Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Σταθάκης: Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου για τους ευάλωτους δανειολήπτες

Τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρηθεί η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών,

 η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και για το πότε βλέπει να φεύγουν από τη ζωή μας οι κεφαλαιακοί περιορισμοί μιλά ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.

Όσον αφορά την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος βοήθειας ο υπουργός συγκεκριμενοποιεί τα χαρακτηριστικά που θα έχει το μόνιμο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για τη στήριξη των αδύναμων οφειλετών στις τράπεζες, που θα θεσπίσει η κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη του  ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σημειώνει ότι "το σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο μέχρι το Νοέμβριο".

Όπως εξηγεί στο "Έθνος της Κυριακής" ο υπουργός θα λειτουργήσει ο νέος θεσμός των τοπικών "κέντρων ενημέρωσης για χρέη". "Τα κέντρα θα διοικούνται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα προσφέρουν στον δανειολήπτη πληροφορίες για τα δικαιώματα τις υποχρεώσεις και τις επιλογές που έχει σχετικά με τη διαχείριση των χρεών του. Η πρόσβαση σε αυτά τα κέντρα θα είναι δωρεάν για όλους. Επιπρόσθετα τα κέντρα αυτά θα παρέχουν συνολικά στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε να δημιουργηθεί μια τράπεζα δεδομένων σε κάθε περιφέρεια. Επιπλέον, από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, οργανώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας", σημειώνει ο υπουργός.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρεται επίσης στη δημιουργία της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, "ενός δημόσιου φορέα, ο οποίος θα έχει πλήρη εικόνα των περιουσιακών στοιχείων κάθε δανειολήπτη, όπως σήμερα έχει μόνο το δικαστήριο, και θα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και αντικειμενικό εργαλείο, που θα προσδιορίζει την ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει τα δάνεια του. Ταυτόχρονα θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα του, ενώ το δάνειο του θα μπαίνει σε κλίμακα αξιολόγησης".

"Με πιο απλά λόγια", εξηγεί ο υπουργός, "ο δανειολήπτης που θέλει να ρυθμίσει το δάνειο του ή να συνάψει σύμβαση για νέο θα μπορεί να απευθύνεται στην Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου, η οποία και θα βαθμολογεί τη δανειοδοτική του ικανότητα. Με αυτό το βαθμό θα απευθύνεται στην τράπεζα, η οποία δεν θα μπορεί να αμφισβητεί για παράδειγμα τη δυνατότητα".

Σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ αναφέρει ότι η συνολική απορρόφηση της περιόδου 2007 – 2013 φτάνει στο 91,7% (20,3 δισ. €) ενώ μετά την επανέναρξη τους από την 1η Αυγούστου η αποδέσμευση πόρων φτάνει στα 10 – 15 εκατομμύρια ημερησίως "που πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν απορροφηθεί πόροι ενός δισ. €". Ενώ για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 σημειώνει ότι "οι προαπαιτούμενες ενέργειες προχωρούν κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος και τα επιχειρησιακά προγράμματα είναι πλέον σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα"

Σχετικά με σχέδιο ανάπτυξης της χώρας ο κ. Σταθάκης δηλώνει ότι "το προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης με στόχο να εισαχθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο" ενώ για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς απαριθμεί "το δάνειο από την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ ενός δισ. € του οποίου τα πρώτα 300 εκατ. € δόθηκαν χθες" και θέτει ως στόχο "μέχρι το τέλος του έτους να διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία μέσω του ΠΔΕ και των ΕΣΠΑ πόρους ύψους 4,5 δισ. €."

Ο κ. Σταθάκης συναρτά την πλήρη άρση των capital controls με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών "η οποία θα γίνει σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το τέλος του χρόνου".

Για την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι "είναι και θα παραμείνει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και το άνοιγμα του σε πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται τόσο στον κεντρώο όσο και τον αριστερό χώρο αποτελεί μόνιμη στρατηγική μας".

Sofokleousin.gr

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version