Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Αυξήσεις στις συντάξεις προανήγγειλε ο Βρούτσης

AIGINIONEWS: Αυξήσεις στις συντάξεις προανήγγειλε ο Βρούτσης AIGINIONEWS: Αυξήσεις στις συντάξεις προανήγγειλε ο Βρούτσης

Αυξήσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Αυξήσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι η περίοδος που έγιναν οι επώδυνες δημοσιονομικές προσαρμογές ανήκει πλέον στο παρελθόν.
Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ο κ. Βρούτσης απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ενώ τόνισε ότι το εισόδημα των συνταξιούχων θα αυξηθεί και λόγω της μείωσης της φορολογίας. «Ο φορολογικός συντελεστής 22%, μέχρι 10.000 ευρώ, θα μειωθεί στο 9%. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή θα επιφέρει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όχι μόνο στους συνταξιούχους, αλλά και στους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες, όπως είπε, αποτύπωσαν τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου Κατρούγκαλου. Υπογράμμισε δε ότι στα σημεία αυτά θα γίνουν αλλαγές. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Στις επικουρικές συντάξεις υπήρξε μία παρέμβαση από τα 1.300 ευρώ και πάνω.

Συνολικά 465.512 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση. Από τις 4 Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ, είμαστε υποχρεωμένοι ως πολιτεία, ως υπουργείο Εργασίας, να αποδώσουμε αυτά τα χρήματα στους συνταξιούχους, δηλαδή τα αναδρομικά στις επικουρικές».

Ο αρμόδιος υπουργός διευκρίνισε ότι την ημερομηνία που θα ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος, θα γίνει η τρέχουσα καταβολή και θα ακολουθήσει και η αναδρομική καταβολή τριών ή τεσσάρων μηνών, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται η προσφυγή σε δικηγόρους και σε αγωγές.
Για τις κύριες συντάξεις, όπως τόνισε, το στοιχείο της ανταποδοτικότητας έχει μεγάλη σημασία. «Το νέο ασφαλιστικό, το οποίο οικοδομούμε, θα παρέμβει και σε αυτό το σημείο» σχολίασε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εξετάσει με ακρίβεια από ποιο έτος και μετά θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε αυξήσεις με βάση την ανταποδοτικότητα του συστήματος που πρέπει να βελτιωθεί, με βάση τα χρόνια και το συντάξιμο μισθό. «Όπως και στις επικουρικές, οι αυξήσεις θα αφορούν το διάστημα από τις 4 Οκτωβρίου 2019, μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου» αποσαφήνισε.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δεν περιλαμβάνουν τα αναδρομικά του προηγούμενου διαστήματος.

«Υπάρχουν δίκες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν το δεκάμηνο από τον Μάιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016.

Όταν ολοκληρωθούν και έχουμε την καθαρή εικόνα, θα τοποθετηθούμε. Όλα θα είναι σύννομα και στη βάση των αποφάσεων της δικαιοσύνης» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version