Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Καραμανλισμός εναντίον σαμαρικής Δεξιάς

Στοιχεία ιδεολογικού ξεκαθαρίσματος, με απροσδιόριστες ακόμα διαστάσεις, έχει πάρει ο εμφύλιος πόλεμος στη Νέα Δημοκρατία...

 

Η λογική του μεσαίου χώρου, που υπηρετήθηκε με συνέπεια επί Κώστα Καραμανλή και έφερε δύο διαδοχικές κυβερνητικές θητείες, συγκρούεται με αυτή της «καθαρής» Δεξιάς, όπως πρεσβεύτηκε στη διακυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα, και με διακύβευμα την ιδεολογική ταυτότητα της επόμενης μέρας στο κόμμα, σοβεί η ανελέητη κόντρα ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους.

«Γιατί να ντρέπομαι να πω πως είμαι δεξιός, όπως ο Σαρκοζί στη Γαλλία;» διερωτάται ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων Σαμαρά στην προεκλογική περίοδο και εμφανίστηκε ως εν δυνάμει συνεχιστής της πολιτικής του σε περίπτωση που εκλεγεί. Μάλιστα, σε αυτή την προσπάθεια καλεί και τους ανθυποψηφίους του να «δηλώσουν» τι είναι: «Το νέο κόλπο της πλευράς Τζιτζικώστα για να με αντιμετωπίσουν είναι ότι αυτός είναι ο γνήσιος δεξιός! Να το πει και δημοσίως όμως, όχι κρυφά» ήταν το tweet του Άδωνι προς τον εσωκομματικό αντίπαλο. Η αλήθεια είναι ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει οικογενειακούς δεσμούς με τη μοναρχία, έχει στο άρμα του δηλωμένους σκληρούς δεξιούς όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Τάκης Μπαλτάκος, δέχεται εισηγήσεις –κατά τα δημοσιεύματα– από πρώην σαμαρικούς για ίδρυση αμιγούς δεξιού κόμματος, όμως δήλωση φρονημάτων, όπως ο κ. Γεωργιάδης, δεν έχει κάνει.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης περιστοιχίστηκε από τους καραμανλικούς, σε μια μάχη που γρήγορα συνειδητοποίησε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα κυρίως το ιδεολογικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη μέρα. Όταν ανέλαβε χρέη μεταβατικού προέδρου δεν προχώρησε σε αλλαγές –ούτε καν σε γραφεία στενών συνεργατών του–, δεν αλλοίωσε τη σειρά εκλογής των βουλευτών στις πρόσφατες εκλογές, δεν αναμόρφωσε επιτροπές ή όργανα του κόμματος. Ωστόσο, γνώριζε ότι απαιτούνταν η εκ βάθρων αλλαγή πολλών πραγμάτων. Ό,τι σκοπεύει να κάνει, δηλαδή, αν εκλεγεί πρόεδρος. Ο κ. Μεϊμαράκης, πάντως, έχει αναπροσαρμόσει την τακτική του και έχει ανεβάσει τους τόνους. Από τις πρώτες ώρες του φιάσκου της προηγούμενης Κυριακής επιτέθηκε κατά του Αντώνη Σαμαρά, αφήνοντας υπόνοιες ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται πίσω από την εταιρεία που είχε αναλάβει το λογισμικό που δεν «έτρεξε», ενώ στο κάδρο έβαλε και τους Μάκη Βορίδη και Απόστολο Τζιτζικώστα.

Νερό στον μύλο του Μεϊμαράκη έριξε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έκανε λόγο για ενδεχόμενο σαμποτάζ στη διαδικασία της Κυριακής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαδικασία του 2009, υποστηρίζοντας ότι είχαν γίνει «σημεία και τέρατα». Στο ίδιο μήκος κύματος είναι όμως και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Δεν είναι η ώρα για να δούμε τις ευθύνες για όσα έγιναν στις εσωκομματικές εκλογές· μπορεί να υπάρχει ενδεχομένως δόλος, αλλά είναι λάθος αυτή την ώρα να το αναλύσουμε, δεν πρέπει να μπούμε στην απόδοση ευθυνών γιατί αυτό θα μας διαλύσει...» επισήμανε ο πρώην υπουργός, πηγαίνοντας τη διαδικασία ένα βήμα παρακάτω. Στόχος, σε κάθε περίπτωση, του Ευάγγελου Μεϊμαράκη είναι να «καδράρει» Σαμαρά και Βορίδη, συνδέοντάς τους με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και μιλώντας παράλληλα στο θυμικό των νεοδημοκρατών, αφού θεωρεί ότι αυτή η τακτική τού δίνει πόντους.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version