Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Χάκερ με… φιλανθρωπικές ανησυχίες;

Μια νέα ομάδα κυβερνοεγκληματιών ζητά λεφτά από τα θύματά της για «καλό σκοπό».

Ένα νέο είδος κακόβουλου λογισμικού, έχει ως στόχο να μετατρέψει τα θύματα σε χάκερς, αναγκάζοντάς τους να μολύνουν το σύστημα κάποιου άλλου χρήστη. Πρόκειται για ένα νέο και εφευρετικό είδος επίθεσης (ransomware), το οποίο χρησιμοποιείται για να κλειδώσει τα αρχεία ενός υπολογιστή, ώστε ο χρήστης να πρέπει να καταβάλει λύτρα προκειμένου να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στο μηχάνημά του.

Ωστόσο, αυτό το νέο κακόβουλο λογισμικό έχει δύο ιδιαιτερότητες. Καταρχήν, οι χάκερς αναγκάζουν τα θύματά τους να «μεταδώσουν» τη μόλυνση και σε άλλα συστήματα και δεύτερον τα χρήματα που συγκεντρώνονται «διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς»!

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα τεχνολογίας The Inquirer, στο μήνυμα που εμφανίζεται στα συστήματα που έχουν προσβληθεί, αναφέρεται ότι πρόκειται για μια ομάδα φοιτητών από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και ότι οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν, είτε να πληρώσουν ως λύτρα ένα bitcoin (περίπου 740 ευρώ) είτε να μολύνουν δύο άλλους υπολογιστές.

«Λυπούμαστε ειλικρινά για το γεγονός ότι σας αναγκάζουμε να πληρώσετε, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε», αναφέρεται στο μήνυμα. «Τα χρήματα που θα δώσετε θα διατεθούν για τρόφιμα, φάρμακα και στέγη σε όσους τα έχουν ανάγκη».

Η εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας MalwareHunterTeam, η οποία και ανακάλυψε το κακόβουλο λογισμικό, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο είδος επίθεσης βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτού του είδους επίθεση εξαναγκάζει αθώους ανθρώπους να εμπλακούν σε παράνομες δραστηριότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version