Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Μποναμάς για συνταξιούχους τον Δεκέμβριο

Μέσα στον κυκεώνα αρνητικών ή δυσάρεστων ειδήσεων που ταλανίζουν τους συνταξιούχους, «ξεπροβάλει» και το θετικό νέο που σχετίζεται με την επιστροφή των επιπλέον ποσών που παρακρατήθηκαν υπέρ του ΕΟΠΥΥ από το 2012.

 Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ,το υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισαν την καταβολή των πρώτων αναδρομικών ποσών, με τις συντάξεις Δεκεμβρίου.

Προ μερικών εβδομάδων, ο υφυπουργός Εργασίας,  είχε δεσμευτεί- μετά από συνάντηση με εκπροσώπους συνταξιουχικών οργανώσεων- για τη σταδιακή επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων χρημάτων, εντός του 2018.

Η υπόσχεση θα γίνει πράξη, αρχής γενομένης τελικά τον Δεκέμβριο (συντάξεις Δεκεμβρίου) με τις επιστροφές στους δικαιούχους να γίνονται αυτόματα, δίχως να απαιτούνται αγωγές εκ μέρους των τελευταίων. 

Συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά ποσά, που «ποικίλουν»-ανάλογα με τις σχετικές κρατήσεις - και ο μέσος όρος προσεγγίζει τα 400 ευρώ. 

Επιστροφή σε τρεις δόσεις

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη όπως προαναφέρθηκε, να είναι τον Δεκέμβριο. Ηδη η Διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει αποστείλει σχετικές οδηγίες προς διευθύνσεις όλων των Ταμείων, προκειμένου να ετοιμάσουν άμεσα τις λίστες με τους δικαιούχους και το συνολικό ποσό που πρέπει να αποδοθεί για τα αναδρομικά εισφορών ασθενείας.

Κρατήσεις επί της πλασματικής(!) σύνταξης

Το υπουργείο Εργασίας, με εγκύκλιο που εξέδωσε το καλοκαίρι και απέστειλε στα ασφαλιστικά Ταμεία, είχε επί της ουσίας αναγνωρίσει την ανάγκη για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς των παροχών ασθενείας, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6%.

Η εγκύκλιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αναδρομικά από 1/7/2016 η εισφορά για παροχές ασθενείας που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6%, θα υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης, αφού αφαιρεθούν οι μνημονιακές μειώσεις».

Επισημαίνεται ότι από το 2012 οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επιβαρύνονταν με υπέρ ΕΟΠΥΥ εισφορά 4% (και αργότερα 6%), η οποία υπολογιζόταν επίτης πλασματικής (προ περικοπών) σύνταξης και όχι πάνω σ' αυτήν που πραγματικά εισέπρατταν.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι ο επανυπολογισμός της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ ασθενείας σε είδος θα αφορά σε συντάξεις με ημερομηνία έκδοσης έως και 30/6/2016. 

 

ΠΗΓΗ  Sofokleousin.gr 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version