Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Spiegel: Η Μέρκελ μπροστά στα ερείπια της πολιτικής της

Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται μπροστά στα ερείπια της πολιτικής της γράφει το Spiegel σε άρθρο με τίτλο: «Βοήθεια για τους Έλληνες: Η έσχατη ευκαιρία». «Στην Ελλάδα δίνεται άλλη μια ευκαιρία. Κι ακόμα μία. Και μετά ακόμα μία. Το θέατρο του παραλόγου της Ευρώπης αναμειγνύεται με την ελληνική τραγωδία. Φταίει η σκηνοθέτιδα: Η πολιτική της Μέρκελ για την Ελλάδα απέτυχε.

Κι αυτό θα κοστίσει ακριβά», γράφει το γερμανικό περιοδικό και συνεχίζει:

 

«Γι’ αυτό, όποτε σκέπτεται κανείς ότι δεν πάει άλλο, έρχεται μία νέα σύνοδος κορυφής. Έτσι το έργο για τη σωτηρία της Ελλάδας πλησιάζει την κορύφωσή του. Η τρελή τροπή: Η Ελλάδα είναι μικρή, αδύναμη και χρεοκοπημένη. Και παρ’ όλα αυτά δεν είναι κι άσχημες οι πιθανότητες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, οι ήρωες των Αθηνών, να νικήσουν. Ο έκπληκτος θεατής διαπιστώνει ότι: Στη σκηνή της ευρωκρίσης συμπίπτουν το θέατρο του παραλόγου και η ελληνική τραγωδία. Η σκηνοθεσία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της Άνγκελα Μέρκελ. Αν πράγματι το κόστος ανέβει κι άλλο, οι Γερμανοί δεν θα έπρεπε να αναζητήσουν το φταίξιμο στην Αθήνα, αλλά στο Βερολίνο».

Το Spiegel, σχολιάζοντας το αίτημα της κυβέρνησης για συγκέντρωση των διαθέσιμων όλων των ελληνικών πρεσβειών στον κεντρικό λογαριασμό του κράτους, γράφει πως πλέον «το κάθε cent μετράει». «Αλλά φυσικά αυτό δεν φτάνει. Από καιρό αναβλύζει και μια πολύ πλουσιότερη πηγή χρήματος: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επιτρέπει στην Τράπεζα της Ελλάδος, όταν δυσκολεύει η κατάσταση, να εφοδιάζει τη χώρα με μετρητά από την πρέσα χαρτονομισμάτων. Αυτός ο μηχανισμός λέγεται "ELA", "Emergency Liquidity Assistance”», αναφέρεται στο άρθρο και προστίθεται:

«Δεν προοριζόταν για τη χρηματοδότηση κρατών – άλλωστε αυτή δεν ανήκει στην πραγματικότητα στα καθήκοντα της ΕΚΤ. Αλλά ευτυχώς που υπάρχουν τέτοια εργαλεία και η ευρω-τράπεζα τα χρησιμοποιεί με τόση σοβαρότητα. Ο Μάριο Ντράγκι στέλνει τους χαιρετισμούς του. Ο κεντρικός τραπεζίτης παρεμβαίνει όπου απουσιάζει η Άνγκελα Μέρκελ».

Όπως τονίζει το Spiegel η καγκελάριο της Γερμανίας διεκδικεί μεν την ηγεσία της Ευρώπης αλλά δεν πληρώνει το αντίτιμο. «Έχει καταστεί όμηρος ενός αντιευρωπαϊκού γερμανικού εθνικισμού του μάρκου – γιατί βέβαια εκεί έχουμε μείνει, έχουμε δεν έχουμε το Ευρώ: Άπληστοι Έλληνες βάζουν χέρι στα λεφτά των Γερμανών. Αλλιώς δύσκολα μπορεί να επικοινωνηθεί η ευρωκρίση εδώ σε μας».

