Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Αθανάσιος Γκούνας: ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΜΑΣ

Θεωρώ ότι όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι ο νομός μας, ο νομός Πιερίας, τα τελευταία 10 χρόνια είναι ο 5ος πιο φτωχός νομός στην Ελλάδα με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στα νοικοκυριά του τόπου μας.

 Επιπτώσεις οι οποίες εκτός του ότι μείωσαν το οικογενειακό και ατομικό εισόδημα, ώθησε αρκετές οικογένειες αλλά και νέους να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Οι εποχές πλέον έχουν αλλάξει και οι έλληνες μετανάστες αποτελούν την επιστημονική αφρόκρεμα των χωρών του εξωτερικού. Θα μπορούσε ίσως εδώ κάποιος να σκεφτεί ότι αυτό επιζητούσαν οι φίλοι μας εταίροι Γερμανοί και Βορειοι Ευρωπαίοι ώστε να απορροφήσουν τα επιστημονικά μυαλά τις πατρίδας μας (εκτός και από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τις χώρας μας) μια και το κόστος ακαδημαϊκής εκπαίδευσης είναι πολύ υψηλό και με ένα «τεχνητό» μεταναστευτικό ρεύμα έχουν αυτόματα καλύψει τα γνωστικά πεδία που επιζητούν .

Ο νομός μας αυτήν την στιγμή χρειάζεται σχέδιο ανάπτυξης από τους πολιτικούς και οικονομικούς άρχοντες του νομού μας ώστε να δώσουν την καθοδήγηση τους και στους υπόλοιπους συμπολίτες μας.

Οι άρχοντες του τόπου εκτός από την προσπάθεια για επίλυση των καθημερινών προβλημάτων της πόλης ή του νομού έπρεπε να είχαν δημιουργήσει σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής μας ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, προσέλκυση επενδύσεων και αναγνωρισιμότητα του νομού σε Ελλάδα και Ευρώπη (βλέπε μάρκετινγκ και Branding).

Οι άξονες ανάπτυξης είναι γνωστοί σε ολόκληρη την χώρα μας και δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικοί και για τον νομό μας σε μικρότερη κλίμακα βεβαίως σε σχέση με μεγαλύτερους νομούς.

Αυτοί οι άξονες ανάπτυξης ενδεικτικά είναι :

η Ενέργεια,

η Αγροτική Οικονομία και

ο Τουρισμός.

Δυστυχώς τόσο η χώρα μας όσο και ο νομός μας δεν μπόρεσαν ποτέ να δημιουργήσουν την λεγόμενη βαριά βιομηχανία με αποτέλεσμα οι επενδύσεις από το εξωτερικό να έχουν ουτοπικό χαρακτήρα. Απαιτείται ανασχεδιασμός του συνόλου της Ελληνικής οικονομίας ανάλογα με τον κάθε κλάδο και κατά παραγωγικό τομέα με επίκεντρο την ανθρώπινη ισότητα σε όλο τον κοινωνικό ιστό.

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή μας θα είναι συναφές με αυτό της υπόλοιπης Ευρώπης μια και το απαιτούν πλέον και οι εταίροι μας με τα προτεινόμενα ΝΕΑ έργα του ΕΣΠΑ σε μελλοντικό χρόνο.

Συγκεκριμένα αρχίζει σιγά σιγά να δημιουργείται η Κοινωνική Οικονομία (Η κοινωνική οικονομία βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων, ανθρώπινων αναγκών και συστημάτων της αγοράς κι αποτελεί ένα οργανικό σύνολο, αλληλεξαρτήσεων μεταξύ οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, πολιτισμικών δράσεων και προσπαθειών. Στόχος της είναι η ισορροπία, η βιωσιμότητα, η στήριξη κι η ενδυνάμωση του «μέρους» για τη βέλτιστη, την ειρηνική, αρμονική, δημιουργική κι αλληλέγγυα συνύπαρξη του «όλου», κάνοντας πράξη το γνωστό ρητό «η ισχύς εν τει ενώσει». Ότι δεν μπορεί να καταφέρει κάποιος μόνος του, το καταφέρνει μαζί με άλλους. Άλλωστε στη συνεργασία (και τη εξειδίκευση) βασίζεται η σημερινή κοινωνία.)

Για τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν συνεργασίες μεταξύ των πολιτών μας οι οποίοι επιθυμούν να ασχοληθούν ή ασχολούνται με το επιχειρείν σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς ανάπτυξης.

