Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ξεκίνησε η συλλογή του Τσάι Ολύμπου στο Ελατοχώρι Πιερίας

AIGINIONEWS: Ξεκίνησε η συλλογή του Τσάι Ολύμπου στο Ελατοχώρι Πιερίας AIGINIONEWS: Ξεκίνησε η συλλογή του Τσάι Ολύμπου στο Ελατοχώρι Πιερίας

Στο όμορφο Ελατοχώρι Πιερίας ξεκίνησε η συγκομιδή του καλλιεργούμενου φυτού ¨Τσάι Ολύμπου¨ (Sideritis scαrdicα Gήseb.). Σε υψόμετρο 600 μ. στα κατάφυτα Πιέρια Όρη οι κάτοικοι του Ελατοχωρίου εδώ και μερικά χρόνια καλλιεργούν το ευεργετικό φυτό Τσάι Ολύμπου.

 Η καλλιέργειά του αποτελεί μία εναλλακτική βιώσιμη απάντηση στην προσπάθεια της αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού, που κυριαρχούσε για πολλές δεκαετείς στην περιοχή.

Οι συγκομιδή του ξεκινά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και ολοκληρώνετε στα τέλη του.
Το μάζεμα του φυτού (στέλεχος 10-20cm με άνθος) από το χωράφι γίνεται με το χέρι χρησιμοποιώντας μόνο ένα απλό κοπτικό εργαλείο. Αρχίζει με το που σηκωθεί ή «δρόσο», συνεχίζει μέχρι το μεσημέρι, όπου μεσολαβή το κολατσιό ώστε να ξεκουραστούν οι άνθρωποι και να περάσει η υψηλή θερμοκρασία του μεσημεριού και σταματάει με την δύση του ηλίου. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα το τσάι να διατηρεί τα ευεργετικά συστατικά του σε υψηλά επίπεδα.
Αυτό το αρωματικό και φαρμακευτικό βότανο του Ολύμπου η καταναλωτές σε όλο των κόσμο έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν ως ένα ζεστό ή δροσερό αφέψημα καθώς τα τελευταία χρόνια η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας έχει αδειοδοτήσει αρκετά εργαστήρια για την τυποποίησή του.
Αν τύχει και βρεθείτε σε περιοχή της Πιερίας που συγκομίζουν Τσάι Ολύμπου μη διστάσετε να ζητήσετε από τον νοικοκύρη να σας δώσει μία φρέσκο κομμένη τσαγιά ανθοδέσμης Τσάι Ολύμπου. Την τσαγιά τοποθετείστε την σε ένα ανθοδοχείο χωρίς νερό για να αποξεραίνετε σκορπίζοντας το ευχάριστο άρωμά του σε όλο το χώρο και σε λίγο διάστημα έχετε αποξηραμένο Τσάι Ολύμπου για να ετοιμάζεται ένα ευεργετικό ρόφημα για σας και την συντροφιά σας.

 

Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας
 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version