Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Μαξίμου: Αυτή είναι η αλήθεια για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια

Με non paper κυβερνητικές πηγές απαντούν στα ερωτήματα που προέκυψαν μετά την συμφωνία με τους δανειστές

1. Tι ίσχυε μέχρι την διαπραγμάτευση:
Ο νόμος Κατσέλη επέτρεπε σε δανειολήπτες που αδυνατούσαν να καλύψουν τις οφειλές τους, να καταφύγουν σε δικαστικό διακανονισμό για την ρύθμιση των χρεών τους. Το δικαστήριο υπολόγιζε στον διακανονισμό και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη. Από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, εφόσον ο δανειολήπτης το επιθυμούσε μπορούσε να ζητήσει την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του. Πρακτικά, σε πολλές περιπτώσεις ο δανειολήπτης έπρεπε να προχωρήσει στην πώληση των υπολοίπων περιουσιακών του στοιχείων εφόσον επιθυμούσε να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία.

Παράλληλα ίσχυε απόφαση για αναστολή πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2015.  ΟΙ δανειστές πίεζαν εξ αρχής για κατάργηση της αναστολής πλειστηριασμών καθώς και για κατάργηση κάθε προστασίας στην πρώτη κατοικία. Ο κίνδυνος να χαθούν μαζικά πρώτες κατοικίες από αδύναμα και μεσαία στρώματα που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ήταν άμεσος.

Σχετική δέσμευση είχε αναλάβει απέναντι στους δανειστές η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με απάντηση που έδωσε πέρσι τον Οκτώβριο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάϊνεν, σε σχετική ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη.

2. Με την χθεσινή συμφωνία:

α. Όσοι έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, εξακολουθούν να προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις.

β. Από τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια (περίπου 230.000), που δεν έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη):

Περίπου 58.000, (το 25% του συνόλου) προστατεύεται πλήρως, εφ όσον:

• Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 170.00 ευρώ

• Το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται στο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης: Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 1720 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων

Επι πλέον, περίπου 81.000 (το 35% του συνόλου) προστατεύεται εφ όσον

• Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 240.000 ευρώ.

• Το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται έως και 70% υψηλότερα από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης: Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 3.000 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων.

• Δεν προκύπτει, με αντικειμενικό τρόπο, κακόβουλη αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην δεύτερη κατηγορία, ο διακανονισμός μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη, θα γίνεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και όχι εκείνη που ίσχυε κατά την περίοδο κτήσης του. Αυτό είναι μιας μορφής «κούρεμα» του δανείου. 

Επισημαίνεται η στάση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα αυτό.

Όσον καιρό η διαπραγμάτευση ήταν ανοιχτή δεν υπήρξε από την πλευρά της ΝΔ καμία παρέμβαση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, (εταίροι, ευρωπαϊκά όργανα και αξιωματούχοι, ευρωπαϊκά κόμματα) για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Η μόνη παρέμβαση που έχει υπάρξει από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας είναι η κατά καιρούς πίεση προς την κυβέρνηση «να αποδεχτεί τις προτάσεις των θεσμών και να κλείσει γρήγορα συμφωνία μαζί τους»

Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης, (για την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποίησε εντατικά όλες τις δυνατότητες που διέθετε) η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να δημαγωγήσει, μιλώντας για «χιλιάδες σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί». Η πραγματικότητα είναι ότι από τα 230.000 κόκκινα στεγαστικά δάνεια που δεν έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, προστατεύεται σήμερα το 60%, που αποτελείται από τους πιο αδύναμους.

Είναι προφανές ότι η ΝΔ, καθώς και διάφορα άλλα πολιτικά και επικοινωνιακά κέντρα, επένδυσαν για μια φορά ακόμα στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να κερδίσουν από μια ενδεχόμενη φθορά της κυβέρνησης. Ας συνειδητοποιήσουν ότι δεν τους «βγήκε» και ας σταματήσουν τις προσπάθειες παραπλάνησης και τρομοκράτησης της κοινωνίας.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version