Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Spiegel: «Παραπλανητική» η έκθεση Γιούνκερ για το μεταναστευτικό

 «Ωραιοποιημένα», προκειμένου να στηριχτεί η υπόθεση ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία 

αποδίδει ήδη καρπούς σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα, είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στην Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο επικαλείται πηγές της ίδιας της Επιτροπής.

«Η Έκθεση με την οποία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να πουλήσει τις επιτυχίες της πολιτικής του, είναι στην καλύτερη περίπτωση, παραπλανητική, ενώ υπάλληλοι της Επιτροπής την θεωρούν ″κατασκευασμένη″», αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο και επισημαίνεται:

«Από τη μία πλευρά η έκθεση περιλαμβάνει αντιφατικά στοιχεία για την εξέλιξη των προσφυγικών αριθμών και από την άλλη πλευρά τα στοιχεία δεν συμφωνούν με αυτά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ιδιαίτερα αισθητή είναι η αντίφαση για τις 14 Δεκεμβρίου: ″Την Δευτέρα έφθασαν 5.005 άτομα στα ελληνικά νησιά″, αναφέρεται στην εσωτερική ημερήσια αναφορά της UNHCR, ″αυτό είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων σε μία ημέρα από τις 7 Νοεμβρίου″.

Η Έκθεση της Επιτροπής, αντιθέτως, καταγράφει για την Ελλάδα την ίδια μέρα 1906 αφίξεις από την Τουρκία. Η Επιτροπή τονίζει ότι η τάση ″συνάδει με τα στοιχεία της UNHCR, το πολύ να υπάρχουν ελαφρές αποκλίσεις″».

Το περιοδικό σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «οι πανηγυρικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλούν εντάσεις» και υπενθυμίζει ότι κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ο επικεφαλής του γραφείου του Μάρτιν Σελμάιερ, είχε χαρακτηρίσει μέσω twitter τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Αθήνας που είχαν φθάσει αργά τη νύχτα ως «καλή βάση».

«Αυτό το νυχτερινό μήνυμα δεν εκνεύρισε μόνο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και οι υπουργοί άλλων κρατών - μελών θα προτιμούσαν να είχαν σχηματίσει πρώτα οι ίδιοι μια εικόνα για την πρόταση», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Και στην προσφυγική κρίση η ηγεσία της Επιτροπής προσπαθεί να προτρέξει των πραγματικών εξελίξεων. Έτσι, σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο γράφημα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι αριθμοί των προσφύγων πέφτουν από την εβδομάδα 49, την εβδομάδα μετά την συμφωνία με την Τουρκία, στην εβδομάδα 50, από 23.666 σε ακριβώς 9.093.

Σε άλλο σημείο όμως αναφέρεται ότι ήδη στις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας 50, έφθασαν στην Ελλάδα περίπου 11.000 πρόσφυγες», αναφέρεται στο περιοδικό.

«Συγχωρήστε μου το λογοπαίγνιο, αλλά οι αριθμοί είναι ″τουρκοποιημένοι″» (σ.σ. χρησιμοποιεί τον γερμανικό όρο ″getuerkt″, δηλαδή ″πειραγμένοι″), δηλώνει στο Spiegel υψηλόβαθμος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσθέτει: «Είναι καθαρή φαντασία των μεγάλων στρατηγιστών μας στον 13ο όροφο», όπου βρίσκονται τα γραφεία των Ζ.Κ. Γιούνκερ και Μ. Σελμάιερ.

«Στις Βρυξέλλες λέγεται ότι και υπάλληλοι της Frontex, όπως και η αρμόδια γενική διεύθυνση μετανάστευσης που είναι υπεύθυνη για την προσφυγική πολιτική, διαμαρτυρήθηκαν για αυτό το μόρφωμα αριθμών. Η Επιτροπή το αρνείται. Οι στατιστικές της UNHCR δείχνουν όμως άλλα στοιχεία.

Στην ημερήσια αναφορά της 15ης Δεκεμβρίου που προορίζεται για εσωτερική χρήση, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο ημερήσιος αριθμός αφίξεων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 30.11 - 6.12, δηλαδή μετά την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, αυξήθηκε στα 3.590 άτομα, κατά 36% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Την επόμενη εβδομάδα ήταν ακόμη 3.101 πρόσφυγες ημερησίως, δηλαδή περισσότεροι από ό,τι στο γράφημα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», εξηγεί το δημοσίευμα και τονίζει ότι οι ειδικοί προειδοποιούν να μην εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από αυτά τα στοιχεία.

«Στην πραγματικότητα βλέπουμε από ημέρα σε ημέρα μεγάλες διακυμάνσεις. Και κανένας δεν μπορεί να πει αξιόπιστα εάν αυτό σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες ή η Τουρκία πράγματι κάνει κάτι εναντίον των διακινητών», δηλώνει ένα εξ αυτών στο περιοδικό.

«Αυτό το ομολογεί και η Επιτροπή στην έκθεσή της, όμως, το έχει κρύψει στην τελευταία σελίδα», καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version