Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ημερίδα στο Επιμελητήριο Πιερίας:«Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων»

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ημερίδα πραγματοποίησε το  Κέντρο Διαμεσολάβησης Πιερίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Πιερίας και το Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης, την Τετάρτη5 Ιουλίου 2017, αναλύοντας τη λειτουργίακαι το θεσμικό πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών των Επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι : «Η ρύθμιση όλων των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων  αλλά και των νοικοκυριών ήταν ένα πάγιο  αίτημα των Επιμελητηρίων και αγωνιζόμαστε εδώ και τρία χρόνια για να γίνει». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα μελών που ζητούσαν να τους δοθεί την επόμενη ημέρα το υλικό της εκδήλωσης γιατί ντρέπονται να έλθουν. Ο πρόεδρος τόνισε ότι:« δεν πρέπει να ντρέπονται οι επιχειρηματίες και οι πολίτες αλλά κάποιοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Γιατί χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, είχαν προγραμματίσει τις υποχρεώσεις τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές. Βρέθηκαν  όμως, εγκλωβισμένοι σε μια πρωτοφανή  και μακροχρόνια  οικονομική  κρίση, με δανειακές  υποχρεώσεις στις οποίες  αδυνατούν να ανταποκριθούν. Με τις οφειλές τους να αυξάνονται συνεχώς,  λόγω της μείωσης του τζίρου και της ρευστότητας.Η έλλειψη χρηματοδότησης από τις Τράπεζες, οι μεγάλοι φόροι και εισφορές, έχουν σαν αποτέλεσμα  όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να μην αντέχουν και να κλείνουν. Έτσι  χάνονται θέσεις εργασίας και ο όγκος των δανειακών υποχρεώσεων να αυξάνει συνεχώς. Όλοι αυτοί βλέπουν σαν ένα σωσίβιο σωτηρίας τον Εξωδικαστικό μηχανισμό».

 

Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Αντώνης Παπαντωνίου αναφέρθηκε στην δημιουργία του Κέντρου Διαμεσολάβησης Πιερίας που συστήθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Πιερίας και το  Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης, στελεχωμένο με  διαπιστευμένους  δικηγόρους  διαμεσολαβητές . Κλείνοντας είπε «ευελπιστούμε η δημιουργία  του Κέντρου  να βοηθήσει όλους τους επιχειρηματίες να έχουν οικονομικό όφελος και να βοηθήσει την οικονομία της χώρας που περνά δύσκολες στιγμές».

 

Ηβασική παρουσίαση του νόμου, των προϋποθέσεων, των κανόνων του νόμου , τον τρόπο συμπλήρωσης της πλατφόρμας και η ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε με πλήθος ερωτήσεων και αποριών καθώς και η ανάλυση των λεπτομερειών και των ειδικών περιπτώσεων,που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους, έγιναν από την κ. Θεώνη Αλαμπάση, Προϊσταμένη Τμήματος Νομικής Υποστήριξης της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και απότον κ.  Χαράλαμπο Κώστογλου, Προϊστάμενο Τμήματος Οικονομικών Συμβουλών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

 

Σύμφωνα με τα στελέχη της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. η πλατφόρμα θα έχει ανέβει στις 3 Αυγούστου 2017 και δυνητικά θα μπορεί κάποιος να μπει.

Ζήτησαν την ανοχή των πολιτών μέχρι τον Σεπτέμβριογια τυχόν προβλήματα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να υπάρχει διασυνδεσιμότητα.

Μία επιχείρηση που πληροί  τα κριτήρια επιλεξιμότητας μπορεί να μπει στο νόμο μέχρι 31/12/2018.

Αναφέρθηκαν μεταξύ πολλών άλλων και στο άρθρο του νόμου το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία συγγραφής για να βγει Υπουργική Απόφαση που αφορά χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, ώστε να βρεθεί μια ενοποιημένη λύση για όλους τους θεσμικούς πιστωτές έως 120 δόσεις .

Κλείνοντας ανέφεραν ότι βρίσκονται καθημερινά σε συναντήσεις με τους θεσμικούς φορείς και ότι σε επίπεδο προθέσεων όλοι θέλουν να συζητήσουν για τη ρύθμιση των χρεών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Μ. Κουλούμογλου, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Παύλος Μπατάλας, τα μέλη του Δ. Σ. του Επιμελητηρίου κ. Π. Τερζής και Σ. Κωνσταντινίδης, ο Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Γ. Μπαλάτος, ο Αντιπρόεδρος του 4ου Περιφερειακού Τμήματος του οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κ. Κιτιξής, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Τ. Τασιούλας, ο Γ. Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πιερίας κ. Θ. Βαρυτιμίδης και στελέχη της Τράπεζας , πλήθος Δικηγόρων και Διαμεσολαβητών Δικηγόρων, λογιστές και μέλη του Επιμελητηρίου.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version