Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Γυρίζει σελίδα, με φόντο τις αποχωρήσεις και διαγραφές του παρελθόντος

«Ερέτην χρήναι πρώτα γενέσθαι

πριν πηδαλίοις επιχειρείν».
Αριστοφάνης

 Αύριο η ΝΔ, μετά από αναβολές, ψηφοφορίες και παρατράγουδα, εκλέγει το νέο αρχηγό της. Μια παράταξη με ιστορία και προσφορά καλείται να βρει και πάλι τον βηματισμό της.
Όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος, πρέπει να είναι ενωτικός και συναινετικός σε όλα τα κομματικά επίπεδα μεταξύ στελεχών και φίλων της παράταξης.

Φατρίες, ίντριγκες, βαρόνοι, βιλαέτια και ινστρούχτορες, μαζί με βαριοπούλες και βαρίδια, πρέπει να εξαλειφθούν από την παράταξη, μέσα από αξιοκρατικές και νόμιμες διαδικασίες. Η Νέα Δημοκρατία, μετά την μεταπολίτευση είναι το μόνο κόμμα που μένει σταθερά προσηλωμένο στις αρχές και αξίες της πατρίδας μας και του ιδρυτή της, παρά τους κλυδωνισμούς που την ταλάνιζαν και την ταλανίζουν κατά καιρούς.

 Όλα τα κόμματα που δημιουργήθηκαν μετά το 1974, είτε διαλύθηκαν, είτε μεταλλάχτηκαν, είτε σιρικνώθηκαν, ή απορροφήθηκαν από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. Η μόνη παράταξη που έμεινε αλώβητη είναι η ΝΔ. Η αλλαγή ηγεσίας στην παράταξη όμως ποτέ δεν ήταν ανέφελη μετά την αποχώρηση του Ιδρυτή της.

Αν κάνουμε μια σύντομη αναδρομή, μετά την πρωθυπουργία του Γεωργίου Ράλλη το 1980-81 και στη συνέχεια την ανάληψη της προεδρίας του Ευάγγελου Αβέρωβ μέχρι το 1984, η εκλογή νέου αρχηγού δημιουργούσε διαγραφές από το νικητή η αποχώρηση από τον ηττημένο και δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.

Να θυμηθούμε τον Κωστή Στεφανόπουλου και τη δημιουργία της ΔΗΑΝΑ μετά τις ευρωεκλογές του 1984 και την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κ. Μητσοτάκη  και την ήττα του μετέπειτα προέδρου της δημοκρατίας;

Κάτι ανάλογο για διαφορετικούς λόγους είχαμε και την περίοδο ΄90-93 επί πρωθυπουργίας Κ. Μητσοτάκη, με αποχώρηση Σαμαρά, τη δημιουργία της ΠΟΛΑΝ και αλλαγή ηγεσίας με πρόεδρο της ΝΔ στη συνέχεια τον Μιλτιάδη Έβερτ με συνεχή αμφισβήτηση και υπονόμευση της προεδρίας του. Ο ίδιος αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την ήττα στις εκλογές του 1996 από τον Κώστα Σημίτη.

Η ΝΔ το Απρίλιο του 1997 μέσα από το συνέδριο στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μεταξύ των τριών υποψηφίων Καραμανλή-Σουφλιά-Εβερτ στο δεύτερο γύρο εκλέγεται πανηγυρικά ο Κώστας Καραμανλής. Ο Σουφλιάς διαφωνεί και διαγράφεται από τον Κώστα Καραμανλή, για να επιστρέψει μετά τις εκλογές του 2000.

Αργότερα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποχωρεί και αυτός και δημιουργεί δικό του κόμμα  το ΚΕΠ             χωρίς επιτυχία. Γίνεται δήμαρχος και στη συνέχεια επιστρέφει στη ΝΔ.

Τυχερός εμφανίζεται ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που μετά τη διαγραφή του το 2000 από τον Κώστα Καραμανλή δημιουργεί τον ΛΑΟΣ και καταφέρνει να μπει στη βουλή σε δυο εκλογές αναμετρήσεις και στη συνέχεια χάνεται.

Την επιστροφή του σφραγίζει και ο Αντώνης Σαμαράς που γίνεται και ευρωβουλευτής. Το 2000 έχει διαλύσει την ΠΟΛΑΝ και στηρίζει Κώστα Καραμανλή.

Μετά την νίκη των εκλογών από τον Κώστα Καραμανλή το 2004 μέχρι και τον Οκτώβρη του 2009 που χάνει τις εκλογές υπάρχει μια περίοδος ηρεμίας. Μετά την ήττα ο Κώστας Καραμανλής αποχωρεί από την ηγεσία. Υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ, Σαμαράς-Μπακογιάνη-Αβραμόπουλος-Ψωμιάδης. Ο Αβραμόπουλος αποσύρεται από τη διεκδίκηση και ουσιαστικά η σύγκρουση για την προεδρία γίνεται μεταξύ Σαμαρά-Μπακογιάννη.

Νικητής με καθολική ψηφοφορία από τη βάση αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς. Η κυρία Μπακογιάννη αποχωρεί διαγράφεται και κάνει δικό της πολιτικό φορέα. Αποτυγχάνει και επιστρέφει αργότερα στο «Μαντρί». Εκλέγεται βουλευτής της ΝΔ το 2012 και γίνεται υπουργός με πρωθυπουργό την Αντώνη Σαμαρά!!! Αυτά για την ιστορία.

Ο κόσμος της ΝΔ περιμένει αύριο με αγωνία την εκλογή του νέου προέδρου, που θα οδηγήσει και πάλι την παράταξη ενωμένη, ανανεωμένη και δυνατή, σε νέους δρόμους δημιουργίας όταν θα έρθει η ώρα να πάρει τα ηνία της χώρας στα χέρια της με την εντολή του Ελληνικού λαού.

Όλες οι ενδείξεις και εκτιμήσεις δίνουν το προβάδισμα στον Βαγγέλη Μειμαράκη. Ένα έμπειρο και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ.  Η εκλογή του ας δώσει νέα πνοή και δύναμη στους οπαδούς και φίλους. Όχι διαγραφές και απειλές.

Η επόμενη μέρα, πρέπει να βρει το λαό της ΝΔ ενωμένο και δυνατό υπό την ηγεσία του νέου προέδρου. Ο ηττημένος πρέπει να συνδράμει και να σταθεί στο πλάι του νέου αρχηγού.

Όλοι οι νεοδημοκράτες στις κάλπες μαζικά. Καλό βόλι και στο σωστό στόχο!

Γράφει ο Κ.Π.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version