Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Πόσο κοστίζει να πολεμήσεις την τρομοκρατία;

Η προστασία μίας χώρας απέναντι στην τρομοκρατία είναι ακριβή υπόθεση.  

Πόσο ακριβή; «Η απάντηση είναι πολύ δύσκολο να εξηγεί με απλά λόγια», σημειώνει ο Gordon Adams, εμπειρογνώμονας που ειδικεύεται σε θέματα αμυντικού προϋπολογισμού. Ο Gordon Adams υπολογίζει πως οι ΗΠΑ δαπανούν περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την αποσόβηση της τρομοκρατικής απειλής.

Ωστόσο, το να δώσει κανείς έναν ακριβή αριθμό είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς η εξάλειψη του κινδύνου της τρομοκρατίας δεν περιορίζεται στις στρατιωτικές δαπάνες και επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ δαπανούν σήμερα περισσότερα χρήματα για την άμυνα και την εξάλειψη της τρομοκρατίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Μάλιστα, οι δαπάνες μόνο για στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι περισσότερες από ό,τι των επτά χωρών που την ακολουθούν συνολικά! Και πρόκειται για χώρες με ισχυρή αμυντική δύναμη: Κίνα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία.

Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι συνολική, επηρεάζει κάθε κυβερνητική λειτουργία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: καταστροφή τρομοκρατικές βάσεων, ματαιώσεις επιθέσεων, μπλοκάρισμα των πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και προστασία των φυσικών περιουσιακών στοιχείων όπως τα ομοσπονδιακά κτίρια και οι δημόσιοι χώροι.

Ο υπολογισμός του συνολικού κόστους είναι ακόμη πιο δύσκολο να γίνει, αν αναλογιστεί κανείς πως σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται και απόρρητες επιχειρήσεις και ενέργειες, το κόστος των οποίων δεν γίνεται ποτέ γνωστό.

Στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, θα υπάρξουν πιέσεις ακόμη πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Όμως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, «ακόμη κι αν υπάρχουν αρκετά χρήματα, δεν μπορεί κανείς να προστατεύσει τα πάντα και να παρακολουθεί κάθε απειλή».

Πηγή: CNN Money

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version