Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Απεβίωσε ο τ. Βουλευτής Πιερίας της ΝΔ- Ντίνος Γκουγκουρέλας

AIGINIONEWS: Απεβίωσε ο τ. Βουλευτής Πιερίας της ΝΔ- Ντίνος Γκουγκουρέλας AIGINIONEWS: Απεβίωσε ο τ. Βουλευτής Πιερίας της ΝΔ- Ντίνος Γκουγκουρέλας

Έφυγε από τη ζωή, το βράδυ της Τετάρτης 13/1/2021, ο τ. Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Γκουγκουρέλας, πατέρας του Δικηγόρου, Χρήστου Γκουγκουρέλα, και του Ιατρού, Ιωάννη Γκουγκουρέλα.

Ο Κωνσταντίνος Γκουγκουρέλας του Χρήστου, που γεννήθηκε στην Κατερίνη στις 18 Απριλίου του 1934, προσέφερε πάρα πολλά στην Πιερία και στην Ελλάδα.

Υπηρέτησε ως Δικηγόρος και Πολιτικός ενώ προσέφερε και τις υπηρεσίες του στον Αθλητισμό δεδομένου ότι ασχολήθηκε με τα του Πιερικού όπου και διετέλεσε Πρόεδρος της ομάδας.
Πολιτεύτηκε αρχικά με την ΕΡΕ, του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Μετά τη Μεταπολίτευση εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία ενώ το 1981 εξελέγη βουλευτής και επανεξελέγη το 1985.

Αιωνία αυτού η μνήμη.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ  ΚΑΙ   ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ

ΝΤΙΝΟΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΡΕΛΑΣ   Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ

Γεννήθηκε το 1934 στην Κατερίνη. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από τη Λεπτοκαρυά Πιερίας και της μητέρας του από τη Μ. Ασία. Τα πρώτα μαθητικά του χρόνια φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Σφενδάμης και τελείωσε το Α’ Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης και το Γυμνάσιο Κατερίνης. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού επί μία σχεδόν διετία στο Στρατηγείο της 2ας Μεραρχίας στο 4ο Επιτελικό Γραφείο. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του αρχικά δούλεψε ως εργάτης-φορτοεκφορτωτής, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Δημοσιογραφία ως συνεργάτης των εφημερίδων Αθλητικά Νέα, Βραδυνή, Ημέρα κ.α.
Μετά την αποφοίτηση του εργάστηκε ευσυνείδητα και μαχητικά ως Δικηγόρος επί σαράντα περίπου χρόνια στο Πρωτοδικείο Κατερίνης.
Η ευγενής φιλοδοξία του να γίνει δημόσιος άνδρας ριζωμένη μέσα του από την παιδική ηλικία του τον παρότρυνε να αναπτύξει δραστηριότητα σ’ όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνικής ζωής της Πιερίας: Στην Πολιτική, στον Αθλητισμό, στον Συνδικαλισμό και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι μετά από σκληρούς και τίμιους αγώνες, που άρχισαν το έτος 1953, έγινε γνωστός στο Λαό της Πιερίας αρχικά και στη συνέχεια στο λαό της Ελλάδας:
