Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ 3Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΠΕ

Παρέμβαση στην 3η Τακτική Γενική Συνέλευση της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που έγινε στη Λευκάδα, πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μιλώντας για το μέλλον της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι κάθε φορά που πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε ολοένα χειρότερη κατάσταση, με τα προβλήματα αντί να μειώνονται να αυξάνονται και τα ζητήματα να γίνονται πιο σύνθετα αντί να λύνονται.

«Η προοπτική μιας Ελλάδας με σύγχρονη, αποτελεσματική και αποκεντρωμένη διοικητική διάρθρωση διαρκώς απομακρύνεται. Η αποτυχία της δημιουργίας της Ελλάδας των Περιφερειών, στα αναπτυξιακά πρότυπα της Ευρώπης των Περιφερειών, δεν είναι μία ακόμα ευκαιρία που χάθηκε, είναι μία δυναμική προοπτική που δεν καλλιεργήθηκε και δεν διεκδικήθηκε, ούτε την εποχή που θεσμοθετήθηκαν οι Περιφέρειες και πολύ περισσότερο, ούτε σήμερα, που τα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν τη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση, την πιο βαθιά κρίση», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας των Περιφερειών ο κεντρικός πυρήνας της μεταρρύθμισης, που είναι η αυτοτέλεια του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, απομακρύνεται, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την προσπάθεια παράκαμψης της όποιας αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης συνολικά, είτε με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, είτε με τη μεταφορά των αποθεματικών των Περιφερειών, είτε με τροπολογίες για να διατηρούνται μονίμως τα αποθεματικά σε κεντρικό λογαριασμό.

«Κατά τα άλλα, για το ΣΥΡΙΖΑ δεν συντρέχει κανένας λόγος να ασχοληθεί με τα πάγια και διαρκή προβλήματα, που τα θέτουμε για πολλοστή φορά, όπως η επανεξέταση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ο επανακαθορισμός των αδιανόητα πολλαπλών ελεγκτικών μηχανισμών, η άμεση καταβολή των κονδυλίων για ζημιές από φυσικές καταστροφές, η επαναφορά των επενδυτικών ΚΑΠ, για να μπορούν έστω, να γίνουν οι απαραίτητοι αποχιονισμοί», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στην τοποθέτησή του στην ΕΝΠΕ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στηλίτευσε την τροπολογία, με την οποία από την 1η Ιανουαρίου 2016 η μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών θα περάσει από τον κρατικό προϋπολογισμό, στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών, στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, οι οποίοι διαρκώς μειώνονται και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως αυτοί οι πόροι θα αποδοθούν. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας: «Χωρίς αυτούς τους πόρους, το λέμε καθαρά, η μισθοδοσία των εργαζομένων είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Ας μας απαντήσουν: Που είναι τώρα η ευαισθησία τους; Που είναι οι υποσχέσεις τους; Χάσανε τον έλεγχο, απέτυχαν οικτρά, συνθλίβουν τη χώρα, την αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε πως το κενό πληρωμών ακόμη και σε εκτελεσμένα έργα του ΕΣΠΑ που δημιουργήθηκε εξαιτίας των capital controls αποκαταστάθηκε μόνο μερικώς, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα έργα προϋπολογισμού μέχρι ύψους 5 εκ. ευρώ που δεν πρόκειται να πληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015 και χωρίς παράταση του τρέχοντος ΕΣΠΑ δεν μπορούν να μεταφερθούν ούτε στο νέο πρόγραμμα (ΣΕΣ 2014-2020).

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε την κυβέρνηση να επισπεύσει το άνοιγμα των προσκλήσεων της νέας Προγραμματικής Περιόδου, ξεκαθαρίζοντας ποιες δράσεις θα χρηματοδοτηθούν από τα τομεακά και ποιες από τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, αλλά και να αποπληρωθούν άμεσα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να δημιουργηθεί και ενεργοποιηθεί νέος Αναπτυξιακός Νόμος.

Η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα έκλεισε με αναφορά στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα: «Έντεκα νησιά σηκώνουν το ένα τρίτο των συνολικών ροών προς την Ευρώπη. Και όλο αυτό το σηκώνουν οι Περιφερειάρχες, μόνο με το λιμενικό και τις τοπικές κοινωνίες. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα στο Κιλκίς, στην Ειδομένη, το πρόβλημα παίρνει νέες διαστάσεις, καθώς σκληραίνουν τη στάση τους τα Σκόπια, που αποδέχονται τη διέλευση μόνο των προσφύγων. Ο υπουργός, την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκε εν κρυπτώ.  Χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, αφήνει να διαρρέεται ότι θέλουν να κάνουν Hot Spot στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γαλλικού στο Δήμο Κιλκίς. Του ξαναλέω και από αυτό το βήμα πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  και η τοπική κοινωνία είμαστε αντίθετοι σε αυτό το ενδεχόμενο και δεν θα δεχτούμε αποφάσεις που λαμβάνονται στο πόδι, χωρίς σχέδιο, χωρίς καμιά προετοιμασία και χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Στο προσφυγικό ζήτημα ζούμε όλοι μας την απουσία ενός σχεδίου από το κεντρικό κράτος. Το αντιλαμβάνομαι, ότι αρχικά λόγω ανικανότητας δεν αντιλήφθηκαν ούτε τη συνολική εικόνα, ούτε το μέγεθος του προβλήματός. Τώρα όμως το ξέρουν, το βλέπουν. Γι’ αυτό και πλέον δεν μιλάμε για ανικανότητα, αλλά για εγκληματική αδράνεια, που δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας μας, για να μη συνεχιστεί. Μην ψάχνουν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να επιμερίσουν την ευθύνη της αποτυχίας τους. Και κυρίως μην ψάχνει εδώ, γιατί πολύ απλά, δεν θα βρει πρόθυμους εθελοντές συνενοχής, στην αυτοδιοίκηση, στις Περιφέρειες».

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version