίτευσης που αναμένεται να ασκήσει σε μια πορεία για ριζική μεταρρύθμισης του κράτους.

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κρύψει την απόλυτη προσήλωσή του στον φιλελευθερισμό και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα. Η στάση του στη Βουλή και εκτός αυτής θα μπορέσει να αποτελέσει τη βάση για να πιεστεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς στις αλλαγές που απαιτούνται αλλά και στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Αλλωστε, μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού κάθε φορά δείχνει ότι δεν ανέχεται πλέον την κρατικίστικη αντίληψη των κομμάτων, φαινόμενα νεποτισμού και κομματοκρατίας, ρουσφετιών και βολέματος «ημετέρων» απ' όπου κι αν προέρχονται.

Ο κ. Μητσοτάκης σε όλη την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο πέτυχε δύο βασικά πράγματα:

Να εμφανίσει εαυτόν ως έναν πολιτικό ευρωπαϊκής νοοτροπίας που ξεφεύγει από τα στενά κομματικά όρια της ΝΔ και μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις και του κέντρου οι οποίες θέλουν μια ομαλή πορεία της χώρας εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί.

Να αποτινάξει από πάνω του τις όποιες «αμαρτίες» φέρει το επώνυμό του. Ολοι έλεγαν εδώ και χρόνια ότι το επώνυμο «Μητσοτάκης» ξυπνά εφιαλτικές μνήμες στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνο. Αλλωστε, ένας βασικός λόγος που ηττήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη στις εκλογές του 2009 ήταν κι αυτός. Οι ψηφοφόροι την αντιμετώπισαν ως κόρη του Κώστα Μητσοτάκη κι όχι ως μια πολιτικό που μπορούσε να εκφράσει την κεντροδεξιά, τον φιλελεύθερο χώρο, την μεταρρυθμιστική ατζέντα που χρειάζεται το τόπο.

Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα περιέχει κατ' αρχάς ριζική αλλαγή στη δομή, τα πρόσωπα και τη λειτουργία της ΝΔ. Σ' αυτό θα συμβάλλει και το έκτακτο συνέδριο, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, όπου θα καθοριστεί η ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας και τα όργανα και θα αποτελέσει ουσιαστικά την αρχή ενός νέου ξεκινήματος για τη ΝΔ.

“Μαζί θα είμαστε από τώρα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως μαζί θα είμαστε και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Και φυσικά με όλους τους βουλευτές, τα στελέχη της ΝΔ, τα 400.000 μέλη και όλους τους φίλους της Παράταξης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης απευθύνοντας άνοιγμα στο σύνολο των ψηφοφόρων.

“Ό,τι κι αν ψήφισαν, όποιον κι αν υποστήριξαν, τους βεβαιώνω ότι είμαστε μαζί. Ενωμένοι. Από αύριο ξεχνάμε αυτά που μας χώριζαν”. Οπως είπε ο σκοπός πλέον είναι ένας. “Να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία όλες τις δυνάμεις του τόπου που βρίσκονται απέναντι στο λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης”.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του αουτσάιντερ έναντι του φαβορί, μια μεγάλη ανατροπή από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη που μπορεί να αλλάξει ριζικά το πολιτικό σκηνικό, όχι μόνο στη Νέα Δημοκρατία αλλά και γενικότερα.

Η νίκη αυτή, πάντως, αποτελεί και προσωπική ήττα του Κ. Καραμανλή ο οποίος στήριξε υπογείως τον Ευ. Μεϊμαράκη με κάθε τρόπο. Οι Νεοδημοκράτες ψηφοφόροι τις τελευταίες εβδομάδες φάνηκαν να εκνευρίζονται βλέποντας την προσέγγιση της καραμανλικής πτέρυγας με την κυβέρνηση Τσίπρα κάτι που θεώρησαν «αιτία πολέμου» καθώς εμφανιζόταν η ΝΔ να μην έχει δική της φωνή και να άγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.  

Βάζει επίσης στα σενάρια για συναίνεση άνευ όρων της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει πολύ σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση κι ότι μέχρι την 1η Μαίου η ΝΔ θα είναι άλλο κόμμα και θα προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Imerisia.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version