Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

FT: Η στιγμή της αλήθειας για την Ευρωζώνη

Η στιγμή της αλήθειας για την Ευρωζώνη έφτασε και είναι αυτό το Σαββατοκύριακο, γράφει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην βρετανική εφημερίδα Financial Times 

ο αρθρογράφος Wolfgang Muenchau. Ο αρθρογράφος δεν θεωρεί δεδομένη την επίτευξη συμφωνίας εκτιμώντας ότι οι πιστωτές εύκολα μπορούν να την τορπιλίσουν αν το θέλουν και ότι υπάρχουν πολλοί που το θέλουν.

Ο κ. Τσίπρας κατάφερε να διχάσει τους πιστωτές φέρνοντας την καγκελάριο κ. Μέρκελ σε δύσκολη θέση. Το ΔΝΤ επιμένει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και οι Γάλλοι συνέβαλαν στην συγγραφή της ελληνικής πρότασης και ήταν οι πρώτοι που την υποστήριξαν δημοσίως με τον πρόεδρο κ. Ολάντ να συντάσσεται με τον κ. Τσίπρα. Αν η κ. Μέρκελ απαντήσει τώρα αρνητικά στην ελληνική πρόταση θα κατηγορηθεί δημοσίως ότι αναλαμβάνει ένα παράτολμο ρίσκο με το μέλλον της Ευρωζώνης και της Γαλλογερμανικής συμμαχίας, υποστηρίζει ο Muenchau. Αν πει ναι, μπορεί το κόμμα της να διχαστεί όπως ακριβώς έχουν διχαστεί οι Βρετανοί Συντηρητικοί για την Ευρώπη.

Η πρόταση του κ. Τσίπρα δεν έχει ουσιαστικές διαφορές από αυτήν που ο ίδιος και το ελληνικό εκλογικό σώμα απέρριψε στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, ωστόσο μπορεί να λειτουργήσει πολιτικά υπέρ του Ελληνα πρωθυπουργού, υποστηρίζει ο Muenchau. Μάλιστα ο αρθρογράφος των «FT» υποστηρίζει ότι για να υπογραφεί η νέα συμφωνία θα πρέπει να υπάρχει ρητή αναφορά στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μέχρι αύριο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφανθούν αν έχουν οικονομικό νόημα οι ελληνικές προτάσεις και η απάντηση είναι σχεδόν σίγουρα όχι, λέει ο Munchau. Η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και ορίου αναλήψεων από τις τράπεζες έχουν προκαλέσει το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας και συνεπώς το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να βασιστεί στην παραδοχή ότι η σήμερα η κατάσταση είναι χειρότερη απ' ό,τι ήταν πριν από δύο εβδομάδες. Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει την εξέλιξη και προτείνει χαμηλότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, την στιγμή που η κ. Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θέλει επιπλέον μέτρα λιτότητας. Μια από τις δύο πλευρές θα πρέπει να κάνει πίσω προκειμένου να υπάρξει συμφωνίας.

Επιπλέον σήμερα υπάρχει το έντονο πρόβλημα αφερεγγυότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που βασίζεται απολύτως στην παροχή έκτακτης ρευσότητας από την ΕΚΤ, συνεχίζει ο Muenchau. Οπότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει εντός του Σαββατοκύριακου να συμφωνήσουν τί θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες. Κατά τον αρθρογράφο το πιθανότερο είναι ότι οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να συγχωνευτούν σε δύο ή τρεις και ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέρος των καταθέσεων ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.

Υπάρχει βέβαια και το θέμα της εμπιστοσύνης, με τον Muenchau να θεωρεί ότι η διενέργεια του δημοψηφίσματος κατέστρεψε και την λίγη εμπιστοσύνη που διατηρούσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προς τον κ. Τσίπρα. Τέλος, υπάρχει και η πιθανότητα να συμβεί ένα πολιτικό ατύχημα, δηλαδή να μην εγκριθεί η συμφωνία από όλα τα κοινοβούλια που πρέπει, όπως για παράδειγμα από το ολλανδικό, το φινλανδικό, το σλοβακικό και τα κοινοβούλιο των χωρών της Βαλτικής. “Ακόμη και στη Γερμανία θα είναι πολύ δύσκολη η έγκριση της συμφωνίας. Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι κυβερνητικοί τους εταίροι οι Χριστιανοκοινωνιστές προτιμούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και οι δύο θα δυσκολευτούν πολύ να πουλήσουν την συμφωνία. Η κ. Μέρκελ θα αναλάβει μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Αν εκτροχιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα θα περάσει τα επόμενα δύο χρόνια αντιμετωπίζοντας το ελληνικό ερώτημα τη στιγμή που θα αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερη εχθρότητα στο εσωτερικό του κόμματος της.

Ο λόγος για τον οποίο δεν θεωρώ ακόμη δεδομένη την συμφωνία είναι ότι αν οι πιστωτές θέλουν να αποτύχει, τότε θα βρουν έναν τρόπο. Κατανοώ γιατί απομακρυσμένοι παρατηρητές είναι σήμερα πιο αισιόδοξοι. Εξετάζοντας το θέμα από πιο κοντά διακρίνω ακόμη πολλές νάρκες και πολλούς ανθρώπους που πάνω απ' όλα θα προτιμούσαν να ακούσουν μια δυνατή έκρηξη. 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version