Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

AIGINIONEWS: Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας AIGINIONEWS: Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ: Σε ετοιμότητα η Περιφερειακή Ενότητα ΠΙΕΡΙΑΣ για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση ακραίων φαινομένων και δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Μετά από δύο έτη υλοποίησης των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Π.Ε. Πιερίας με κάθε πρόσφορο μέσο (τηλεδιασκέψεις και διά περιφοράς) λόγω των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, η ετήσια τακτική συνεδρίαση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, λαμβάνοντας και πάλι όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης που επιτάσσει η προστασία όλων μας, απέναντι στην υγειονομική κρίση του COVID-19.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο σχεδιασμός δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο του Προγραμματισμού Ειδικών Συνεδριάσεων Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) καθώς και η διενέργεια ασκήσεων πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο 2022.

Στη συνεδρίαση εξετάσθηκαν και αποφασίστηκαν μέτρα και δράσεις που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και την συνεργασία των φορέων, που εμπλέκονται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την ετοιμότητα άμεσης απόκρισης – αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών κατά την φετινή περίοδο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δια ζώσης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Πιερίας, συνοδευόμενος από τους Διοικητές της Π.Υ. Κατερίνης και Λιτοχώρου, εκπρόσωπος της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, οι Διοικητές των Λ/Τ Σκάλας Κατερίνης και Πλαταμώνα, Περιφερειακός Σύμβουλος της Πιερίας, οι Αντιδήμαρχοι Δήμων Κατερίνης και Δίου Ολύμπου, εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης / Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, υπηρεσιακοί παράγοντες από τους Δήμους Κατερίνης και Πύδνας – Κολινδρού, καθώς και από την Διεύθυνση Δασών Πιερίας και την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ τμήματος Κατερίνης, ΚΥ Λιτοχώρου και Αιγινίου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Ν. Πόρων και της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και της Αυτοκινητόδρομου ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε., όπως επίσης και από τις εγγεγραμμένες εθελοντικές ομάδες στο Μητρώο της Πολιτικής Προστασίας (ΕΕΣ – τμήμα Σαμαρειτών, ΛΕΦΕΔ – Πιερίας).

Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη την αποφυγή συνωστισμού και την μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του COVID-19, η Αρχαιολογική Υπηρεσία Πιερίας, Διασωστική Ομάδα Πιερίας, Κυνηγετικός Σύλλογος Κατερίνης, απέστειλαν εμπρόθεσμα σχετικές αναλυτικές εισηγήσεις.

Επίσης, για πρώτη φορά φέτος, υλοποιήθηκε η άσκηση επί χάρτου (σύμφωνα με την σχετική οδηγία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας), όπου οι τοπικοί φορείς κλήθηκαν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο δράσης αντιμετώπισης τεσσάρων (4) αυτόνομων – αυτοτελών σεναρίων που πιθανά να συμβούν στην πραγματικότητα.

Τα σενάρια ήταν χωροθετημένα σε δασικές περιοχές και στους τρεις Δήμους. Κατά την αντιμετώπιση των σεναρίων, έγινε καταγραφή όλων των στοιχείων ευθύνης – απόφασης – εκτέλεσης που πρέπει να υλοποιήσει κάθε φορέας ενώ δόθηκε έμφαση στα λιγότερο δυνατά στοιχεία, ώστε να βελτιωθούν και σε πραγματικές συνθήκες να αποφευχθούν αστοχίες.

Στην ετοιμότητα των φορέων και στην επικαιροποίηση του σχεδιασμού, αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Άλλωστε, η κ. Σοφία Μαυρίδου αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία των φορέων για την προστασία των πολιτών κατά τις προηγούμενες περιόδους και ευχήθηκε ότι το ίδιο θα γίνει και αυτό το καλοκαίρι.

Με την εμπειρία προηγούμενων ετών, ο κάθε φορέας επεσήμανε τα μέσα που διαθέτει και αναφέρθηκε στο σχέδιο αντιμετώπισης ειδικών περιπτώσεων και κρίσεων.

Με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών, οι παριστάμενοι εξέτασαν και συναποφάσισαν τις ενέργειες που πρέπει εγκαίρως να πραγματοποιηθούν, ώστε με τη σωστή προετοιμασία, το συντονισμό και τη συνεργασία, να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από την εκδήλωση και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών κάνοντας παράλληλα και έναν σύντομο απολογισμό για την προηγούμενη διετία που δεν υπήρξε η δυνατότητα της δια ζώσης συνεδρίασης.


 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version