Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Θεσσαλονίκη:1το Βαλκανικό Φόρουμ - 5 & 6 Απριλίου 2019

Ελ. Χατζηγεωργίου: Η προώθηση της συν ανάπτυξης  ο στόχος του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ.

Η ανάδειξη της σημασίας των διαβαλκανικών υποδομών και δικτύων ως μοχλών προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στα Βαλκάνια είναι ο στόχος του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ, που διοργανώνει το υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), στις 5 και 6 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη”.

Αυτό ανέφερε σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υφυπουργός Εσωτερικών, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, επισημαίνοντας ότι το φόρουμ “θα αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών για την προώθηση της συνεργασίας των βαλκανικών κρατών”. Σχολιάζοντας δε τις αποφάσεις κάποιων φορέων και επιχειρηματιών να μη συμμετέχουν στην κυβερνητική αποστολή, αύριο στη Βόρεια Μακεδονία, έκανε λόγο για “αποφάσεις με κομματικά κριτήρια”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις “υπαγορεύθηκαν” από τη ΝΔ.

Η κ. Χατζηγεωργίου διευκρίνισε ότι το ΥΜΑΘ είχε την πρωτοβουλία διοργάνωσης του φόρουμ, και ανέφερε ότι στο πλαίσιο της 5ης τετραμερούς συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας αποφασίστηκε η ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας, μέσα από την ίδρυση και τη λειτουργία ενός ειδικού αναπτυξιακού φορέα, που θα συντονίζει σχετικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες διαβαλκανικού χαρακτήρα.

Η υφυπουργός Εσωτερικών τοποθέτησε χρονικά τη δημιουργία του ειδικού φορέα εντός του 2019. “Πιστεύω ότι μετά τον Οκτώβριο του 2019 θα είμαστε στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας και θα έχουμε τις δυνατότητες να το πάμε παραπέρα” είπε και επισήμανε ότι ο φορέας θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Εκτίμησε παράλληλα ότι η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα οδηγήσει νομοτελειακά στην προώθηση πολλαπλών οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών, ενώ μίλησε και για άλλα έργα διαβαλκανικού χαρακτήρα, όπως η σύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη, η σιδηροδρομική Εγνατία, ο βαλκανικός κλάδος του αγωγού East Med και ο ΤΑP.

Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια ανέφερε ότι μαζί του θα βρεθούν εκατό επιχειρηματίες, ενώ για όσους αρνήθηκαν να συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό εμφανίσθηκε επικριτική και εστίασε τα πυρά της στον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη, ο οποίος να θυμίσουμε ήταν από τους επιχειρηματίες που πρωτοστάτησαν ώστε να αποδυναμωθεί η συμμετοχή στην κυβερνητική αποστολή στα Σκόπια. Όπως είπε “ο καθένας έτσι κι αλλιώς κρίνεται από τη στάση που κρατά στη θέση που κατέχει και αν τα λόγια και τα έργα του συνάδουν μεταξύ τους. Άρα θα έλεγα για τον κ. Ζορπίδη ότι ο τρόπος με τον οποίο δρα από τον ρόλο που κατέχει στον φορέα είναι εντελώς κομματικός”. Επίσης σχετικά με τη στάση του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, είπε: “ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων κάλεσε σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη, αν δεν κάνω λάθος. Άρα, κρίνεται ο καθένας”.

Κεντρικές επιδιώξεις του φόρουμ, όπως τις προσδιόρισε η υφυπουργός, είναι:

η αξιολόγηση του υφιστάμενου επιπέδου των επιχειρηματικών, μεταφορικών, βιομηχανικών, τεχνολογικών και ενεργειακών υποδομών και δικτύων σε επίπεδο Βαλκανικής,

η καταγραφή συγκεκριμένων αναγκών και ελλείψεων,

η συζήτηση και διεύρυνση των αναγκαίων υποδομών και δικτύων που θα πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα,

η εξεύρεση δυνητικών χρηματοδοτικών σχημάτων,

η αξιολόγηση των χωρικών επιπτώσεων των προτεινόμενων υποδομών και δικτύων στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας,

η συζήτηση για την εξεύρεση μηχανισμών κινητοποίησης και αξιοποίησης του επιχειρηματικού και τεχνολογικού δυναμικού στην ωρίμανση και υλοποίηση των υπό σχεδίαση υποδομών και δικτύων και

η προώθηση επιχειρηματικών δικτυώσεων και συνεργειών σε βαλκανικό επίπεδο.

Στο φόρουμ θα συμμετέχουν 12 υπουργοί, εκπρόσωποι οικονομικών και τεχνικών επιμελητηρίων, ερευνητικών φορέων, επενδυτικών ομίλων, πανεπιστημίων, οργανισμών λιμένων και αεροδρομίων από έξι χώρες της Βαλκανικής (την Ελλάδα, την Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία και την Αλβανία).

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος θα αναφερθεί στη βαλκανική συνεργασία και συνανάπτυξη. Θα μιλήσουν επίσης δώδεκα υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης. Θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Παρευξείνιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version