Άξιο παράδειγμα αποτελεί επιχείρηση κτηνοτρόφων οι οποίοι αποφάσισαν να συνεργαστούν και να προμηθεύουν με το γάλα το οποίο παράγουν στην συνεταιριστική επιχείρηση που δημιούργησαν με αποτέλεσμα την αύξηση των εργασιών τους, των κερδών τους, την ασφάλεια της πώλησης του προϊόντος που παράγουν αλλά ιδιαιτέρως τις υπεραξίας που έχαναν λόγω τις μεταπώλησης αυτής σε διάφορους μεσάζοντες. Εδώ είναι αναγκαίο να αναφέρω για τον τομέα τις αγροτικής οικονομίας ότι απαιτείται άμεσα η έρευνα των γεωλογικών εδαφών της περιοχής μας από γεωπόνους και γεωλόγους ώστε να δημιουργηθεί ένας γεωλογικός χάρτης στον νομό μας προτείνοντας σε γεωργούς και μη την συγκεκριμένη παραγωγή καλλιεργειών ώστε η προσπάθεια που θα γίνεται να έχει όφελος για τον καλλιεργητή.

Η κρίση δυστυχώς συνέβαλε και στην αλλαγή πολλών επαγγελμάτων. Ειδικά το εμπόριο και ο κατασκευαστικός κλάδος χτυπήθηκαν ολοσχερώς. Για αυτό απαιτείται η συνεργασία προσώπων ώστε να δημιουργήσουν κοινωνικές ομάδες παραγωγής και μεταποίησης. Είναι θεμιτό και απαραίτητο δηλαδή να συνεργαστούν σε μια ή δυο παραγωγές σε συγκεκριμένη περιοχή που θα υποδεικνύουν οι γεωλογικές έρευνες και οι πιστοποιημένοι γεωπόνοι. Καλλιέργειες όπως τα κεράσια, τα καρύδια, τα ακτινίδια είναι γνωστό ότι ευδοκιμούν στην περιοχή μας με άριστα αποτελέσματα.

Συγχρόνως στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας αξίζει να αναφερθεί το μέγα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της μη ύπαρξης τυποποίησης των παραγόμενων προϊόντων από την περιοχή μας με αποτέλεσμα να δίνονται για τυποποίηση σε άλλες περιοχές ή ακόμα και στο εξωτερικό. Η διαφορά της υπεραξίας από τον παραγωγό στον καταναλωτή είναι τεράστια και αποτελεί πλήγμα τόσο σε θέσεις εργασίας όσο και σε κεφάλαια. Η δημιουργία Τυποποιητηρίων / Συσκευαστηρίων (μελιού, τυριού, ελαιολάδου, βοτάνων και superfoods) αποτελούν πολύ καλή επένδυση για να αναπτυχθεί ο νομός μας.

Ο κλάδος της ενέργειας ακόμα και σήμερα βρίσκει τον Έλληνα σε κατάσταση συντηρητικότητας λόγω της μη ενημέρωσης του. Η ενημέρωση του συντηρητικού Έλληνα γίνεται μόνο όταν ο ίδιος βλέπει την ανάπτυξη που έχει μια επένδυση και προσπαθεί, αργά συνήθως επενδυτικά, να την αντιγράψει. Η βιομάζα και η βιοθερμία θα αποτελέσουν το μέλλον του κλάδου. Όπως όταν πρωτοξεκίνησαν τα φωτοβολταικά τα οποία και είχαν την αρχική επιτυχία έως ότου άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και ήταν φυσικά απαραίτητο να μειωθούν οι πολύ υψηλές τιμές παραγωγής, αλλά ακόμα και σήμερα αποδίδουν.

Όσον αφορά τον κλάδο του τουρισμού εδώ θα πρέπει να γίνει μια ανασυγκρότηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας διότι όπως όλοι γνωρίζουν, φθίνει χρόνο με τον χρόνο λόγω της οικονομικής κατηγορίας των τουριστών. Ήδη για την περίοδο που διανύουμε η επισκεψιμότητα έχει πτώση 30% τουλάχιστον σε σχέση με την περσινή περίοδο με τον δείκτη κατανάλωσης με ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Εάν δεν δημιουργηθεί τουριστικός χάρτης του νομού μας, εάν δεν δημιουργηθούν σημεία επισκεψιμότητας, προστασίας και καθαρισμός των ακτών και των θαλασσών μας, ορθή εκμετάλλευση του παγκόσμιου συμβόλου της περιοχής μας-το μυθικό βουνό του Ολύμπου, εάν δεν αναδείξουμε τον νομό μας οργανωμένα και αποτελεσματικά, τότε όσες επενδύσεις και προσπάθειες που κάνουν αρκετοί επιχειρηματίες της περιοχής μας δεν θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν μελλοντικά.

Κλείνοντας, θα πρέπει να ξανά τονίσω την δημιουργία προγράμματος ανάπτυξης για τον νομό μας με την σύμπραξη όλων των φορέων. Είναι πολλαπλές οι επιτυχίες και τα παραδείγματα από μικρές πόλεις του εξωτερικού.

 

Αθανάσιος Γκούνας

Οικονομολόγος-Μελετητής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Καθηγητής Εφ. Μάρκετινγκ ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

 

Π.Τσαλδαρη 18Α

Κατερίνη

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version