Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Πέθανε ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης-Αινιάν η «ψυχή» της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος

AIGINIONEWS: Πέθανε ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης-Αινιάν  η «ψυχή» της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος AIGINIONEWS: Πέθανε ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης-Αινιάν η «ψυχή» της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος

Πλήρης ημερών έφυγε στα 98 του χρόνια από τη ζωή  ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης - Αινιάν, ο άνθρωπος που το όνομά του έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Όπως αναφέρει το μουσείο  «από τη θέση του γενικού γραμματέα κυρίως, υπήρξε η ψυχή της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος για πάνω από 40 χρόνια.

Ευπατρίδης, ευγενής, ακατάβλητος, συχνά αντισυμβατικός, γεμάτος γνώση, ζωντάνια και χιούμορ, στάθηκε για όλους εμάς στο μουσείο, δάσκαλος, εμπνευστής και στήριγμα.

Του χρωστάμε πολλά. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Ο Ι. Κ. Μαζαράκης - Αινιάν, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923, ήταν γιος του Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάν, ο οποίος πρωτοστάτησε στον Μακεδονικό Αγώνα και διακρίθηκε ως «Καπετάν Ακρίτας».

Κατά την Κατοχή εργάστηκε στο δίκτυο πληροφοριών θαλάσσης του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και κατατάχτηκε εθελοντής στην ΙΙΙ ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία (Ρίμινι).

Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1947.

Διετέλεσε νομάρχης Καστοριάς από το 1962 και παραιτήθηκε τον Απρίλιο 1967. Το 1977-1979, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Ελλάδος στην ΕΟΚ, διηύθυνε το ελληνικό γραφείο Τύπου στις Βρυξέλλες.

Γενικός γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) από το 1979, υπήρξε πολυγραφότατος στον τομέα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version