Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Brexit: Μαύρη Παρασκευή στα χρηματιστήρια: Πανικός στις αγορές

Οι υποστηρικτές της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τη ΕΕ πήραν σαφές προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων του χθεσινού δημοψηφίσματος, με το διαφαινόμενο αποτέλεσμα να οδηγεί τη στερλίνα σε πτώση που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί ποτέ στις διεθνείς αγορές.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε έως και 9% σε χαμηλό τριακονταετίας, κάτω από το 1,35 δολάριο πριν από λίγο, υφιστάμενο μια βουτιά μεγαλύτερη και από εκείνη της λεγόμενης Μαύρης Τετάρτης του 1992, όταν ο Τζορτζ Σόρος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην δραματική πτώση της λίρας και τον αποκλεισμό τους από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, που προηγήθηκε του ευρώ.

Σε μια ένδειξη της διεθνούς ανησυχίας ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις Μασατσούγκου Ασακάουα ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τάρο Άσο για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις των αγορών, τις οποίες περιέγραψε ως πολύ απότομες.

Τα γραφεία στοιχημάτων άλλαξαν δραστικά τις εκτιμήσεις τους για το Brexit, με το Betfair να κάνει λόγο για 94% πιθανότητες.

Εάν αυτό είναι πράγματι το αποτέλεσμα, αυτό θα συνταράξει την Ευρωπαϊκή Ένωση συθέμελα, πιθανόν ενισχύοντας την άνοδο των αντιευρωπαϊκών κινημάτων σε όλη την ήπειρο και σηματοδοτώντας την έναρξη μιας διαδικασίας «διαζυγίου» που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Οι υποστηρικτές της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Ευρωπαϊκή Ένωση πήραν σαφές προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων του χθεσινού δημοψηφίσματος, με το διαφαινόμενο αποτέλεσμα να οδηγεί τη στερλίνα σε πτώση που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί ποτέ στις διεθνείς αγορές.

Ασιατικές αγορές: Πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου

Παράλληλα, νωρίς το πρωί, μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων του βρετανικού αποτελέσματος, που δηλώνουν αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, μείωση παρουσίασαν και οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,54 δολάρια το βαρέλι στα 48,58 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης μειώθηκαν κατά 1,47 δολ. το βαρέλι στα 49,44 δολ. το βαρέλι. Σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης, οι δύο τύποι πετρελαίου έχαναν 2 δολ. στην τιμή του βαρελιού.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι τιμές των δύο τύπων πετρελαίου αυξήθηκαν αισθητά, καλλιεργώντας κλίμα αισιοδοξίας ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους, στην ΕΕ.

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο 4ετίας, το 10ετές ομόλογο

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης τετραετίας, χθες αργά το βράδυ εξαιτίας του φόβου εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, που έστρεψε το επενδυτικό ενδιαφέρον προκαλώντας υψηλή ζήτηση των αμερικανικών ομολόγων, χαμηλού ρίσκου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 1,509% που είχε να καταγραφεί από τις αρχές Αυγούστου του 2012.

Η απόδοσή του μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ παρόμοια μείωση είχε να καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version