Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Το ΙΚΑ ψάχνει χρήματα για να καλύψει τα ελλείμματα

Το ΙΚΑ πρέπει να καταβάλλει στον ΕΟΠΠΥ οφειλές ύψους 850 εκατ. ευρώ.Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», παρά την καλή πορεία των εσόδων του, το έλλειμμα στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο που αναμένεται να αποτελέσει και τον κορμό του υπό σύσταση Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 2,099 δισ. ευρώ.

Για να καλυφθεί αυτό και να πληρωθούν στην ώρα τους οι συντάξεις, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει περιορισμένες δυνατότητες.

Την κήρυξη παύσης πληρωμών προς τρίτους, για τους οποίους εισπράττει εισφορές και οφείλει να πληρώνει (π.χ. ΕΟΠΥΥ, ΕΤΕΑ ή ΟΑΕΔ),

την πρόσθετη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και

τη χρηματοδότηση από το ΑΚΑΓΕ. ....Αίτηση επιχορήγησης από τον «ασφαλιστικό κουμπαρά» ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών) προκειμένου να καλύψει μέρος του ελλείμματός του αναμένεται να υποβάλει την Πέμπτη το ΙΚΑ.Και όπως όλα δείχνουν, θα κάνει χρήση και των τριών εργαλείων, ώστε οι συντάξεις να καταβληθούν χωρίς πρόβλημα τους τελευταίους μήνες του 2016.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, μάλιστα, εκτιμούν πως ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια της διοίκησης είναι η περαιτέρω μετάθεση του χρόνου έκδοσης οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων, προκειμένου να λάβουν σύνταξη οι τουλάχιστον 140.000 συνταξιούχοι που βρίσκονται έως και για 3 χρόνια σε αναμονή.

Και αυτό παρότι, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, έως τον Ιούλιο του 2016 το ΙΚΑ είχε λάβει το 63,6% των συνολικά 2,217 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος, ήτοι 1,410 δισ. ευρώ έναντι 1,643 δισ. ευρώ που είχε λάβει το ίδιο διάστημα, ένα χρόνο πριν. Αλλά και η πορεία των εσόδων του Ταμείου, για το 7μηνο, δείχνουν μικρή αύξηση της τάξεως του 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η διοίκηση του ΙΚΑ θα επικαλεστεί, κατά την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, την ανάγκη πληρωμής των οφειλών προς τρίτους, κυρίως τον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο το Ταμείο πρέπει να καταβάλει περίπου 850 εκατ. ευρώ.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version