Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Παράνομη Κρατική Αεροπειρατεία με Εντολή Λουκασένκο

AGINIONEWS: Παράνομη Κρατική Αεροπειρατεία με Εντολή Λουκασένκο AGINIONEWS: Παράνομη Κρατική Αεροπειρατεία με Εντολή Λουκασένκο

 «Ο δικτάτορας Λουκασένκο έκανε πειρατεία σε πολιτικό αεροσκάφος της Ryanair που ταξίδευε μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ και συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Η πτήση από Αθήνα της Ryanair με συνολικά 171 επιβάτες από 12 χώρες, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ συνοδεία ενός μαχητικού MIG-29, προκειμένου να συλληφθεί ο 26χρονος αντικαθεστωτικός ακτιβιστής και blogger, Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Ο 66χρονος Λουκασένκο κυβερνά τη Λευκορωσία από το 1994 και βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κύμα αμφισβήτησης μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου 2020. Ο ίδιος έχει πει ότι θα παραιτηθεί μόνο αν δεν υπάρχουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ή επαναστατικές δραστηριότητες στη χώρα.
 

Ο Λουκασένκο διέταξε προσωπικά το πολεμικό αεροσκάφος να συνοδεύσει το Boeing της Ryanair στο Μινσκ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς είναι ένας από τους ιδρυτές της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων NEXTA, ένα κανάλι στο Telegram που έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. Είναι εχθρικό προς τον Λουκασένκο και βοηθά στον συντονισμό διαδηλώσεων.


Το όνομά του βρισκόταν σε κατάλογο καταζητουμένων μετά τις μαζικές διαδηλώσεις πέρυσι στη Λευκορωσία έπειτα από εκλογές τις οποίες ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι κέρδισε με μεγάλη διαφορά, ενώ η αντιπολίτευση έκανε λόγο για νοθεία.

Περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεκάδες έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης. Οι αρχές λένε ότι έχουν ανοίξει περισσότερες από 1.000 ποινικές υποθέσεις.
 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν καταλήξει τον Οκτώβριο του 2020 σε συμφωνία για επιβολή κυρώσεων κατά του Λουκασένκο, εξαιτίας της άγριας καταστολής των διαδηλωτών. Ωστόσο, το όνομα του προέδρου της Λευκορωσίας δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των 40 προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις.


Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Προτάσεβιτς βρισκόταν στην Αθήνα ως μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόσφκαγια, η οποία είχε συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.


Σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την «κρατική αεροπειρατεία» που έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής, όταν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έδωσε εντολή για εκτροπή της πτήσης από Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας, στο Μινσκ.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version