- Ως Πρόεδρος του άτυπου Συλλόγου του Γυμνασίου Κατερίνης με τους θερμούς αγώνες του στα μαθητικά συλλαλητήρια υπέρ της απελευθέρωσης της βασανισμένης Κύπρου και τις δημόσιες ομιλίες του στην Παλαιά Δημαρχία και στο μνημείο πεσόντων του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης.
- Ως Πρόεδρος του άτυπου Συλλόγου Φιλάθλων της ποδοσφαιρικής ομάδας του ‘‘ΟΛΥΜΠΟΥ’’.
- Ως Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Πιερίας.
- Ως Πρόεδρος της Ε.Ρ.Ε.Ν. του Νομού Πιερίας.
- Ως Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Δ. Πιερίας.
- Ως Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Κατερίνης.
- Ως Πρόεδρος του ΠΙΕΡΙΚΟΥ όταν η ομάδα ήταν στην Α’ Εθνική Κατηγορία Ποδοσφαίρου, αναδεικνυόμενος πάντα πρώτος στις εκλογές του Δ.Σ. Με την ιδιότητα του αυτή έφερε στην ομάδα του ΠΙΕΡΙΚΟΥ προπονητές παγκοσμίου κλάσης όπως τον Rudolf Illovszky (Ρούντολφ Ιλόφσκι), τον Dezso Bundzsak (Ντέζο Μπούτζακ) και τον Bertalan Bickskei (Μπέρταλαν Μπίκσκει), πρώην προπονητές της Εθνικής Ουγγαρίας και δασκάλους της μεγάλης ουγγρικής ποδοσφαιρικής σχολής.
- Ως Πρόεδρος του 26ου ΚΤΕΛ Πιερίας.
- Ως Πρόεδρος (επίτιμος) του Συνδέσμου Μεταφορών Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Πιερίας.
- Ως Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Β. Ελλάδας, αντιπροσωπεύοντας και τα επαγγελματικά σωματεία των αυτοκινητιστών Πιερίας σε διάφορα πανελλήνια συνέδρια.
- Ως Γενικός Γραμματέας του Αθλητικού Συλλόγου Κατερίνης ‘‘Ο ΑΠΟΛΛΩΝ’’.
- Ως Γενικός Γραμματέας των Εφέδρων Αξιωματικών Πιερίας.
- Ως Γενικός Γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου του Συνοικισμού Αστών Κατερίνης.
- Ως Αγωνιστής των Βουλευτικών Εκλογών των ετών 1963 και 1964 στο πλευρό του τίμιου Βουλευτή Αθανασίου Βασιλειάδη, του οποίου υπήρξε διάδοχος ύστερα από ομόφωνη απόφαση των στελεχών του.
- Ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ε.Ρ.Ε. Πιερίας το έτος 1965, ο οποίος στις εκλογές του Κέντρου Κατερίνης Μουλέν-Ρουζ εξελέγη πρώτος από τους εκλέκτορες της Πιερίας.
- Ως υποψήφιος Βουλευτής της Ε.Ρ.Ε. Νομού Πιερίας, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής της στη θέση του αείμνηστου Βουλευτή της Ε.Ρ.Ε. Αθανασίου Βασιλειάδη με υποψήφιους στο Συνδυασμό τους Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, Αλέκο Δεληγιαννίδη και Δημήτριο Τσιφοδήμο. Οι εκλογές όμως του έτους 1967 ματαιώθηκαν λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος.
- Ως μέλος της Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης Πιερίας.
- Ως μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής Σωτηρίας του Πιερικού.

