Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ένα άβολο ερώτημα για τους οικονομολόγους

Ο Λόρδος Μεγκνάντ Ντεσάι δίνει διάλεξη με θέμα «Ύβρις: Γιατί οι οικονομολόγοι απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση και πώς θα αποτρέψουν την επόμενη;»

Γιατί οι οικονομολόγοι απέτυχαν να προβλέψουν την οικονομική κρίση που έπληξε ολόκληρο τον κόσμο πριν από περίπου 10 χρόνια; Θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επόμενη κρίση και αν ναι, πώς; Σε αυτά τα καίρια ερωτήματα πρόκειται να εστιάσει ο Λόρδος Μεγκνάντ Ντεσάι, ο οποίος θα παρουσιάσει μία διάλεξη την Πέμπτη 11 Μαΐου στις 19.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Megaron Plus, σε συνεργασία με το London School of Economics and Political Science (LSE), τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και το LSE Observatory. Η ομιλία του Λόρδου Ντεσάι θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής: 17.30).

O Λόρδος Μεγκνάντ Ντεσάι είναι ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο LSE, στο οποίο διδάσκει από το 1965. Το 1992 ίδρυσε το Κέντρο για τη Μελέτη της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (Centre for the Study of Global Governance). Από τον Ιούλιο του 2016 είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων. Σπούδασε Οικονομικά (BA και MA) στο Πανεπιστήμιο της Βομβάης. Εκπόνησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Το 2008, τιμήθηκε με το βραβείο Padma Bhushan, το τρίτο σπουδαιότερο βραβείο της Δημοκρατίας της Ινδίας που απονέμεται σε διακεκριμένους πολίτες της. 

Στην ομιλία του, ο ινδικής καταγωγής οικονομολόγος θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στην καταστροφική έλλειψη διορατικότητας των οικονομολόγων, οι οποίοι, τυφλωμένοι από την αλαζονεία («ύβρις»), δεν κατάφεραν να προβλέψουν την κρίση πριν από το 2007-2008. Θα εξηγήσει επίσης τι πρέπει να γίνει ώστε να αποτραπεί η επόμενη κρίση και γιατί επιβάλλεται στους σημερινούς οικονομολόγους να συμμετάσχουν με περισσότερο ενεργό τρόπο στη διαμόρφωση της ιστορίας της οικονομικής σκέψης. 

Τη συζήτηση συντονίζει ο Κέβιν Φέδερστοουν. Ο κ. Φέδερστοουν είναι καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής το LSE. Παράλληλα, είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και Συμπρόεδρος της Μονάδας LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Είναι το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στην Ελλάδα. Κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Atomium Culture στις Βρυξέλλες, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί τη συνεργασία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.

Στην ομιλία παρεμβαίνει και η Ελένη Λουρή-Δενδρινού, καθηγήτρια Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονική συνεργάτις στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου

Info
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα
Ημερομηνία και ώρα: Πέμπτη 11 Μαΐου στις 19.00
Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας
Τηλ.: 210 72 82 333

Χρήστος Τσαπακίδης

protothema.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version