Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ο Δήμος Κατερίνης παρών στην ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050

AIGINIONEWS:Ο Δήμος Κατερίνης παρών στην ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050 AIGINIONEWS:Ο Δήμος Κατερίνης παρών στην ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050

Aνανέωθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, η συμμετοχή του Δήμου στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια - Ευρώπη» (https://www.simfonodimarxon.eu/el/), με την υποβολή του νέου εγγράφου πολιτικής δέσμευσης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα χάρτη πορείας για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050.

Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος: «Στόχος μας οι τοπικές αρχές της Ευρώπης να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν. Η συμμετοχή στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια παρέχει υποστήριξη σε αυτό το εγχείρημα, καθώς προσφέρει την αναγνώριση, τους πόρους και τις ευκαιρίες δικτύωσης που είναι απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να μεταφέρουμε τις δεσμεύσεις για την ενέργεια και το κλίμα στο επόμενο επίπεδο».
Επιπλέον, όπως διευκρινίζει ο Δήμαρχος: «Στον Δήμο Κατερίνης έχει ήδη εγκριθεί το ΣΔΑΕΚ (Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα), ενώ είναι υπό εκπόνηση το ΣΦΗΟ (Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων) και το ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), που με την ολοκλήρωσή τους ενδυναμώνονται οι στρατηγικές του Δήμου για το κλίμα, την ηλεκτροκίνηση και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα».

 

Η συμμετοχή στην Ευρωπαική πρωτοβουλία - μεταξύ άλλων - προωθεί:
Την Ενισχυμένη συνεργασία και υποστήριξη από εθνικές και υποεθνικές αρχές
Αυξημένη διεθνής αναγνώριση και προβολή για τη δράση της τοπικής αρχής για το κλίμα και την ενέργεια
Δυνατότητα συμβολής στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια
Αξιόπιστες δεσμεύσεις μέσω του ελέγχου και της παρακολούθησης της προόδου
Καλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης των τοπικών τους έργων για το κλίμα και την ενέργεια
Καινοτόμοι τρόποι δικτύωσης, ανταλλαγής εμπειριών και δημιουργίας ικανοτήτων μέσω τακτικών εκδηλώσεων, αδελφοποιήσεων, διαδικτυακών σεμιναρίων ή συζητήσεων
Πρακτική υποστήριξη (γραφείο βοήθειας), υλικό και εργαλεία καθοδήγησης
Γρήγορη πρόσβαση σε «τεχνογνωσία αριστείας» και περιπτωσιολογικές μελέτες που αποτελούν πηγή έμπνευσης
Διευκόλυνση της αυτο-αξιολόγησης και της ανταλλαγής μεταξύ ομότιμων, μέσω ενός κοινού υποδείγματος παρακολούθησης και σύνταξης αναφορών
Ευέλικτο πλαίσιο αναφοράς για δράση, προσαρμοσμένο στις τοπικές ανάγκες

 

Ο Δήμος Κατερίνης στο LIFE-IP
Παράλληλα, ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει ως έταιρος στο έργο «LIFE-IP AdaptInGR – Boosting the implementation of adaptation policy across Greece» , που αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το έργο LIFE-IP AdaptInGR έχει διάρκεια 8 έτη (2019 – 2026) προκειμένου, μεταξύ άλλων, να δοθεί κατάλληλος χρόνος για τη σωστή προετοιμασία, εφαρμογή, υλοποίηση και παρακολούθηση των πιλοτικών έργων καθώς επίσης και για να συμπέσει η λήξη αυτού, με την αξιολόγηση και αναθεώρηση της ΕΣΠΚΑ και των ΠεΣΠΚΑ.
Έχει συνολικό προϋπολογισμό €14,2 εκατ., εκ των οποίων €8,3 εκατ. παρέχονται από την Ε.Ε., €2,4 εκατ. από εθνικούς πόρους (Πράσινο Ταμείο), €3,2 εκατ. από ίδιους πόρους των εταίρων και €0,3 εκατ. από ιδιωτικούς φορείς (υποστηρικτές).


Η συμμετοχή του Δήμου Κατερίνης επικεντρώνεται στις εξής πιλοτικές Δράσεις:
Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου στη Δ.Ε. Κατερίνης
Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Internet of Thing Δορυφορικής Τεχνολογίας για Ενημέρωση Περιβαλλοντικών Συνθηκών
Ο συνολικός προϋπολογισμός των Δράσεων του Δήμου Κατερίνης ανέρχεται σε 785.551,20€.

 

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου:
https://katerini.gr/life-ip-adaptingr-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bb%ce%af%ce%bc%ce%b1/


 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version