Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Το 1.Φεστιβάλ Ροδάκινου στη Βέροια - 27 έως 29 Μαΐου

Με το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο ανοίγει την Παρασκευή  27 Μαΐου 2016  η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ Ροδάκινου στην πόλη της Βέροιας.

 

 Το Διεθνές Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έρχεται να καλύψει όλο το φάσμα της ροδακινοπαραγωγής και πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για τους παραγωγούς, αλλά και τους
γεωπόνους να ενημερωθούν για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στη δενδροκαλλιέργεια, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία. Παράλληλα, ειδική συνεδρία είναι αφιερωμένη στην οργάνωση της παραγωγής, τα συστήματα ποιότητας και τις εξαγωγές. Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών οι καθηγητές κ.κ. Βασιλακάκης, Καραογλανίδης, Κωβαίος,Μολασιώτης και Νάνος, ενώ από τις διεθνείς συμμετοχές ξεχωρίζει η παρουσία του καθηγητή Davide Neri από το Δενδροκομικό Ινστιτούτο της Ρώμης (CREA-FRU). Εγγραφές θα γίνονται δωρεάν στη γραμματεία του Συνεδρίου, τόσο το απόγευμα της Παρασκευής 27/5, όσο και το πρωί του Σαββάτου 28/5.

Παράλληλα το πρωί του Σαββάτου διοργανώνονται εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας με θέμα «η διαχρονική αξία του ροδάκινου στην τέχνη, στη διατροφή και στη ζωή μας» ενώ θα ακολουθήσει Peach Party στην αυλή με πολλές λιχουδιές και εκπλήξεις!

Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Μαΐου «Μαθαίνουμε την πόλη μας». Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Βέροιας, περπάτημα στο χρόνο σε μία από τις 10 ομορφότερες ελληνικές πόλεις, (σύμφωνα με την έγκριτη Ευρωπαϊκή ιστοσελίδα CULTURETRIP).

Οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας, αναμένεται να κορυφωθούν την Κυριακή 29 Μαΐου με τη γιορτή Γαστρονομίας στο πάρκο Εληάς. Κοντά μας για να μοιραστεί τις δημιουργικές του εμπνεύσεις, ο καταξιωμένος σεφ Άρης Τσανακλίδης! Στην εκδήλωση συμμετέχει διατροφολόγος και το ΔΙΕΚ Βέροιας με τις γευστικές προτάσεις των σπουδαστών του τμήματος μαγειρικής. Θα σερβίρεται δωρεάν παγωμένη γρανίτα ροδάκινο, ενώ από ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα διανεμηθούν ποσότητες φρέσκου ροδάκινου και κομπόστας, αλλά και γλυκά κεράσματα με ροδάκινο.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν η έκθεση φωτογραφίας «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας» από το Σάββατο 28/5 στον πολυχώρο McOza, τα cocktail nights σε καφέ – μπαρ της πόλης και ο ετήσιος χορός του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας το βράδυ της Κυριακής 29/5 στη Sala της Ελιάς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

1. ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Βέροια, 27-28 Μαΐου 2016, Ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον»

1η μέρα – Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

17:30 Υποδοχή συνέδρων - Εγγραφές

18:00 Χαιρετισμός προέδρου οργανωτικής επιτροπής

18:10 Χαιρετισμοί πολιτικών και παραγωγικών φορέων

18:30 Απονομή τιμητικών βραβεύσεων

18:45 Χαιρετισμός αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκου Μπόλαρη 

Έναρξη εργασιών συνεδρίου

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Φυτοπροστασία: Εχθροί - ασθένειες της ροδακινιάς και αντιμετώπισή τους

Συντονιστής: Ευαγγελόπουλος Γιάννης

19:00 “Φαιά σήψη στη ροδακινιά: Παθογόνα αίτια, επιδημιολογία και αντιμετώπιση”, Γιώργος Καραογλανίδης - Καθηγητής Α.Π.Θ.

19:20 “Τα έντομα που προσβάλλουν τη ροδακινιά και η αντιμετώπισή τους“, Δημήτρης Κωβαίος – Καθηγητής Α.Π.Θ.

19:40 “Ολοκληρωμένες Λύσεις Φυτοπροστασίας στο Ροδάκινο από την Bayer”, Μάνος Χαρκιολάκης – Bayer Crop Science 

20:00 Ερωτήσεις – Συμπεράσματα

2η μέρα – Σάββατο 28 Μαΐου 2016

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Δενδροκομία: Τελευταίες εξελίξεις στην καλλιέργεια της Ροδακινιάς

Συντονιστής: Χαλκίδης Βασίλειος

09:00 Προσέλευση συνέδρων

09:20 “Αραίωμα ροδακινιάς: Πρόκληση για την μηχανοποίηση της καλλιέργειας”, Μιλτιάδης Βασιλακάκης - Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

09:40 “Μερικές καινοτομίες στην καλλιέργεια των νωπών ροδάκινων/νεκταρινιών”, Γεώργιος Νάνος - Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

10:00 “Αιτία ακαρπίας ροδακίνων 2016 - Εγκλιματισμός ποικιλιών ροδακινιάς στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του νομού Ημαθίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα καρπού“, Dr. Παυλίνα Δρογούδη - Αναπληρώτρια Ερευνήτρια - ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ“

10:20 “Νέα συστήματα διαμόρφωσης και καινοτομίες στην παραγωγή ροδάκινου“, Davide Neri – Καθηγητής Πολυτεχνείου Ανκόνα, διευθυντής National Fruit Research Centre (CRA-FRU) Ρώμης

11:00 “Ποιότητα ροδακίνων: Προβλήματα και Προοπτικές διαχείρισης“, Μολασιώτης Αθανάσιος – Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.

