Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Οι 20 μεγάλες εταιρείες που χρωστάνε «της Μιχαλούς» στις τράπεζες

Στο έλεος των τραπεζών λόγω τεράστιου δανεισμού και χαμηλών ή ακόμα και αρνητικών ιδίων κεφαλαίων έχουν τουλάχιστον 20 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις του χρηματιστηρίου καθώς σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους χρωστάνε στις τράπεζες έως και 50 φορές τα ίδια κεφάλαια τους.

Κάποιες μάλιστα βρίσκονται σε ακόμα πιο δεινή θέση καθώς εκτός από υψηλό δανεισμό έχουν και αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Beta Χρηματιστηριακή, αν συγκριθεί ο καθαρός δανεισμός των εισηγμένων (τραπεζικές υποχρεώσεις μείον ταμειακά διαθέσιμα) ως προς τα ίδια κεφάλαια, πολλές εταιρείες έχουν υψηλή μόχλευση που αγγίζει ακόμα και τις 50 φορές.

Σημειώνεται πως υπάρχουν και 28 εταιρείες που έχουν αρνητική καθαρή θέση και επομένως είναι σε ακόμα χειρότερη θέση από αυτές που έχουν υψηλή μόχλευση.

Σε κάθε περίπτωση η υψηλή μόχλευση δίνει μία εικόνα για τα οικονομικά της κάθε εταιρείας, αλλά από μία καλύτερη ανάγνωση του ισολογισμού, γίνεται εμφανές ότι αρκετές έχουν θέματα ρευστότητας.

Λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να υπάρξει αν οι βασικοί μέτοχοι έβαζαν το χέρι στην τσέπη και αύξαναν τα ίδια κεφάλαια, μειώνοντας παράλληλα τις τραπεζικές υποχρεώσεις και παρέχοντας ένεση ρευστότητας στην εταιρεία.

Βοήθεια θα μπορούσε επίσης να δώσει μία μεγάλη μείωση των επιτοκίων των δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο εξάμηνο πολλές από τις εταιρείες με μεγάλη μόχλευση δημιούργησαν ζημιές, εξέλιξη που πιέζει περαιτέρω τα ίδια κεφάλαια, αυξάνοντας τη μόχλευση και που βέβαια δημιουργεί ερωτήματα για το αν μπορούν να γυρίσουν σελίδα οι εταιρείες μελλοντικά.

Τη μεγαλύτερη μόχλευση έχει η Σελόντα, για την οποία μάλιστα οι τράπεζες μετέτρεψαν δάνεια σε μετοχές.Η μόχλευση ανέρχεται στις 49,77 φορές, ενώ σημειώνεται πως η εταιρεία είχε ζημιές 3 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.

Ακολουθεί η Audio Visual με 25,2 φορές και ζημιές 4,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.Αξίζει να τονιστεί πως σχεδόν κάθε χρόνο ο βασικός μέτοχος βάζει χρήματα μέσω αύξησης κεφαλαίου, όμως εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν την εικόνα δραστικά.

Η Μπήτρος έχει ζημιές 2,2 εκατ. ευρώ και σχέση καθαρού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια 11,38 φορές.

Η Δάιος έχει μόχλευση 7,85 φορές, η Κρέκα 7,4 φορές, και η Creta Farms 7,2 φορές.

Όλες οι παραπάνω ειχαν ζημιές στο εξάμηνο άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Η Χαλκόρ με οριακή κερδοφορία έχει μόχλευση 5,88 φορές, η Χατζηκρανιώτη 5,2 φορές με ζημιές 511 χιλ. ευρώ και η MIG 4,35 φορές με ζημιές 46 εκατ. ευρώ περιπου.

Υψηλή η μόχλευση και για τη Δούρος (4,34 φορές), στις 4,17 φορές για την Revoil η οποία είχε ζημιές 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ η Doppler είναι στις 3,75 φορές.

Για την Medicon η μόχλευση είναι στις 3,74 φορές, για την Ιντραλότ 3,47 φορές,

για τις Αττικές εκδόσεις 3,44 φορές,

για την FG Europe, 3,18 φορές,

για την Μινέρβα 3,03 φορές, και για την Παΐρης 3,02 φορές.

Κάτω από 3 φορές μόχλευση, αλλά οριακά, έχει η Αλουμύλ Μυλωνάς, η Ελληνικά Καλώδια 2,85 φορές και η Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος 2,74 φορές.

 

 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version