Η γερμανική πολιτική διάσωσης είναι καταστροφική

Πρόσφατα ο αυστριακός δημοσιογράφος Robert Misik επεσήμανε ότι η γερμανική ‘φιλολογία’ περί πολιτικής τάξης και μιντιακής καθεστηκυίας τάξης λαμβάνει χώρα πολύ πέρα από τα ευρωπαϊκά ειωθότα. «Ενώ εδώ, ακόμα και αριστερά φιλελεύθερα ΜΜΕ περιέγραφαν σαν καρικατούρα τον ‘ριζοσπάστη Υπ. Οικονομικών’ Γιάνη Βαρουφάκη και έβαζαν στο στόμα του πανάρχαια και επιπλέον παραποιημένα ρητά, έπρεπε να διαβάσει κανείς τους "New York Times", τον "Guardian" oder και τον υπερσυντηρητικό "Telegraph" για να μάθει την αλήθεια: Παγκόσμιος οικονομολόγος σουπερστάρ, μετακεϋνσιανός, όχι ριζοσπάστης αριστερός, γίνεται Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας! Ο ποπστάρ των οικονομολόγων παρατάει την καθηγητική του έδρα στο Τέξας, για να αναλάβει το δυσκολότερο επάγγελμα του κόσμου! Τι συναρπαστικό! Πόσο αξιοθαύμαστο! Αλλά εδώ στη Γερμανία: εντελώς άλλη εκδοχή», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Φυσικά και πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα. Αλλά ο βαλκανο-βυζαντινισμός δεν μπορεί να καταπολεμηθεί τόσο γρήγορα. Τι περίμεναν στην Καγκελαρία του Βερολίνου; Μια Δανία της Μεσογείου; Ήθελε η Άνγκελα Μέρκελ να ανοίξει ένα λογαριασμό γύρου στην Αθήνα – και μετά διαπίστωσε ότι αυτό δεν είναι ούζο; Δυστυχώς η γερμανική πολιτική διάσωσης για την Ελλάδα δεν είναι αστείο, αλλά καταστροφή. Η συνταγή της κυρίας δρ. Μέρκελ ήταν δηλητήριο για την Ελλάδα: η νεανική ανεργία βρίσκεται στο 60%, το χρέος από το 124% στην αρχή της κρίσης έχει φτάσει στο 180% του ΑΕΠ. Αλλά όπου η Μέρκελ απλώς παρακολουθεί, άλλοι αναλαμβάνουν δράση. Τα δεινά των Ελλήνων αναγκάζουν την Ευρώπη να αλλάξει ρότα», τονίζεται.

Η Μέρκελ μπροστά στα ερείπια της πολιτικής της

Το δημοσίευμα του Spiegel καταλήγει: «Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ είπε ότι υπάρχει «ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα. Όποιος δεν τη βλέπει είναι «τυφλός και κουφός» για το τι συμβαίνει εκεί. Ο επικεφαλής του γραφείου του, Martin Selmayr, έγινε πιο σαφής: Το μέχρι τώρα πρόγραμμα διάσωσης «αποδείχτηκε μη ρεαλιστικό και κοινωνικά μη ισορροπημένο», ο ελληνικός λαός πλήρωσε «μεγάλο τίμημα» για τις μεταρρυθμίσεις. Είναι χαστούκι για τους Γερμανούς. Η πολιτική λιτότητας της Μέρκελ είναι αυτή που στα μάτια του κόσμου έχει αποτύχει.

Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται μπροστά στα ερείπια της πολιτικής της. Οι Αριστεροί της Αθήνας έκαναν δύναμη την αδυναμία τους. Έχουν βάλει ένα πιστόλι στον κρόταφό τους και απειλούν να αυτοκτονήσουν. Τίποτα άλλο δεν σημαίνει η απειλή να φύγουν από την Ευρωζώνη και να σταματήσουν να πληρώνουν για το χρέος τους. Αλλά αυτό δεν είναι θράσος. Είναι απελπισία».

Tvxs.gr

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version