Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Κοινωνία των Πολιτών: Mία πιο πράσινη και δίκαιη κοινωνία μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης

AIGINIONEWS: Κοινωνία των Πολιτών: Mία πιο πράσινη και δίκαιη κοινωνία μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης AIGINIONEWS: Κοινωνία των Πολιτών: Mία πιο πράσινη και δίκαιη κοινωνία μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης

Με πρωτοβουλία της Common Ground και της Greenpeace, 70 Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συνυπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στην οποία περιγράφουν τις προτεραιότητές τους για μία πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη και ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας στην ανάπτυξη πολιτικών.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, όπως και όλα τα άλλα κράτη μέλη, έχει προθεσμία μέχρι τα τέλη Απριλίου να υποβάλει το σχέδιό της στην ΕΕ όπου θα περιγράφει πώς θα δαπανήσει τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η κοινωνία των πολιτών το θεωρεί μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για μία πραγματικά δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη μετάβαση και ζητά διαφάνεια στη διαδικασία σχεδιασμού του.
Όπως αναφέρουν ωστόσο σε σχετική ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις, παρά τις ελπίδες για μία συμμετοχική και διαφανή διαδικασία, μέχρι στιγμής η Κοινωνία των Πολιτών έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό εκτός αυτής και παραμένει στο σκοτάδι για τα επόμενα βήματα. «Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, τόσο για λόγους παρακολούθησης και λογοδοσίας όσο και για να μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες, κάτι που είναι απαραίτητο για μία επιτυχημένη ανάκαμψη», λέει η εκπρόσωπος της Common Ground, Ντομινίκα Σπυράτου.
Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, «καθώς οι πρόσφατες κρίσεις (οικονομική, υποδοχής προσφύγων, πανδημία) έχουν εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας, οι υπογράφουσες οργανώσεις πιστεύουν πως οι πολιτικές για την ανάκαμψη θα πρέπει να στοχεύουν σε τυπικά παραμελημένους πληθυσμούς όπως τα φτωχά νοικοκυριά, τους άστεγους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον και να αποτρέψουμε μελλοντικές καταστροφές και εκτοπισμούς».
«Από τη μία πλευρά, αντιμετωπίζουμε μία πανδημία, την κατάρρευση της βιοποικιλότητας, την κλιματική κρίση και τις αυξημένες κοινωνικές ανισότητες. Από την άλλη, έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης για να προστατέψουμε την υγεία μας, τη βιοποικιλότητα, τον πλανήτη, και να προωθήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη όχι μόνο σε προ-πανδημιακά επίπεδα, αλλά για να κάνουμε την κοινωνία μας ισχυρότερη, υγιέστερη και πιο συνεκτική από ποτέ. Απειλή και ευκαιρία», λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η Common Ground και οι υπόλοιποι συνυπογράφοντες καλούν την ελληνική κυβέρνηση:
Να προσκαλέσει ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας, και ειδικότερα της Κοινωνίας των Πολιτών, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη χρήση των κονδυλίων για την ανάκαμψη προτού κατατεθεί το τελικό της σχέδιο τον Απρίλιο, και να εξασφαλίσει την ουσιαστική συμμετοχή τους στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση του σχεδίου.
Να προετοιμάσει ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης με προτεινόμενα προγράμματα, στόχους, ωφελούμενους και επιθυμητά αποτελέσματα, το οποίο θα περιλαμβάνει έγκυρους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες.
Να αυξήσει τη σαφήνεια και τη διαφάνεια γύρω από τις διαδικασίες, συμπεριλαμβάνοντας τακτικές συνεδρίες ανταλλαγής πληροφοριών με ενδιαφερόμενους φορείς και εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών.
Όπως υπογραμμίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις, «εάν τα παραπάνω μέτρα εφαρμοστούν ως μέρος μίας συντονισμένης προσπάθειας σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες και ευκαιρίες χρηματοδότησης για την ενίσχυση πολιτικών, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει από την πανδημία και θα την οδηγήσουν σε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.
Μετά από χρόνια λιτότητας, την κρίση υποδοχής προσφύγων και τώρα την πανδημία, αυτό το μεγάλο χρηματικό ποσό μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία να αλλάξει πορεία και να αρχίσει πραγματικά να ανακάμπτει από οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Για να το πετύχει, η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει να επαναλάβει τις πολιτικές του παρελθόντος, οι οποίες μας οδήγησαν στη δυσμενή θέση που βρισκόμαστε σήμερα (αντιμετώπιση αυξανόμενων ανισοτήτων, πόλωση, αδικία, απώλεια βιοποικιλότητας και κλιματική αλλαγή)», επισημαίνουν καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του οι Οργανώσεις.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις:
ActionAid Ελλάς
Αλληλεγγύη Λέσβου
ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”
Άνεμος Ανανέωσης
ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία
ΑΡΙΩΝ-Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών
ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
Better Days Greece
Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας
Changemakers Lab
Common Ground Greece
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Δίκτυο Μέλισσα
Δράση για την Άγρια Ζωή
ECHO100PLUS
Ecocity
Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία
Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
ΕΛΙΞ
Emfasis Foundation
Fenix-Humanitarian Legal Aid
Food On
Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity
GIVMED
Greenpeace Ελλάδα
HIAS
HIGGS
HumanRights360
Θάλασσα Αλληλεγγύης
ΙΘΑΚΗ
International Rescue Committee (IRC)
‘Iριδα-Κέντρο Γυναικών Λυδία Σιαπαρδάνη
Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών “Διοτίμα”
MEDASSET
Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο-MedINA
ΜΕΤΑδραση-Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη
Mobile Info Team (MIT)
Μπορούμε
Odyssea
Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
Οικολογική Κίνηση Δράμας
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Οργάνωση Γη
Παιδικά Χωριά SOS
Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
Περιοδικό δρόμου «Σχεδία»
People Behind
Praksis
Προμηθέας
Refugee Rights Europe
Samos Volunteers
SolidarityNow
Steps
Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”
Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣΜΑΝ)
Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”
Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή
Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών του Συμβουλίου της Ευρώπης
Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους – Σ.Κ.Ε.Π
Συν-ειρμός ΑμΚΕ Κοιν. Αλληλεγγύης
Terre des hommes Hellas
The Bee Camp
The Green Tank
Φίλοι του Μόντε
Velos Youth
We are Solomon
WWF Ελλάς

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version