- Ως Νομικός Σύμβουλος (άμισθος) σχεδόν όλων των Σωματείων Ακτημόνων της Πιερίας. Είναι γνωστοί οι σκληροί και επίμονοι αγώνες του στη Βουλή των Ελλήνων για τη γεωργική αποκατάσταση των ακτημόνων της Πιερίας, κατά τους οποίους εστρέφετο με πύρινες αγορεύσεις στη Βουλή των Ελλήνων κατά των ‘‘τσιφλικάδων’’ και της τότε Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
- Ως Νομικός Σύμβουλος, κατά κανόνα αφιλοκερδώς: Του Συνδέσμου Διεθνών Μεταφορών Πιερίας, της Κοινοπραξίας Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Πιερίας, της Ένωσης Ιδιοκτητών Χωματουργικών Μηχανημάτων Κατερίνης, του Σωματείου Κτηνοτρόφων Κατερίνης κ.α.
- Ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης, αφού αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους στο Συνδυασμό του στις Δημοτικές Εκλογές του έτους 1964, αλλά έχασε το αξίωμα του Αντιδημάρχου γιατί η παράταξη με υποψήφιο Δήμαρχο τον Βασίλειο Ταβαντζή ήρθε δεύτερη, με πρώτη αυτή του Τάκη Τερζόπουλου.
- Ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Πιερίας με Νομάρχη τον Νικόλαο Κατακαλίδη, αφού αναδείχθηκε το έτος 1976 πρώτος στις ψήφους λαμβάνοντας τα 3/4 των μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, υποστηριζόμενος απ’ όλα τα κόμματα..
- Ως υποψήφιος Βουλευτής της Ε.Π., αφού προηγουμένως παραιτήθηκε από Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Δ. Στις εκλογές αυτές η παράταξη και αυτός, ως υποψήφιος Βουλευτής της, έλαβαν πλέον των 6.000 ψήφων το έτος 1977.
- Ως Βουλευτής της Ν.Δ. το 1981, όταν και αναδείχθηκε πρώτος και μόνος στις προτιμήσεις του Λαού της Πιερίας, ως Ανανεωτής Βουλευτής του, αποτυχόντων των τριών τότε εν ενεργεία Βουλευτών.
- Ως μέλος της 5μελούς Διοικούσας Επιτροπής Κ.Ε.Π.Ο. (Κεντρικής Περιφερειακής Οργάνωσης) της Ν.Δ.
Ο αείμνηστος αρχηγός της Ν.Δ. Ευάγγελος Αβέρωφ προ του θανάτου του και κατά το χρόνο της ασθένειας του όρισε την ως άνω Επιτροπή (αποτελούμενη από τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τ. Υπουργό, ως Πρόεδρο και ως μέλη από τους Ντίνο Γκουγκουρέλα, Βουλευτή Πιερίας, Αριστείδη Τσιπλάκο, τ. Υπουργό, Παναγιώτη Μπουκοβό, τ. Υπουργό και τον Κωνσταντίνο Σημαιοφορίδη, τ. Υπουργό και εν συνεχεία Διευθυντή του κόμματος. Με την ιδιότητα του αυτή ‘‘όργωσε’’ επί μία 2ετία ολόκληρη τη Β. Ελλάδα για την κομματική οργάνωση της Ν.Δ.
- Ως μέλος του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Δ., με Πρόεδρο τον αείμνηστο Δημήτριο Χατζηδημητρίου, Βουλευτή Ημαθίας. Με απόφαση του Αρχηγού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ορίσθηκε γενικά υπεύθυνος για τα αγροτικά θέματα της Μακεδονίας.
- Ως μέλος της Γραμματείας του Αγροτικού της Ν.Δ., με Γενικό Γραμματέα το γνωστό ρήτορα της Βουλής, Βουλευτή Έβρου Παναγιώτη Χατζηνικολάου. Με την ιδιότητα του αυτή ανέπτυξε ακατάπαυστη δραστηριότητα σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, με συνέπεια να συμπεριληφθεί από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης (σκιώδης κυβέρνηση) ως Υφυπουργός Γεωργίας, όπως ανακοινώθηκε στον ημερήσιο Τύπο των Αθηνών..
- Ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής πολλών Υπουργείων της Βουλής των Ελλήνων.
- Ως μέλος ειδικά της Ο.Κ.Ε. (Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου) της Ν.Δ. στον Τομέα της Γεωργίας, των Συγκοινωνιών, του Περιβάλλοντος, της Χωροταξίας και των Δημοσίων Έργων κ.λ.π.
- Ως μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων σε αποστολή στην Κύπρο, τεθείς επικεφαλής της ομάδας της Ν.Δ., όπου έγιναν συζητήσεις για το Εθνικό Θέμα της Μεγαλονήσου με τον τότε Πρόεδρο της Σπύρο Κυπριανού.
- Ως μέλος πολλές φορές Αντιπροσωπείας της Ν.Δ. στο Στρασβούργο για θέματα Ε.Ο.Κ. και αγροτικά ζητήματα.
- Ως μέλος της Αντιπροσωπείας της Ν.Δ. και κατόπιν αποφάσεως του τότε Αρχηγού της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μετέβη στο Δ. Βερολίνο, όπου στη Διπλωματική Σχολή ‘‘ADENAUER’’ εκπαιδεύτηκε πάνω σε ζητήματα Ε.Ο.Κ. και σε αγροτικά θέματα.
- Ως Βουλευτής υπήρξε μέσα στους 10 πρώτους Βουλευτές στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου όπως αυτό αποδεικνύεται από τα κοινοβουλευτικά χρονικά, τους πίνακες της Βουλής και από τις εφημερίδες της περιόδου 1981-1989…..
Και μετά συνεχίζει μέχρι σήμερα να βρίσκεται κοντά στο Λαό της Πιερίας τον οποίο υπηρέτησε ως πιστός υπηρέτης, ως σκληρός αγωνιστής, ως άνθρωπος επιστήμων-πολιτικός επί μισό αιώνα και πλέον, με συνέπεια ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης και ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης να τον χαρακτηρίσουν δημοσίως ως ευπατρίδη, όπως και ο προσωπικός στρατιωτικός σύμβουλου του τέως Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στρατηγός Νικόλαος Γρυλλάκης τον αποκάλεσε ‘‘ηθικό βράχο της Πιερίας'.

 

 Αιωνία αυτού η μνήμη. 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version