Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Πού είναι πιο εύκολο να ανοίξεις επιχείρηση στην Ευρώπη το 2017

Βελτιώθηκε ή χειροτέρεψε η θέση της Ελλάδα στην κατάταξη του δείκτη Ease of Doing Business το 2017. 

Ποια είναι τα εύκολα και πια τα δύσκολα του επιχειρείν στην Ελλάδα

Πόσο εύκολο είναι να ανοίξεις μία επιχείρηση στην Ελλάδα σήμερα; Σήμερα που περισσότερο από ποτέ, με την ανεργία να βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση της Ευρώπης, η χώρα έχει ανάγκη από την επιχειρηματικότητα. Η απάντηση που έρχεται από την έκθεση Ease of Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2017 είναι μάλλον απογοητευτική για την χώρα μας.

Αν και τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στις διαδικασίες έναρξης και λειτουργίας μίας μικρής ή μικρομεσαίας επιχείρησης (σ.σ. που είναι και το βασικό αντικείμενο της έκθεσης Doing Business) για το 2017 απόλεσε την 60η θέση που κατείχε πέρυσι και βρέθηκε μία θέση πιο κάτω, πίσω από το Κόσοβο. Η χώρας η οποία βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης (σ.σ. πίσω από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία, η Μάλτα!, το Σαν Μαρίνο και η Ουκρανία) ήταν μία από ελάχιστες οι οποίες δεν κατάφεραν να βελτιώσουν την βαθμολογία τους σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σε σχέση με τις γειτονικές χώρες η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω από την γειτονική ΠΓΔΜ (σ.σ. η οποία κατατάσσεται στην 10η θέση παγκοσμίως), την Ρουμανία ( 36η), την Βουλγαρία (39η), την Μολδαβία (44η), την Σερβία (47η) και την Αλβανία (58η).

 

 

Από τους 11 δείκτες που εξετάζει η έκθεση ώστε να προχωρήσει στην τελική βαθμολόγηση της κάθε χώρας η Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλά σε ότι αφορά στους χρόνους και τα κόστη που αφορούν στο εξωτερικό εμπόριο (29η θέση παγκοσμίως), στην προστασία των μικροεπενδυτών ( 42η θέση) καθώς και σε διαδικασίες διακοπής δραστηριότητας και στην ηλεκτροδότηση των επιχειρήσεων (52η θέση). Οι πλέον απογοητευτικοί δείκτες αφορούν στην Καταχώρηση Ακινήτου (141η θέση παγκοσμίως) και στην Εφαρμογή των Συμβάσεων (133 θέση).

Για να γίνουν ποιο κατανοητή η μεθοδολογία, για παράδειγμα στην Νέα Ζηλανδία - η οποία κατάφερε να ρίξει την Σιγκαπούρη από την πρώτη θέση μετά από 10 δέκα χρόνια - για να ξεκινήσει κάποιος επιχειρηματική δραστηριότητα απαιτείται μόνο μία online αίτηση και αναμονή μίας ημέρας και σχεδόν μηδενικό κόστος. Αντίθετα στην χώρα μας απαιτούνται συνολικά πέντε διαδικασίες και αναμονή 13 ημερών

 

 

Κωστής Χριστοδούλου

http://news247.gr/

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version