Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Στοίχημα η ενότητα στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή

Στη σκιά των σεναρίων για τον «πολιτικό εναγκαλισμό» τμήματος των «καραμανλικών» με το Μέγαρο Μαξίμου

Στην πολιτική αυτό που έχει την καθοριστική σημασία είναι το ρεύμα και αυτό θα κρίνει αύριο, παράλληλα με άλλους κρίσιμους παράγοντες, όπως π.χ.η συμμετοχή, τα δημογραφικά στοιχεία όσων ψηφίσουν, την γεωγραφική τους προέλευση, κ.α.το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών της Ν.Δ.για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Στη σκιά των σεναρίων για τον «πολιτικό εναγκαλισμό» τμήματος των «καραμανλικών» με το Μέγαρο Μαξίμου και των συζητήσεων για την επικοινωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, η συντηρητική παράταξη καλείται να κερδίσει το στοίχημα της ενότητας και να εξέλθει χωρίς διχασμούς της εσωκομματικής διαδικασίας.

Η αυριανή ψηφοφορία, για την οποία όλοι εύχονται να κυλήσει ομαλά και χωρίς τεχνικά προβλήματα (σ.σ.η Vodafone εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα), αποτελεί την πρώτη κρίσιμη πολιτική άσκηση ενότητας στη Ν.Δ., καθώς από τη διαχείριση του αποτελέσματος που θα γίνει από τους υποψηφίους αρχηγούς θα φανεί και το τι μέλλει γενέσθαι.

Μετά από μια μακρά και εξαντλητική προεκλογική κούρσα που κούρασε τους πάντες, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., στον απόηχο και της δημοσκόπησης της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών που δείχνει το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται μόλις με μια μονάδα (20% έναντι 19% με το 1/3 των ψηφοφόρων να είναι αναποφάσιστο), η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει αύριο, 20η Δεκεμβρίου να αποκαταστήσει την ισορροπία και να κάνει μια νέα αρχή.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή, ποιοι και πόσοι θα ψηφίσουν, ποια θα είναι η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο και τι ποσοστά θα συγκεντρώσουν ο τρίτος και ο τέταρτος, αλλά και εάν δεν γίνει η επαναληπτική αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου.

Βέβαια, υπάρχει το καταστατικό που ορίζει ρητά τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου, εάν ο πρώτος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50+1%, αν και ήδη υπάρχει συζήτηση σε εξέλιξη σε διάφορους κύκλους να υπερβούν την καταστατική διάταξη.

Επί πολύ καιρό η κομματική και κοινωνική βάση της Ν.Δ. τελούσε σε σύγχυση, λόγω και της κρίσης εμπιστοσύνης, ενώ θα φανεί εάν αύριο θα πάρει τις τύχες του κόμματος στα χέρια της και συμμετάσχει μαζικά στην ψηφοφορία.

Για πολλούς αποτελεί «χρυσή ευκαιρία» η αυριανή ψηφοφορία να επιλυθεί μια αντίφαση, η οποία άρχισε να...σαπίζει και να τεθεί και πάλι η Ν.Δ.σε τροχιά, καθώς βρισκόταν σε τραγικό αδιέξοδο. Πολλοί ελπίζουν ότι το ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντήρησης, το οποίο υπάρχει σε κανονικές συνθήκες σε κάθε κομματικό σχηματισμό, θα ενεργοποιηθεί σε αυτή την εκλογική διαδικασία.

Τα τραύματα είναι πολλά και βαθιά από αυτή την τρίμηνη προεκλογική εκστρατεία. Ακούστηκαν βαριές κουβέντες, υπήρξαν εμπρηστικές δηλώσεις, έγιναν πολλά επεισόδια και δόθηκε η αίσθηση πως δεν μπορεί όλοι να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα. Πάντως όλοι δηλώνουν πίστη στην ενότητα, αλλά τα σενάρια δημιουργίας άλλων σχηματισμών καλά κρατούν, ενώ στελέχη σημειώνουν με έμφαση, ότι απλά οι εκλογές θα ανοίξουν το μπουκάλι και θα βγει το...«τζίνι της διάσπασης». Μένει να αποδειχθεί και στην πράξη, καθώς το τίμημα είναι υψηλό.

Μετά το φιάσκο της αναβολής των εκλογών της 20ης Νοεμβρίου, οι υποψήφιοι αρχηγοί, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας στέλνουν τα τελευταία μηνύματα και απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στους ψηφοφόρους, έχοντας ο καθένας τη δική του στρατηγική και το δικό του ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα.

Πολλά λάθη και παραλείψεις διορθώθηκαν από την ΚΕΦΕ που συνεδρίαζε υπό την προεδρία του Γιάννη Τραγάκη, αρχαιότερου αυτή τη στιγμή βουλευτή της Ν.Δ., ενώ και η παρουσία του Γιάννη Πλακιωτάκη στην προεδρία της Ν.Δ.για το διάστημα του ενός μηνός ήταν καθοριστική για να πέσουν οι τόνοι και να επέλθει ηρεμία.

Το κρίσιμο και για τους τέσσερις, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι να αντιμετωπιστεί άμεσα, μετά τις εκλογές, το ζήτημα της διάβρωσης της πολιτικής αξιοπιστίας του κόμματος της Ν.Δ.στη συνείδηση του μέσου πολίτη και ειδικά του ψηφοφόρου της συντηρητικής παράταξης που δεν είναι και διατεθειμένος να παρακολουθεί τις εσωκομματικές διαδικασίες και ισορροπίες, αλλά θέλει άμεσα εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και σοβαρή και στιβαρή αξιωματική αντιπολίτευση.

Η αγωνία όλων είναι κυρίαρχη για το εάν η επόμενη μέρα θα βρει το κόμμα ενωμένο, καθώς αυτή η κούρσα κλείνει με πολλά τραύματα και βαθιές πολιτικές πληγές.

Εξάλλου, το αποτέλεσμα δεν θα κρίνει μόνο την πορεία της Ν.Δ.και την διαδικασία ανασυγκρότησής της, αλλά θα καθορίσει και το επίπεδο της συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ και σε ποια πεδία.

Οι πρώτες απαντήσεις αναμένεται να δοθούν το βράδυ της Κυριακής, περίπου κατά τις 10 με 11 και τότε θα γίνουν και οι πρώτες αναλύσεις επί των επομένων κινήσεων όλων των υποψηφίων.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version