Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει προθεσμία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου μέχρι αργά αύριο για την συμφωνία CETA

Η προθεσμία μέχρι αργά αύριο Δευτέρα, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη και της περιοχής της Βαλονίας στην εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, διαφορετικά η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής για την υπογραφή της συμφωνίας θα ακυρωθεί, δήλωσε πηγή της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα μιλήσει στον βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ μέχρι αργά αύριο, Δευτέρα, είπε η πηγή, προκειμένου ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό να μπορεί να αποφασίσει αν θα ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας την Πέμπτη.

Η ΕΕ και ο Καναδάς θα αποφασίσουν αύριο βράδυ αν θα διεξαχθεί η σύνοδο κορυφής για την υπογραφή της CETA. "Αύριο το απόγευμα ή το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για να αποφασίσουν αν θα πραγματοποιηθεί η (προγραμματισμένη) σύνοδος κορυφής", δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αν ο Μισέλ δεν μπορέσει να διαβεβαιώσει τον Τουσκ ότι το Βέλγιο θα είναι σε θέση να επιτρέψει στην ΕΕ να υπογράψει τη συμφωνία, τότε η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Καναδά θα αναβληθεί, δεν θα οριστεί νέα ημερομηνία, παρότι η πηγή ανέφερε ότι ούτε η ΕΕ ούτε ο Καναδάς θέλουν να εγκαταλείψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου η οποία ετοιμαζόταν επί χρόνια.

Όλα τα άλλα 27 κράτη μέλη θέλουν την υπογραφή της CETA, όπως και ο συνασπισμός υπό τους φιλελεύθερους του οποίου ηγείται ο Μισέλ. Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Βελγίου δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση των πέντε περιφερειακών αρχών. Οι σοσιαλιστές της Βαλονίας αντιδρούν τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι κακή για τους αγρότες της Ευρώπης, ενώ δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version