Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

16η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων στην Καρίτσα

Ένας θεσμός που συμβάλλει αποτελεσματικά στην προβολή και προώθηση των προϊόντων της Πιερικής Γης.

«Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα γίνει η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης των αγροτών. Το υπόλοιπο θα εξοφληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Επίσης, το υπόλοιπο 20% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ θα πιστωθεί στις 26/9, βάσει σχετικής ενημέρωσης από το ΥΠΑΑΤ» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στα εγκαίνια της 16ης Έκθεσης Αγροτικών Προϊόντων Αγροτικής Τεχνολογίας και Οικοτεχνίας στην Καρίτσα, στο δήμο Δίου – Ολύμπου, με συνδιοργανωτέςτον Δήμο Δίου-Ολύμπου και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, με την συνεργασία των φορέων και πολιτών της περιοχής.

Τα μέτρα για τους αγρότες

 

Η κα Σκούφα αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον πρωθυπουργό, στη  μείωση του ΕΝΦΙΑ, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά το 1/3 μέχρι και το 2022, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, τους συνεταιρισμούς, τις ΚΟΙΝΣΕΠ. Επιπλέον όπως ανέφερε η βουλεύτρια Πιερίας,  για όσους αγρότες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν όλο το ποσό της ετήσιας εισφοράς, έχει θεσπιστεί η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά των 74 ευρώ, που είναι χαμηλότερη σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει ανασκόπηση πληρωμών για τα παλιά προγράμματα (Βιολογικά, Δασώσεις κλπ.), από το έτος 2011 και μετά, έτσι ώστε να εξοφληθούν όλες οι εκκρεμότητες. Επίσης, υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για ετήσιο σωρευτικό ακατάσχετο αγροτών στα 15.000 ευρώ. Το ακατάσχετο ισχύει για όλους και είναι 1.250 ευρώ ανά μήνα. Επειδή οι αγρότες πληρώνονται τις επιδοτήσεις μία ή δύο φορές τον χρόνο, εξετάζεται το πώς θα ισχύσει αυτό το όριο σωρευτικά για 12 μήνες.

Κάθε προϊόν το δικό του δρόμο προς τις αγορές

Η κα Σκούφα ξεναγήθηκε στα περίπτερα των παραγωγών, δοκίμασε τα προϊόντα που παράγουν, συζήτησε και ενημερώθηκε για τις παραγωγές τους, τις προοπτικές των καλλιεργειών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όπως επεσήμανε το μοντέλο της από αυτή την κυβέρνηση ασκούμενης αγροτικής πολιτικής, μεταφράζεται σε κλαδικές πολιτικές στη φυτική παραγωγή κι αυτό σημαίνει ότι κάθε προϊόν θα έχει τον δικό του δρόμο προς τις αγορές. Για όσα είναι εξαγώγιμα θα ενισχυθεί η εξαγωγική δραστηριότητα, για όσα υποκαθιστούν εισαγωγές θα πρέπει να αντικρουστεί η εισαγωγή των ανταγωνιστικών προϊόντων και να μπουν τα ελληνικά προϊόντα στη θέση τους, και για όσα τροφοδοτούν τη βιομηχανία θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, ώστε η βιομηχανία να στηρίζει τις προμήθειές της σε ελληνικά προϊόντα.

Προβολή και προώθηση των Πιερικών προϊόντων

Η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων, Αγροτικής Τεχνολογίας και Οικοτεχνίας, αποτελεί σημαντικό θεσμό για τους επαγγελματίες του κλάδου και συμβάλλει στην αποτελεσματική προβολή και προώθηση των προϊόντων της Πιερικής Γης, τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version