11:20 “Θρέψη ροδακινιάς: Ο ρόλος των κύριων θρεπτικών στοιχείων", Javier Jovellar - Yara Crop Nutrition/ Yara Iberian Agronomist

11:40 Ερωτήσεις - Συμπεράσματα

διάλειμμα – καφές

3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Αγορά: Το ροδάκινο στις αγορές του κόσμου

Συντονιστής: Γιαννακάκης Χρήστος

12:20 “Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων: Ενδυνάμωση της εξωστρέφειας“, Κούρεντα Ευαγγελία, προϊστάμενη διεύθυνσης αγροτικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων και προώθησης προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

12:40 “Οι αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου για τα ελληνικά ροδάκινα και φρούτα“, Mohamed Rostom – CEO Marco Egypt, μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, Γενικός Γραμματέας Εισαγωγέων Ένωσης Επιμελητηρίων Αιγύπτου, μέλος Δ.Σ. Περιφερειακής Επιτροπή Τουρισμού Αλεξάνδρειας Αιγύπτου

13:00 “Ομάδες παραγωγών - Οργανώσεις παραγωγών“, Μακρή Αναστασία – στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

13:20 “Ποιότητα: Το πρώτο βήμα για την εξωστρέφεια“, Στεργίου Γιάννης – εμπορικός διευθυντής NOVACERT

13:40 Ερωτήσεις - Συμπεράσματα

14:00 Λήξη εργασιών συνεδρίου – Απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής

Μεσημεριανός μπουφές

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Πρόεδρος: Πατσίκας Ζήσης, Μέλη: Γιαννακάκης Χρήστος, Ευαγγελόπουλος Γιάννης, Θεοχαρόπουλος Αντώνης, Παπαρουσόπουλος Γιώργος, Ουσουλτζόγλου Νίκος, , Πιλιτσίδου Γιάννα.

Εργαστήρια για παιδιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας


Σάββατο 28 Μαΐου, 10.00-11.30

 Η διαχρονική αξία του ροδάκινου στην τέχνη, στη διατροφή και στη ζωή μας
Ø

Μαθαίνουμε τα οφέλη των φρούτων και κυρίως του ροδάκινου στην υγεία μας. Από τους κλασικούς χρόνους μέχρι σήμερα εμπνεόμαστε από αριστοτέχνες διαχρονικούς καλλιτέχνες και φτιάχνουμε τις δικές μας εικαστικές δημιουργίες με θέμα το ροδάκινο. θα λερωθούμε, θα φανταστούμε και τελικά θα δημιουργήσουμε το δικό μας μοναδικό έργο. Με τη ζωγράφο-διακοσμήτρια Βασιλική Σιδηροπούλου-Καραμήτσου. Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Σάββατο 28 Μαΐου, 11.30-12.30

 Peach party στην αυλή!!!
Ø

Ελάτε να γνωρίσουμε, να μυρίσουμε και να γευτούμε το φρούτο του καλοκαιριού και να φτιάξουμε υπέροχες φρουτοσαλάτες. Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον κήπο της Βιβλιοθήκης μας.

Ξενάγηση στη Βέροια

Σάββατο 28 Μαΐου, 18:00

 Μαθαίνουμε την πόλη μας
Ø

Ξενάγηση στη Βέροια παρέα με το veria-volta.gr. Περπάτημα στο χρόνο σε μία από τις 10 ομορφότερες ελληνικές πόλεις, (σύμφωνα με την έγκριτη Ευρωπαϊκή ιστοσελίδα CULTURETRIP) που σας περιμένει όλες τις εποχές του έτους με μία ξεχωριστή πρόταση περιήγησης και ξεκούρασης.


Γιορτή Γαστρονομίας

Κυριακή 29 Μαΐου, 11.00-14.00

 Την Κυριακή έχουμε γιορτή!
Ø

Το πάρκο Εληάς μεταμορφώνεται σε μια ανοιχτή κουζίνα (pop-up-kitchen) και μαγειρεύουμε gourmet συνταγές με ροδάκινο. Κοντά μας για να μοιραστεί τις δημιουργικές εμπνεύσεις του, ο καταξιωμένος σεφ Άρης Τσανακλίδης! Στην εκδήλωση συμμετέχει διατροφολόγος, καθώς και το ΔΙΕΚ Βέροιας με τις γευστικές προτάσεις των σπουδαστών του τμήματος μαγειρικής. Θα σερβίρεται δωρεάν παγωμένη γρανίτα ροδάκινο, ενώ από ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα διανεμηθούν ποσότητες φρέσκου ροδάκινου και κομπόστας.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Έκθεση Φωτογραφίας «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας» με θέμα τα Φεστιβάλ Παραγωγής του ΤΟΒ την περίοδο 1958-1962, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ιστορία της πόλης.

Χειροποίητες δημιουργίες από την «Πρωτοβουλία για το Παιδί» αφιερωμένες στο 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας.

Cocktail nights με δροσερά κοκτέιλ από ροδάκινο και dj parties σε καφέ – μπαρ της πόλης!

Ετήσιος Χορός Τουριστικού Ομίλου Βέροιας: Κυριακή 29/5, στην Εληά όπως παλιά, με πλούσιο μενού βασισμένο στο ροδάκινο και ζωντανή μουσική, ξαναζούμε το όνειρο του ΤΟΒ.

 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version